loading
close
SON DAKİKALAR

'Torba kanunlarla sermayenin önü sınırsız açıldı'

'Torba kanunlarla sermayenin önü sınırsız açıldı'
Tarih: 17.12.2017 - 09:16
Kategori: Ekonomi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bütçesinde konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, konuşmasına AKP’nin talan ve yağma politikasını eleştirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bütçesinde konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, konuşmasına AKP’nin talan ve yağma politikasını eleştirerek başladı. Genel Başkan Yardımcısı Torun,“15 yıldır iktidardasınız, hava kirli, doğa talan, rant her yerde, ama olumsuz hiçbir şeyin sorumluluğunu üzerine almıyor, kendinize pay çıkarmıyorsunuz. Sonra dönüyorsunuz Sayın Bakanım, yaşamın devam etmesi için hava, toprak, su, enerji diyorsunuz. Doğayı, çevreyi emanet şuuruyla koruduğunuzu söylüyorsunuz, emanet kavramınızı gözdem geçirin” dedi. Torun, Çankırı’nın dışında tüm illerde hava kirliliğinin PM 10 değerini aştığını söyledi. Talan ve yağmanın bilançosunun ağır olduğunu değinerek, iktidarın doğanın yandaş şirketler eliyle yağmalanmasına göz yumulduğunu ifade etti.

TORBA KANUNLARLA SERMAYENİN ÖNÜ SINIRSIZ AÇILDI

“Torba kanunlarla bir gecede, birinci derecede doğal sit alanlarına, ekolojik alanlara, ormanlara, yaylara, meralara, sulak arazilere maalesef HES'lerle, termik ve nükleer santrallerle ve özellikle maden ve taş ocaklarıyla sermayenin önü açılarak, diğer taraftan da hukuki yönler kapatılarak yoğun bir talan yaşanıyor. Bu talanın sonucunda acaba bu tahribatı elde ettiğimiz katma değer bizi tatmin edecek mi? Doğayı tekrar geri dönüştürürken acaba hangi maliyetlerle karşı karşıya kalacağız? Buralardan katma değer elde ettiğinizi söylüyorsunuz, acaba bu katma değer, oralardaki tahribatın telafisine yetecek mi?” değerlendirmesinde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, Bütün doğal varlıkların acımasızca ve pervasızca kullanıldığını, yaratılan tahribat konusunda bütçede hiçbir çözümün olmadığını söyledi.

15 yıldır ağaç dikmekle övünen AKP’nin kişi başına düşen yeşil alan miktarını 5 m2 kareye düşürdüğünü, Türkiye’nin en fazla orman alanına sahip 190 ülke arasında 139.cu, doğayı korumada 180 ülke sıralamasında 177. Olduğunu, erozyonla kaybedilen toprak miktarının 1,2 milyar ton, kaybedilen tarım arazisinin ise 2.8 milyon hektar olduğunun altını çizen Torun, akarsuların HES’ler le hapsedildiğini, yaylaların Yeşil Yolla bitirildiğini, ekosistemin geri dönüşsüz bir tahrip edildiğini belirtti.

PARSEL PARSEL SATILAN ŞEHİRLERİN HESABINI KİM VERECEK

Belediye Başkanlarının istifa ettirilmesine de değinen CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, “Yirmi yıldır Ankara ve İstanbul'da yaşanan ve parsel parsel satılan bu şehirlerin hesabını kim verecek? Büyük şehirlerimiz artık nefes alamaz hâle gelmiştir. Cumhurbaşkanımız "İstanbul'a ihanet ettik, bizim de hatamız var." diye itiraf etti. Ertesi gün belediye meclislerinde AKP'li üyeler ellerini imar planı değişikliklerine kaldırıp indirmeye devam ediyor ve hâlâ dikey büyüme devam ediyor. Bunu her alanda, her belediyede görmek mümkün. Yani buradan, acaba Cumhurbaşkanının talimatlarını belediye başkanları mı anlamıyor, yoksa duymazlıktan mı geliyor?

Kentsel dönüşüm Sayın Bakanımızın çok iddia ettiği bir proje, çok büyük bir hevesle girdi, çok iddialı girdi ama hâlâ, bilemiyoruz, onu engelleyen konu ne? Bu noktada yeterli bir çalışma yok, hâlâ deprem toplanma alanlarımız imara açılıyor, hâlâ bu konuda gerekli kaynak da aktarılmış değil. Deprem bizi korkutuyor, depremdeki ölü sayısıyla ilgili endişelerimizi dile getiriyoruz ama maalesef, bu konuda da yeterli çalışmayı göremedik.” dedi.

Konuşmasına Belediyelerin sorunlarıyla devam eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin sorunlarının, görev ve yetkilerinin her geçen gün arttığını,buna karşılık gelirlerinin kaynaklarının yetersiz olduğunu söyledi. 81 ilin bütünşehir yapılacağıyla ilgili duyumlar aldığını söyleyen Torun,konuyla ilgili bilgi sahibi olmadıklarını, eğer bu yasa çıkarılacaksa mutlaka bütün siyasi partilerin görüşlerinin alınması ve onların da bu konudaki birikimlerine mutlaka başvurulması gerektiğini belirtti.

BELEDİYE BAŞKANLARINA YURT DIŞI YASAĞI BU ÜLKENİN AYIBIDIR

Belediye Başkanlarının yurtdışı yasaklarını da hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun konuşmasını “Belediye başkanlarımızın yurt dışı yasağı olması bu ülkenin bir utancıdır, bir ayıbıdır. Belediye başkanlarımızın sadece İçişleri Bakanının oluruyla yurt dışına çıkması dünyada da itibarımızı zedelemektedir ve seçilmiş insanları halkına karşı itibarsızlaştırmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bütçesini incelediğimizde, yarısı personel giderlerine harcanmış, yarısı personel giderlerine ayrılmış; beklerdik ki bu bütçe kentsel dönüşüme, bu bütçe doğanın tahribatının giderilmesine, bu bütçe çocuklarımızın yaşayacağı güzel bir çevreye harcansaydı.” diyerek bitirdi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları