loading
close
SON DAKİKALAR

'Yeni Anayasa bir aldatmacadır'

'Yeni Anayasa bir aldatmacadır'
Tarih: 14.02.2016 - 15:51
Kategori: Gündem

Uşak'ta Eğitim-İş Uşak Şubesi tarafından Prof.Dr. Süheyl Batum, Prof.Dr. Birgül Ayman Güler ve Prof.Dr. Nur Serter'in konuşmacı olarak katıldığı 'Yeni Anayasa Aldatmacası' konulu konferans düzenlendi.

Uşak'ta Eğitim-İş Uşak Şubesi tarafından Prof.Dr. Süheyl Batum, Prof.Dr. Birgül Ayman Güler ve Prof.Dr. Nur Serter'in konuşmacı olarak katıldığı 'Yeni Anayasa Aldatmacası' konulu konferans düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlen konferans öncesi DHA'ya açıklama yapan Türk Hukuku alanında önemli isimlerden Prof.Dr. Süheyl Batum, Türkiye'de son 1 ayda milletvekilinin ayakkabı fiyatı, Atatürk'ün resminin indirilip-indirilmediği veya kim indirdiğinin konuşulduğunu belirterek, "Darbe mi temizliyoruz, ne yapıyoruz? Bana göre Türkiye'de siyaset falan yok. Yukarıdan birileri bir şey belirliyor bizler de piyon ve mağdurlarıyız. Partiler de, siyasetçiler de oyunun figüranlarıdır. Hep beraber bu partilere bir baskı yapabilme imkanına sahibiz. Atatürk ülkeyi arkadaşlarıyla hep birlikte kurtardığında partisi mi vardı? Sonra kurdu. 'Dur bakalım önce bir partiyi kuralım da sonra bakarız. Allah büyük' demedi. Partiyi kuracak olsaydı, Kazım Karabekir'in İttihattı Terakki Partisi'ne gidecekti. Bunların onda birini yapamayacaktı" dedi.

"YENİ ANAYASA BİR ALDATMACADIR"

Prof.Dr. Süheyl Batum, öğretmenleri önemli bir mücadelenin beklediğini düşündüğünü, yıkılmış parçalanmış bir Osmanlı İmparatorluğu'nun üstüne Cumhuriyet kurulduğunda Atatürk'e en büyük desteği öğretmenlerin verdiğini anlattı. Prof.Dr. Batum şöyle dedi:

"Yeni Anayasa bir aldatmacadır. Türkiye'de 10 yıldır anayasa tartışıyoruz. Rahmetli Turgut Özal'ın kısa anayasa yapalım tartışmasının ardından şimdi de 'Askerlerin yapmadığı sivil anayasayı yapalım' tartışmaları sürüyor. Anayasayı değiştirmek isteyenler 'Yetmez ama evet' diyor. 'Maddeye ne yazıyorsun?' diye soruyorsun, 'Onu boş ver, şimdilik yetmez ama evet' diyorlar. Amaç ve hedefleri başka bir şey, oynanan bir oyunu görmemizi ve bu oyuna karşı durmamızı engellemektir. Benim de daha önceden mensubu olduğum CHP, bu değirmene su taşıyor. Anayasa değişikliği konusunda hiçbir şey söylemediler mi anlayın ki aynı kısa ve sivil anayasa gibi palavra söylüyorlar. Net söylüyorum yalan söylüyor demektir."

Prof.Dr. Batum, 2014 yılının yaz ayında parlamentoda 6 bin 551 sayılı Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi, Terörün Sona Erdirilmesine Dair Kanun yapıldığını hatırlatırken, bu yasada siyasi, hukuki, sosyal, ekonomik, psikolojik, kültür, insan hakları, güvenlik, silahsızlandırma alanlarında, başka bir yalan kalıp- kalmadığını sordu. Prof. Dr. Süheyl Batum, şunları ekledi:

"Ne kadar alan varsa ve bunlarla bağlantılı atılacak adımları belirleme konusunda hükümete tam yetki veriyor. Yasanın açıklama bölümünde, 'Açılım sürecinde sessiz devrim niteliğinde adımlar atıldığı, reformların benimsendiği, çözüm süreci şiddeti ve silahı aradan çıkarmıştır' deniyor. Biz 'Çözüm sürecinde' hükümete bu kadar geniş yetki verilmez, Anayasa'ya aykırı' dedik, CHP, 'Kan dökülmesini istemediğimiz için karşı çıkmıyoruz' derken, AKP ve HDP çözüm sürecini savundu, MHP ağzını açmadı. Peki, 1 yıl sonra nereye geldik. Terörle mücadele ediyoruz. Bu ülkede hendekler kazılıyor, silahlar konuluyor. Bu neyin huzuru, bir oyun oynanıyor."

"YENİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TÜRK MİLLETİ'NE SAYGISIZLIKTIR"

Anayasa Mahkemesi'nin 17 üyesinden 11'inin iktidar tarafından atandığı Anayasa Mahkemesi'nin güvenli olmasının mümkün olmadığını ifade eden Prof.Dr. Batum, "Bu ülkenin tamamı işgal altındayken, meclisi mebusan üyeleri ve Anadolu ve Rumeli müdafai hukuk cemiyetlerinin temsilcilerinden oluşan bir meclis tarafından ilk anayasasını 1921'de yapmış bir ulusun, 90 yıl sonra 'İlk defa sivil anayasa yapıyoruz' diye davranması bir kere Atatürk'e, hHepimize ve bu millet saygısızlıktır. Bizler sonuna kadar çağdaş, demokratik, karşı devrime karşı koyacak özgürlükçü bir anayasa değişikliği için beraberiz. Ama bu yeni anayasa denilen aldatmacaya da hep beraber karşı koyacağız" dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Birgül Ayman Güler ve Prof. Dr. Nur Serter ise, Anayasa değişikliği konusunun çok çetrefil göründüğünü, bu konuda hep birlikte mücadele edeceklerini söyledi. Konferansa CHP Uşak eski Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Eğitim-İş Sendikası Uşak Şube Başkanı Ercan Uzun ve çok sayıda sendika üyesi katıldı.

DHA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları