loading
close
SON DAKİKALAR

'Dostlar beni hatırlasın'

'Dostlar beni hatırlasın'
Tarih: 25.10.2016 - 17:51
Kategori: Gündem

Halk ozanı Aşık Veysel 122 yıl önce bugün dünyaya gelmişti...

Halk ozanı Aşık Veysel 122 yıl önce bugün dünyaya gelmişti... Aşık Veysel, kullandığı yalın Türkçe ile doğayı, aşkı, dini, siyaseti, umutsuzluğu, sevinci güzel bir biçimde yansıtan eserler bıraktı.

Aşık Veysel mahlasıyla aşık geleneğinin mihenk taşı olan Veysel Şatıroğlu, 25 Ekim 1894 tarihinde Sivas'ın Şarkışla ilçesi Sivrialan Köyü'nde doğdu. İki kız kardeşini de çiçek hastalığından kaybeden Aşık Veysel, bu hastalığa 7 yaşında yakalandı ve iki gözünü de kaybetti. Aşık Veysel bu durumu şöyle anlatır:

"Çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmişti. Onu giyerek beni çok seven Muhsine kadına göstermeye gitmiştim. Beni sevdi. O gün çamurlu bir gündü, eve dönerken ayağım kayarak düştüm. Bir daha kalkamadım. Çiçeğe yakalanmıştım... Çiçek zorlu geldi. Sol gözüme çiçek beyi çıktı. Sağ gözüme de, solun zorundan olacak, perde indi. O gün bugündür dünya başıma zindan."

Aşık Veysel, babasının oyalanması için aldığı bağlama ile önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. 1930 yılında Sivas Maarif Müdürlüğü olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile tanıştı. Ahmet Kutsi Tecer'in teşvikleriyle kendi sözlerini yazıp söylemeye başladı. Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı yaptı. 1965 yılında özel kanunla maaş bağlandı. 1970'li yıllarda Selda Bağcan, Gülden Karaböcek, Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler Âşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. 

Eserleri

Şiirleri, Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimli kitaplarında toplandı.

21 Mart 1973'te köyü Sivrialan'da yaşamını yitiren Aşık Veysel'in eserleri ölümünden sonra Bütün Şiirleri (1984) adıyla tekrar yayınlandı.



Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları