loading
close
SON DAKİKALAR

3 yıldır temizlenen mayınlı alan, 1 milyon 150 bin metrekare!

3 yıldır temizlenen mayınlı alan, 1 milyon 150 bin metrekare!
Tarih: 27.05.2016 - 13:33
Kategori: Siyaset

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, 64. Hükümet’in Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a yönelttiği Mayın sorusuna Bakan'dan 'Mayın temizleme faaliyetinin 2024 yılına kadar tamamlanması planlanmaktadır' yanıtı geldi.

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, 64. Hükümet’in Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a “Eylem Planı’nın ‘Yaşama Hakkı İhlallerinin Önlenmesi’ kısmının 1.2 maddesinde ‘Mayın ve Benzeri Maddelerin Patlaması Neticesinde Masum İnsanların Hayatlarını Kaybetmelerinin Önlenmesi’ hedef ve faaliyeti kapsamında Eylem Planı sürecindeki yıllık raporunuzu ve hedefin gerçekleşme durumu hakkında Milli savunma Bakanlığı’nın tespitlerini açıklar mısınız?” diye sordu. 

İrgil’in 11 Mart 2016 tarihinde TBMM Başkanlığı’na ulaşan soru önergesine 11 Mayıs 2016’da gelen yanıtta; “6586 sayılı Milli Mayın Faaliyet Merkezi’nin (MAFAM) Kurulmasına İlişkin 03 Şubat 2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 150 bin metrekare mayınlı alan temizlenerek kullanıma açılmıştır. Bunun yanında depolarda mevcut yaklaşık 3 milyon adet mayın imha edilmiştir” dendi.

2022’YE KADAR TEMİZLENECEK

Milli Savunma Bakanı’nın yanıtında ayrıca şu bilgilerde yer aldı:

“İçişleri Bakanlığı’nca yürütülen Doğu sınırlarının Mayından Temizlenmesi Projesi 05 Kasım 2015 tarihinden itibaren MAFAM tarafından protokol ile devralınmıştır. Doğu sınırlarında mayınların temizlenmesini öngören projede; Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van ve Hakkari illerini kapsayan sınır bölgelerinde toplam 222.002 adet mayının temizlenmesine Nisan 2016 tarihinden itibaren başlanması planlanmıştır. Sınır ve iç bölgelerdeki tüm mayınların 2022 yılına kadar temizlenmesi hedeflenmektedir.”

HEP AYNI RAKAMLAR

Öte yandan geçtiğimiz 4 Nisan’da, Avrupa Birliği ile Türkiye’nin eş finansman sağladığı ve BM Kalkınma Programı’nın yürüteceği Türkiye’nin Doğu Sınırlarında Mayınların Temizlenmesi ve Sınır Denetim Kapasitesini Artırarak Sosyo-Ekonomik Gelişimin Sağlanması Projesi’nin açılışında Milli Savunma Bakanı basına aynı rakamları açıklayarak, mağdur vatandaşlara sosyal güvenlik hizmeti verildiğini söyledi. 

4 Mayıs 2013 yılında da Milli Savunma Bakanı olan İsmet Yılmaz, mayınlı alanlara ilişkin yöneltilmiş soru önergelerine cevaben “Bugüne kadar valiliklere verilen yetkiler ile toplam 1 milyon 150 bin 297 metrekarelik alanın mayın temizliği yapıldı. Mayın temizleme faaliyetinin 2024 yılına kadar tamamlanması planlanmaktadır” yanıtı yine basına yansımıştı.

***
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin İhlallerinin Önlenmesine İlişkin Eylem Planı: 

1 Mart 2014 günlü Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe konmuştur. İnsan Hakları ile ilgili hükümetçe tespit olunan ve sorun olarak kabul edilen 14 ana başlık, 46 hedef ve faaliyetten oluşan Eylem Planı 0-1 yıl arası kısa vadede, 1-3 yıl orta vadede ve 3-5 yıl uzun vadede yapılacak işler olarak ortaya konmuş, bir izleme ve denetim mekanizması kurulmuştur. 

Vişne haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları