loading
close
SON DAKİKALAR

'MİT TIR'larında füze var!'

'MİT TIR'larında füze var!'
Tarih: 30.09.2014 - 09:48
Kategori: Gündem

HSYK müfettişlerinin hazırladığı rapora göre, gelen emirle füzelerin IŞİD'e götürüleceği yönünde bilgi ve talimat olduğu ifade ediliyor.

"Devlet Sırrı" gerekçesiyle aratılmayan MİT TIR’ları olayı ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. HSYK müfettişlerinin hazırladığı rapora göre, gelen emirle füzelerin IŞİD'e götürüleceği yönünde bilgi ve talimat olduğu ifade ediliyor.

Adana’da TIR’ları durduran Jandarma personeli hakkında açılan dava dosyasına ve söz konusu TIR’larla ilgili soruşturmayı yürüten savcılar hakkında inceleme yapan HSYK Müfettişince hazırlanan raporda çarpıcı bilgiler yer aldı.

“Malzemelerin IŞİD’e götürüleceği yönünde bilgi ve talimatın olduğu...”

MİT TIR’larının durdurulma anına ilişkin görüntülerin çözüm tutanağında “MİT’çilerin ne dedikleri anlaşılamadı” şeklinde not düşülmesi dikkat çekerken, çözümü yapanların Jandarmanın konuşmalarını anlayıp çözmeleri dikkat çekti. Grihat sitesinin yayınladığı görüntülere göre, TIR’ları durdurulmasından sonra yaşanan diyalog şöyle kayda geçiriliyor:



“Jandarma Personeli ile görüşmeler yapan sivil şahıs bu malzemelerin IŞİD’a ( Irak Şam İslam Devleti ) götürmeyecekleri yönünde talimat aldığını belirtiyor. Jandarma Yarbay … gelen emirde bu malzemelerin IŞİD’a götürüleceği yönünde bilgi ve talimatın olduğu, bu talimata istinaden araçları durduklarını belirtiyor ve bölge başkanı ile iletişime geçtiklerini belirtiyor.”



“Füze var”

Görüşme tutanağında TIR’dan füze çıktığı da ifadelere yansıyor:

X: Savcı geldi mi?
X: Savcı mı?
X: Kapattır (anlaşılmadı)
X:Bir saniye girdi mi?
X: Şunu bir kapatsana
X: Tamam aç
X: Aman yavaş dikkat edin ha
X: Füze var
X: Yavaş orayın üstüne düşürmeyin
X: Tutun onu tut (anlaşılmadı)

“Üzülürsünüz”

Öte yandan, TIR’ların durudurulmasından sonra Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık’ı (sonradan Antalya’ya önce başsavcı vekili, sonra düz savcı yapılan) arayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Kenan İpek’in görüşmelerinin detaylarına ilişkin de HSYK Müfettişi raporunda yer verdi.

“Kenan İpek’in ilk konuşmalarda özetle, söz konusu TIR’ın MİT’in kontrolünde olduğu , MİT kanunundaki özel düzenleme nedeniyle Başbakanlık izni olmadan TIR’da arama yapılamayacağını, bu nedenle yapılana aramaya katılmak üzere Kırıkhan’a giden Cumhuriyet Savcısının arama yapmaktan vazgeçmesini, aksi halde aramayı yapan savcı dahil hepimizin üzüleceğini, yanlış bir şey yapmamamızı söylediği, daha sonraki görüşmelerde ise ısrarla Savcı Özcan Şişman’ın söz konusu TIR’daki aramayı gerçekleştirmesine engel olmamı, zaten Kırıkhan savcısının görevlilerin kimliklerini tespit ettiğini, tutanak tutup olay yerinden ayrıldığını, tutanakların Adana’ya gönderilmesinin yeterli olacağını, başka bir görüşmede yine savcı beyin arama yapmasına engel olmamı söyledikten sonra telefonu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a verdiği belirtildi.

Sayın bakanımızın da özetle; “ihbara konu TIR’ın MİT’e ait olduğunu, MİT kanununda özel düzenleme nedeniyle MİT görevlileri hakkında soruşturmanın Başbakanlık iznine tabi olduğunu, bu nedenle bu TIR’larda savcının arama yapamayacağını,yanında İçişleri Bakanı ve MİT Başkanının bulunduğunu ve kendilerinin Adalet Bakanı Müsteşarının TIR’ın içinde silah bulunmadığın söylediklerini, bunların yalan söyleyip de ihbarcının mı doğru söylediğini söylediği, ayrıca ısrarla bana hukuka sahip çıkmamı yetkimi kullanarak derhal görevli savcıyı görevden aldığıma dair yazıyı emniyete , jandarmaya ilgili yerlere göndererek aramaya engel olmamı istediği, hususları tutanağa geçirerek tutanak tarafımdan imzalanmıştır” 

'MİT TIR'larında füze var!'

“Silah taşıma devlet sırrı olamaz”

Öte yandan, MİT mensupları ile savcı Özcan Şişman arasında yaşanan diyalogda HSYK Müfettişi tarafından yapılan inceleme neticesinde hazırlana rapora yansıtıldı. Raporda, Savcı Özcan Şiman’ın MİT mensuplarına personel olduklarına dair belge göstermeleri halinde kendilerinin bırakılacağını belirterek devamındaki şu sözleri de yer aldı:

“Araçta silah sevkiyatı yapıldığına dair iddialar var. MİT kanununa göre soruşturma usulü sadece suça karışan personel yönüyle uygulanır, delil tespitine engel olmaz. Biz delil tespitine yönelik soruşturma yapıyoruz. Arama kararını uygulayacağız. MİT görevlilerinin silah taşıma gibi bir görevi olamaz. Silah taşıma devlet sırrı olamaz.”

Dava dosyasında: TIR’ların teşkilatın yurt içi üniteler taşıyor

HSYK Müfettişi yaptığı araştırmada ve jandarma hakkında açılan davada, MİT tarafından TIR’larla ilgili bilgi notuna da yer verdi. Söz konusu bilgilerde, MİT’in 19.01.2014 tarihinde TIR’larla ilgili “haklarında ihbarla bahisle arama yapılmak istenen 3 TIR MİT’e ait olup,teşkilatın yurt için bölge üniteleri arasında malzeme nakli yapmaktadır” cevabı verdiği ifade edildi.

Öte yandan,MİT’in yurt içi taşıma yaptığını iddia ettiği TIR’lar için İçişleri Bakanı Efkan Ala,o dönem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkmenlere yardım” gittiğini belirtmişti.

Erdoğan’ın MİT TIR’ları açıklaması: Türkmenler silah olarak zayıf düşmüşlerdi

NTV ve Star TV’nin ortak yayınında Oğuz Haksever’in sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, MİT TIR’larının Suriye’de bulunan Türkmenlere gittiğini belirterek,şunları söylemişti: “Süleyman Şah Türbesi ile ilgili de burayla ilgili İŞİD’in bir sıkıntısı var. Burada Türkmenler vardı. Türkmenler maalesef silah ve malzeme noktasında zayıf düşmesi geri çekilmelerine neden oldu. Geri çekildikleri gün 80 şehit verdiler. MİT’in aranan TIR’ları bizi bu Bayırbucak Türkmenlerine yardım götürüyordu. Bunlar yapıldı diye biz Bayırbucak Türkmenlerini yalnız bırakamazdık, yine de bırakmayacağız. Süleyman Şah Türbesi’ne karşı böyle bir yanlışlık olacak olursa orada da gereken yapılacaktır. Bu topraklar bizim topraklarımızdır. Yaklaşık 10 dönüm bir arazidir o. Uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmış bir toprağımızdır.”

Ala: Türkmenlere yardım götürüyor, herkes işini bilecek

Yeni İçişleri Bakanı Ala 2 Ocak’ta TBMM’de yemin etmesinin ardından Hatay’da durdurulan TIR’a ilişkin, şunları söylemişti: “Orada Türkmenler var. Onlara götürülen yardım. Herkes işini bilecek.”

Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları