loading
close
SON DAKİKALAR

''TÜSAK’a hayır, sanata evet''

''TÜSAK’a hayır, sanata evet''
Tarih: 20.04.2014 - 14:13
Kategori: Gündem

TÜSAK'a karşı Devlet Opera ve Bale çalışanları Samsun'da eylem düzenledi...

TÜSAK yasa tasarısına karşı Devlet Opera ve Bale çalışanları Samsun’da bir eylem düzenledi. Açıklamada, sanatın özelleştirilmesine, sanatçıların güvencesizleştirilmesine ve iktidarın sanat üzerinde tahakküm kurmasına karşı çıkıldı.

Kültür Sanat-Sen öncülüğünde örgütlenen eylem dün (19 Nisan) öğle saatlerinde DSİ önünden yürüyüşle başladı.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde sık sık “AKP elini sanatımdan çek”, “TÜSAK sanata tuzak” sloganları atıldı. Yürüyüş Konak Sineması önünde son buldu. Sanatçılar, burada bir basın açıklaması okudu.

Basın açıklamasında, 70 yıllık sanat kurumlarının kapatıldığı vurgulanırken sanatın ticarileştirildiği, sanat eserlerinin toplumun tüm üyelerine nitelikli ve ucuz olarak sunulmasının olanaksız hale getirildiği belirtildi.

Basın açıklamasının devamında şu TÜSAK’ın getirdikleri açıklandı:

Gündeme getirilen TÜSAK tasarısı ile Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüklerine bağlı senfoni orkestraları, koro ve topluluklar kapatılıyor. Sanat özel şirketlerin rant kapısı yapılmak isteniyor. Sipariş üzerine sanat uygulamasına geçilmesi öngörülürken kültür ve sanat alanında sendikalı, güvenceli çalışma biçimi tamamen yok ediliyor. Diğer yandan sanat faaliyetleri siyasi iktidarın tam denetimine sokuluyor. Hangi sanat projesinin destekleneceğinin, ne kadar destekleneceğinin siyasi iktidar tarafından belirlenebilmesinin önü açılıyor. Sanat hiçbir siyasi iktidarın tahakkümüne bırakılamaz.

Sanat özgür, kurumları özerk olmalıdır. Nitelikli ve ulaşılabilir sanat evrensel bir insan hakkıdır, vazgeçilemez“

Sendika.org

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları