loading
close
SON DAKİKALAR

'Zeytin ağacını kesmek cinayettir'

'Zeytin ağacını kesmek cinayettir'
Tarih: 10.10.2015 - 09:44
Kategori: Gündem

Beslenme üzerine hazırladığı kitapları ve adıyla anılan diyeti ile tanınan Prof. Dr. Canan Karatay, zeytinin doğanın bir harikası olduğunu belirtti.

Beslenme üzerine hazırladığı kitapları ve adıyla anılan diyeti ile tanınan Prof. Dr. Canan Karatay, zeytinin doğanın bir harikası olduğunu belirterek, "Zeytin ağacını kesmek cinayettir. Çok ağır konuşuyorum ama bana öyle geliyor. Bir dalına bir yaprağına bile hasar gelmemesi lazım" dedi.

Mersin’in Mut İlçesi’nde düzenlenen Mut Zeytin ve Zeytinyağı Sempozyumu’nun açılışına katılan Prof.Dr. Karatay, son yıllarda zeytinin öneminin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Zeytinin insan sağlığı için önemini vurgulayan Karatay, "Büyük önder Mustafa Kemal’in söylediği gibi tarım çok önemlidir. 1925 Yılında tarım kanunu çıkaran, yani zeytin kanununu çıkartan Mustafa Kemal’dir. Bugün zeytin ağacını kesenler, ‘Bu kanun nerden çıktı’ diyorlar. Zeytin ağacını kesmek bence kusura bakmayın cinayettir. Çok ağır konuşuyorum ama bana öyle geliyor. Bir dalına bir yaprağına bile hasar gelmemesi lazım. Bin 300 sene yaşayan bir canlı ne demek? Bu doğanın her türlü meşakkatine dayanıyor ve hala üretiyor. Bütün zeytin ağaçlarının önünde saygıyla eğilmemiz lazım" dedi.



’HER SABAH BİR BARDAK ZEYTİNYAĞI İÇİLMELİ’

Zeytinyağının ’yağ’ olarak yanlış adlandırıldığını anlatan Karatay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zeytinden elde edilen yağ değil, meyvenin suyu. Diğer çekirdekten elde edilen yağlar gibi yağ değil, meyvenin en sağlıklı suyudur. ne zaman çocuklarımıza meyve suyu vereceksek, zeytinyağı içirmemiz lazım. Her sabah bir kahve fincanı zeytinyağı içilmelidir. 2025 yılında dünyada kuraklık olacak. Bu kuraklık yılında tek ayakta kalacak olan meyve zeytindir. Zeytine sahip çıkmalıyız. Zeytinyağı ana sütünün aynısıdır ve sütünden hayvansaldır" diye konuştu.



ZEYTİN HEYKELİ AÇILIŞINA KATILDI

Öğrencilerin zeytin dalından kolye hediye ettiği Prof. Dr. Karatay, çocuklara da zeytin yemeleri konusunda önerilerde bulundu. Yazdığı kitaplarını imzalayan ve ilçede büyük ilgi gören Karatay, Atatürk Bulvarı’nda ilçeden aracıyla geçen bir kişiye zeytinyağı, zeytin sabunu ve kitaplarından oluşan set hediye etti. Belediye tarafından yaptırılan zeytin heykelinin açılışına da katılan Karatay, ilçeye bağlı Haydar Mahallesi’ndeki bin 300 yaşındaki zeytin ağacından ürün topladı.

Sempozyum bu etkinlikle son buldu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları