loading
close
SON DAKİKALAR

'Köy Enstitüleri Devam Etseydi'

'Köy Enstitüleri Devam Etseydi'
Tarih: 16.04.2014 - 23:24
Kategori: Kültür & Sanat

'Köy Enstitüleri Devam Etseydi' Konulu Seminer 17 Nisan 2014 Perşembe saat 20.00’de Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde...

Yeni kurulan Cumhuriyetin eğitim kadrosuna öğretmen yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940’ta açılan Köy Enstitüleri, kuruluş yıldönümünde Kartal Belediyesi’nin düzenlediği “Köy Enstitüleri Devam Etseydi” konulu söyleşiyle ele alınacak.

Dönemin Başbakanı İsmet İnönü, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç'un çabalarıyla, köylerden ilkokul mezunu yetenekli çocukların bu okullarda yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle kurulan ve Türkiye'ye özgü bir eğitim projesi olarak dikkat çeken Köy Enstitüleri, 17 Nisan Perşembe saat 20.00’de Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde tartışılacak. Metin Gökyokuş’un moderatörlüğünde gerçekleşecek söyleşide konuşmacı olarak Gürşen Kafkas, Mustafa Mutlu ve Av. Celal Ülgen yer alacak. 

'Köy Enstitüleri Devam Etseydi'

Köy Enstitüleri 

1940 yılından başlayarak, tarım işlerine elverişli geniş arazisi bulunan köylerde veya onların hemen yakınlarında Köy Ensititüleri açıldı. Köy Enstitüleri, Türkiye'de seçilen, şehirlerden uzak ancak tren yollarına yakın tarıma elverişli 21 bölgede köy ilkokullarına öğretmen yetiştirmek üzere açılmıştı. Öğretmenler köylülere hem örgün eğitim veriyor, okuma yazma ve temel bilgileri kazandırıyor hem de modern ve ilmi tarım tekniklerini öğretiyorlardı. Kitaba deftere dayalı öğretim yerine “ İş için, iş içinde eğitim ” ilkesi tatbik ediliyordu. Her Köy Enstitüsünün kendisine ait tarlaları, bağları, arı kovanları, besi hayvanları, atölyeleri vardı. 

1940 - 1946 arasında Köy Enstitülerinde 15 bin dönüm tarla tarıma elverişli hale getirilerek üretim yapıldı. Aynı dönemde 750 bin yeni fidan dikildi, 1200 dönüm bağ oluşturuldu. Ayrıca 150 büyük inşaat, 210 öğretmen evi, 20 uygulama okulu, 12 elektrik santrali, 100 km. yol yapıldı. Kapatıldığı 1954 yılına kadar Köy Enstitülerinde 17 binin üzerinde köy öğretmeni yetişti. 

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları