loading
close
SON DAKİKALAR

'Bekçi Düdüğü Eylemi'

'Bekçi Düdüğü Eylemi'
Tarih: 27.11.2015 - 00:00
Kategori:

Yalçın Bayer; Bir de şunu unutmamak gerekiyor: 'Türkiye turizmde dünyanın ilk 10 arasına Rusya pazarı ile girdi.'

Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı, 22-23'üncü dönem İzmir Milletvekili Dr. Canan Arıtman, '25 Kasım 2015 Dünya Kadına Şiddetin Önlenmesi Günü'nde Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak, kadın cinayetlerini durdurmak adına Türkiye genelinde seferberlik ilan ederek 'sürekli eylemlilik' haline geçtiklerini, bu doğrultuda 'bekçi düdüğü' eylemi başlattıklarını söyledi.
Arıtman’ın eylem çağrısı şöyle:
“Öncelikli olarak talebimiz kadın cinayetlerindeki mahkemelerde tamamen erkek egemen bir bakış açısıyla kadın katillerine ceza indirimleri yaparak ve bir anlamda kadın katillerini cesaretlendiren, teşvik eden uygulamaların son bulmasını sağlayacak yasal düzenlemeler talep ediyoruz. Bu amaçla imza masaları açacağız, bekçi düdükleri dağıtacağız ve topladığımız imzaları yeni hükümete gereği yapılmak üzere ileteceğiz. Taleplerimiz yasalaşıncaya kadar da her gün saat 20.00’de bir dakika bekçi düdüklerini çalacağız. Eylemimizin mesajı ‘yaşam hakkımızın bekçisiyiz’dir. Bekçi düdüklerinin çıkardığı ses biz kadınların isyan çığlığıdır. Bugüne değin öldürülen binlerce kadını unutmayacağız, unutturmayacağız, kadınların öldürülmesine izin vermeyeceğiz. Başta yaşam hakkımız olmak üzere kadının tüm insan haklarının bekçisiyiz. Haklı taleplerimizi gerçekleştirinceye kadar bekçi düdüklerimizi çalarak ‘Biz uyumuyoruz, yasa yapıcıları, karar vericileri de uyutmayacağız’ diyeceğiz.
Eylem yerlerimiz; Meclis’in önü, alanlar, meydanlar, sokaklar, evlerimizin balkonları, pencereleri ve tüm yurt sathıdır.
Tüm yurttaşlarımızı, değerli basınımızı, kadının insan haklarına duyarlı tüm demokratik kitle örgütlerini bu eyleme destek vermeye davet ediyoruz.”


‘Rusya dostumuz kalmalı’

KIBRIS kökenli gazeteci Metin Münir, t24.com.tr’deki yazısında, Rus uçağının düşürülmesiyle Türkiye’nin eline bir şey geçmeyeceğini belirterek, aksine Türkiye’nin zararının büyük olacağını yazıyor.
Ve diyor ki: “Çünkü: Rusya en büyük ticaret ortaklarımızdan biridir. En büyük gaz tedarikçimizdir. Turizm endüstrimizin en büyük müşterisi Ruslardır. Müteahhitlerimiz Rusya’da yüz milyon dolarlık iş yapıyor. Rusya’dan gazda indirim istiyorum. Gaz açığım var, Rusya’nın Mavi Akım’la bana daha çok gaz yollamasını istiyorum. Rusya’dan ikinci bir boru hattı istiyorum. Rusya bana nükleer bir santral inşa etmekte. Bütün bunlar tehlikeye girebilir. Rusya da kalkıp benim uçaklarımı düşürebilir. O zaman ne yaparım? En iyisi, ben akıllı davranayım. Bu uçağı düşürmeyeyim. Defolsun gitsin. Bir de durup durduk yerde Rusya’yı kendime düşman etmeyim. Zararım büyük olabilir.”


Rus uçağı, geleceğin turizmi

RUS uçağının düşürülmesi sonrası Türk turizmi gelişmeleri endişe ile izlerken, şu söz dikkat çekiyor: “Aman dikkat... Etkisi büyük olur.”
Bir de şunu unutmamak gerekiyor: “Türkiye turizmde dünyanın ilk 10 arasına Rusya pazarı ile girdi.”
Rusya turizmde Türkiye’nin ikinci büyük pazarı. Daha da önemlisi dünya turizminin şu anda merkezi olan Avrupa diğer alanlarda olduğu gibi bu alanda da sürekli gerilerken bütün olarak Asya, özellikle de Rusya yükselen bir pazar... BM Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) hazırladığı raporda 2010’dan sonra dünya turizm merkezinin Avrupa’dan Asya’ya kayacağı öngörülüyor. Rusya pazarı ile ilgili bu genel duruma ek olarak bu pazar, turizmde Türkiye için buradaki en güçlü rakiple (Mısır, Yunanistan, İspanya, Tayland) ve diğer ülkelerden çok farklı konumda. Zira Rusya’da turizm sektörü Türk tur operatörlerinin elinde.
Rusya’dan tatil amaçlı yurtdışına gidenleri, yalnız Türkiye değil saydığımız rakip ülkeler dahil bütün ülkelere turistleri Türk tur operatörleri gönderiyor. Rusya’daki Türk tur operatörleri yurtdışının yanında içturizm pazarında da hızla büyüyor. Rusya-Türkiye ilişkilerinin geneline ek olarak turizmdeki durum, başka hiçbir ülke ile benzeri olmayan bir konumda... Şöyle ki; bugün dünya turizminin merkezi Avrupa. Bütün Avrupa pazarında iki büyük, üç de orta boy olan 4 tur operatörü (TUI, Thomas Cook, Rewe, AllTours ve FTI) hepsi Alman olan tur operatörlerinin elinde iken, yükselen güç Asya ve bunun da önemli pazarlarından olan Rusya’da pazar Türk firmalarının elinde.
İşte böyle büyük pazardan söz ediyoruz; her şey bir hassasiyet içinde yürütülmeli...

ASKA LARA’DA BAŞLIYOR

Konu, bugün Antalya’da Aska Lara’da yapılacak olan 5. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin gündeminde de ilk sırada olacak. Bu nedenle kongreye katılım için kayıtlar iki gündür deyim yerindeyse yağmur gibi geliyor. Rus uçağı olayından önce kongre için hazırlanan ‘Geleceğin Turizmi Turizmin Geleceği’ raporunda Asya, dolayısıyla Rusya pazarı dahil turizmin geleceği ele alınıyor. Kongrede Rusya’nın en büyüğü olan, dünyanın da en büyükleri arasında yer alan Rusya Sberbank’ın sahibi olduğu Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, bir konuşma yapacak.


CHP’de Karayalçın’dan sonra kulisler dalgalandı
İstanbul’da aday bolluğu

CHP’de, İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın’ın aralık ayında yapılacak toplantıda aday olmayacağını açıklaması siyasi kulisleri dalgalandırdı.
Karayalçın önceki günkü il yönetiminde kararını açıklarken Ankara’ya döneceğini bildirdi. 6 Aralık’a kardar sona erecek ilçe kongrelerinde taraf olmayacağını da açıkladı. İl kongresinin 26-27 Aralık tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılacağı bildiriliyor. Yerel seçimler öncesinde daha geniş olan Levent’teki bir iş merkezine taşınan il merkezinin kira yükü nedeniyle buradan çıkarak yeniden Şişhane’deki eski yerine taşınma kararı alındı. Partiye Sarıgül’ün ve bazı belediyelerin desteğinin kesilmesinin sıkıntı yarattığı öğrenildi.
Karayalçın’dan sonra kulislerde bir anda adaylık için Nebil İlseven, Oğuz Soydan, Kenan Sönmez, Süleyman Çelebi, Ercan Karakaş, Ali Mutlu Köylüoğlu, Cemal Canpolat, Ali Fatinoğlu’nun isimleri telaffuz edilmeye başlandı. Ancak, kurultay öncesindeki her kesimin desteğini almış olan Kılıçdaroğlu’nun il başkanını bizzat kendisinin ‘işaret’ edeceği ileri sürülüyor.


MESAJ PANOSU

RUSYA-Türkiye ilişkilerindeki gerginlik her açıdan Türkiye aleyhine sonuçlanır. Karşıdaki devlet Suriye veya Yunanistan değil. Türkiye’nin böyle büyük çapta bir ülkeyle diplomatik, askeri ve ticari ilişkileri zedeleme lüksü yok. Bir an önce ilişkiler tamir edilmeli.
Dr. Serdar TAŞÇI

Yalçın Bayer - Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları