loading
close
SON DAKİKALAR

'O dosyaları okudukça ürktüm'

'O dosyaları okudukça ürktüm'
Tarih: 17.09.2014 - 13:18
Kategori: Ekonomi

AK­P’­li es­ki ba­kan­lar­la il­gi­li ku­ru­lan So­ruş­tur­ma Ko­mis­yo­nu­’nun üye­si Ak­sün­ge­r: ''Ba­kan­lar­la il­gi­li o dos­ya­da uyuş­tu­ru­cu ka­çak­çı­lı­ğı bi­le var.''

AK­P’­li es­ki ba­kan­lar­la il­gi­li ku­ru­lan So­ruş­tur­ma Ko­mis­yo­nu­’nun CHP’­li üye­si Er­dal Ak­sün­ge­r, fezlekeyi okuyunca ürktüğünü söyledi.

"Ba­kan­lar­la il­gi­li o dos­ya­da uyuş­tu­ru­cu ka­çak­çı­lı­ğı bi­le var." diyen Aksünger, şunları söyledi:

“O dos­ya­la­rı oku­duk­ça ürk­tüm, ül­kem adı­na kork­tum. Ba­kan­lar­la il­gi­li o dos­ya­da uyuş­tu­ru­cu ka­çak­çı­lı­ğı bi­le var. Taş gi­bi, dört dört­lük bir fez­le­ke ha­zır­lan­mış. Böy­le bir dos­ya hak­kın­da ye­ni gö­rev ve­ri­len cum­hu­ri­yet sav­cı­sı­nın ta­kip­siz­lik ka­ra­rı ver­me­si şa­şır­tı­cı­dır. İlk işi­miz ken­di­si hak­kın­da Ha­kim­ler ve Sav­cı­lar Yük­sek Ku­ru­lu­’na suç du­yu­ru­sun­da bu­lun­mak ola­cak.”

Cum­hur­baş­ka­nı Re­cep Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın Baş­ba­kan­lı­ğı dö­ne­min­de gö­rev ya­pan, yol­suz­luk id­di­ala­rın­dan son­ra is­ti­fa et­ti­ri­len es­ki ba­kan­lar­dan Er­do­ğan Bay­rak­tar, Za­fer Çağ­la­yan, Mu­am­mer Gü­ler ve Ege­men Ba­ğış hak­kın­da ku­ru­lan TBMM So­ruş­tur­ma Ko­mis­yo­nu ça­lış­ma­la­rı­na ni­ha­yet baş­la­ya­bi­le­cek.

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, Komisyon Üyesi CHP'li Erdal Aksünger ile görüşmesini köşesine taşıdı. Bazı klasörlerin eksildiğini de belirten Öztürk şunları yazdı:

"ARA­DAN ÇE­Kİ­LEN DOS­YA­LAR"

AK­P’­li Hak­kı Köy­lü­’nün baş­kan­lı­ğı­nı ya­pa­ca­ğı ko­mis­yon için “koz­mik oda­” tah­sis edil­miş. Oda­yı, din­le­me ka­yıt­la­rı­nı içe­ren DVD’­ler dol­dur­muş. Bun­la­rın na­sıl din­le­ne­ce­ği ko­nu­sun­da ise he­nüz yön­tem bu­lun­ma­mış. Oda­nın adı “koz­mi­k” ama di­ğer oda­lar­dan he­men hiç­bir far­kı yok. Fark­lı olan, baş­ta 32 kla­sör ola­rak TBMM’­ye ge­len 17-25 Ara­lık yol­suz­luk, rüş­vet, ka­ra­pa­ra fez­le­ke­sin­de şim­di kla­sör sa­yı­sı­nın 11’e in­miş ol­ma­sı.

Açık­ça­sı, kla­sör­ler­den ba­zı­la­rı çe­kil­miş. Ör­ne­ğin 4-5-6 nu­ma­ra­lı kla­sör­den son­ra gel­me­si ge­re­ken 7 nu­ma­ra­lı kla­sör yok. Ör­ne­ğin 8- 9 nu­ma­ra­lı kla­sör­ler var ama on­la­rın ar­ka­sın­dan gel­me­si ge­re­ken 10 nu­ma­ra­lı kla­sör bu­har­laş­mış. Oy­sa, han­gi dos­ya­la­rın gön­de­ri­le­ce­ği­ne TBMM Baş­kan­lı­ğı de­ğil, in­ce­le­me so­nu­cu ko­mis­yon ka­rar ver­me­liy­di.

Ko­mis­yon­da CHP Mil­let­ve­kil­le­ri Er­dal Ak­sün­ger, Er­can Cen­giz, Rı­za Tür­men ve Em­re Köp­rü­lü bu­lu­na­cak. MHP’­yi ise Me­sut De­de­oğ­lu tem­sil ede­cek. 17-25 Ara­lık fez­le­ke­siy­le il­gi­li ola­rak son­ra­dan gö­rev­len­di­ri­len cum­hu­ri­yet sav­cı­sı­nın, so­ruş­tur­ma hak­kın­da “ko­vuş­tur­ma­ya yer ol­ma­dı­ğı­”na iliş­kin ver­di­ği ka­ra­rı, ko­mis­yon üye­si Er­dal Ak­sün­ger eleş­ti­ri­yor ve şun­la­rı söy­lü­yor:

“Çün­kü bu dos­ya­la­rın hep­si so­ruş­tur­ma ko­mis­yo­nu­na gel­miş. Bun­la­rı bir­bi­rin­den ayırt ede­mez. Ay­nı isim­ler­le, fark­lı iliş­ki­ler var. Es­ki ba­kan­la­rın üze­ri­ne do­ku­nul­maz­lı­ğı var di­ye gi­de­mi­yor. Doğ­ru. Hep­si­ni TBMM’­ne gön­de­ril­miş. Ya­ni so­ruş­tur­ma ya­pı­la­ma­ya­ca­ğı bel­ge­len­miş olu­yor. TBMM’­ye dev­re­dil­miş olan dos­ya­lar hak­kın­da sav­cı­lar ka­rar ve­re­mez. Ta­kip­siz­lik ka­ra­rı ver­mek­le, gö­rev­le­ri­ni kö­tü­ye kul­lan­mış ol­du­lar. Bu ka­ra­rı hü­küm­süz­dür. HSYK’­ya sav­cı hak­kın­da suç du­yu­ru­sun­da bu­lu­na­ca­ğız.”

“U­YUŞ­TU­RU­CU İŞİ Bİ­LE VA­R”

So­ruş­tur­ma Ko­mis­yo­nu Üye­si Er­dal Ak­sün­ger, kla­sör­le­rin içe­ri­ği­ni açık­la­ma­sa da şu söz­le­riy­le önem­li ip uç­la­rı ve­ri­yor:

“O fez­le­ke­de, uyuş­tu­ru­cu ka­çak­çı­lı­ğı bi­le var. Ye­ti­min, ga­rip-gu­ra­ba­nın hak­kı olan pa­ra­lar var. İra­n’­ın pa­ra­sı var. Rüş­vet var, yol­suz­luk var, hır­sız­lık var, ta­lan var. Açık­ça söy­le­ye­yim: çok ür­kü­tü­cü bir tab­lo var. Tür­ki­ye­’nin en bü­yük yol­suz­luk, rüş­vet ola­yı­dır. Geç­miş yıl­lar­da yar­gı­la­nan­lar­la as­la kar­şı­laş­tı­rı­la­ma­ya­cak ka­dar çok bü­yük bo­yut­lu. On­lar­da üç-beş ko­nu var­ken, bu dos­ya­da ise bin­ler­ce id­di­a var. Açık­ça­sı her id­di­a, bir so­ruş­tur­ma ko­mis­yo­nu ku­rul­ma­sı­nı ge­rek­ti­re­cek önem­de.”

Nİ­YET­LE­Rİ KA­PAT­MAK AMA…

Ko­mis­yon doğ­ru-dü­rüst ça­lı­şa­ma­dan gö­rev sü­re­si bu ay do­lu­yor. İki ay ek sü­re alı­na­cak ve ça­lış­ma­lar an­cak yıl so­nu­na doğ­ru so­nuç­la­na­cak. Ak­sün­ger, “AK­P’­nin ama­cı bu dos­ya­yı ka­pat­ma­k” di­yor ve şun­la­rı söy­lü­yor:

“Ne ka­dar ça­ba­la­sa­lar da, bun­dan, hiç­bi­ri ka­ça­ma­ya­cak. Kim ne der­se de­sin, ne ya­par­sa yap­sın yap­tık­la­rı or­ta­ya ko­nu­la­cak, bu­gün ol­ma­sa bi­le mut­la­ka Yü­ce Di­va­n’­da yar­gı­la­na­cak­lar­dır. Ül­ke, bu yü­kü ta­şı­ya­maz. Üs­tü­nü ör­te­cek­le­ri o top­rak işe ya­ra­ma­ya­cak. Ya­pa­ca­ğı­mız ça­lış­ma ile­ri­ki sü­reç­te ta­ri­he not dü­şe­cek ve on­la­rın tek­rar yar­gı­lan­ma­la­rı­nın yo­lu­nu da aça­cak­tır. Bel­ge­le­ri, bil­gi­le­ri der­le­yip, suç du­yu­ru­sun­da bu­la­na­ca­ğız. On­lar so­nun­da mut­la­ka Yü­ce Di­va­n’­a gi­de­cek­ler­dir.”

“NE DAR­BE­Sİ, NE HA­YAL ÜRÜ­NÜ­”

Ya­pı­lan ça­lış­ma­yı kü­çük gös­ter­mek için “uy­dur­ma­”, “düz­me­ce­”, “mon­ta­j” söz­cük­le­ri­ni sık­ça duy­duk. Kim­se­nin bil­me­di­ği, gör­me­di­ği bil­gi ve bel­ge­le­re sa­hip olan ko­mis­yon üye­si Er­dal Ak­sün­ge­r’­i din­li­yo­rum:

“Bu öy­le ha­yal ürü­nü bir şey de­ğil. Bi­ri­le­ri iz­le­miş, din­len­miş, ta­kip­ler ya­pıl­mış. Fii­li ola­rak bir in­san kay­na­ğı, ça­lı­şan me­ka­niz­ma­lar var. Sav­cı, ha­kim ka­rar­la­rı var. Bun­la­rın hep­si­nin uy­dur­ma, düz­me­ce ol­ma­sı­na im­kan ve ih­ti­mal yok. Her şey çok net. Bu ko­nu­da hiç­bir te­red­düt yok. Ya­pı­lan ça­lış­ma­lar için ‘hü­kü­me­te dar­be­’ di­yor­lar. Dar­be ya­pa­cak adam hu­kuk­la mı dar­be ya­par? Dar­be ya­pa­cak olan dar­be­nin na­sıl ol­du­ğu­nu bi­lir. Yol­suz­luk, rüş­vet id­di­ası or­ta­ya ko­nu­lup dar­be mi ya­pı­lır­mış? Eğer, ‘dar­be­li­k’ kuv­vet ya­ra­tıl­mış­sa da, bu du­rum­da ken­di­le­ri de işin or­ta­ğı­dır.”

CHP Mil­let­ve­ki­li Ak­sün­ger, “Ko­nu­şa­mı­yo­ru­m” di­yor. O, dün An­ka­ra­’ya gel­di ve kal­dı­ğı yer­den ba­zı kla­sör­le­ri oku­ma­yı sür­dür­dü. Ya­zı­lan­la­ra ina­na­mı­yor­du. Çün­kü, gö­zü­müz­de bü­yü­tü­len o ki­şi­le­rin bun­la­rı yap­mış ola­bi­le­ce­ği dev­le­tin bit­miş ol­du­ğu­nun gös­ter­ge­siy­di."


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları