loading
close
SON DAKİKALAR

4 yıldır Suriyeli çocuklara oyuncak 'kaçırıyor'

4 yıldır Suriyeli çocuklara oyuncak 'kaçırıyor'
Tarih: 30.09.2016 - 14:12
Kategori: Sağlık, Yaşam

Suriye asıllı Finlandiya vatandaşı Rami Adham, 4 yıldır belirli aralıklarla Suriye'deki çatışmalardan en çok etkilenen yerlerde yaşayan çocuklara oyuncaklar getiriyor.

Suriye asıllı Finlandiya vatandaşı Rami Adham, 4 yıldır belirli aralıklarla Suriye'deki çatışmalardan en çok etkilenen yerlerde yaşayan çocuklara oyuncaklar getiriyor. Adham, Suriye sınırından içeriye soktuğu yüzlerce oyuncak ile Suriyeli çocukların yüzlerini güldürüyor.

Dünya medyası tarafından ‘eğlence kaçakçısı' diye tanıtılan Rami Adham, yaşadığı Finlandiya'da topladığı binlerce oyuncağı 2 ayda bir uçakla önce Türkiye'ye, daha sonra da sınırdan Suriye'ye sgeçirerek çatışmalardan en çok etkilenen bölgelerdeki çocuklara taşıyor. 

HER SEFERDE 700 KİLO OYUNCAK 

60 kiloluk sınır olduğu için her seferde sadece 700 oyuncak götürebiliyorum" diyen Adham, Hatay sınırındaki Atme Köyü'ne 4 okulun inşa edilmesini sağlamış. Habertürk'ten Sami Akbıyık'ın görüştüğü Adham, "Ben Atme Köyü'ndeki çocuklara insani koşulları yeniden yaratmak için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. 6 çocuk babasıyım ve bir çocuğun nasıl mutlu olduğunu biliyorum. Şimdi onlar için okullar inşa ediyorum" dedi. 

'ONLAR BOMBALARIN ALTINDA KENDİ OYUNCAKLARINI KAYBETMİŞLERDİR' 

17 yaşına kadar Suriye'nin Halep kentinde yaşayan ve 1989 yılında inşaat mühendisliği okumak için Finlandiya'ya gidip vatandaşlık alan Adham, 2012'de Suriye'de başlayan iç savaşın ardından, "Suriye halkı için bir şeyler yapmalıyım" deyip ülkesine gitmeye karar verdi. Bunun üzerine 3 yaşındaki en küçük kızı Yasemin'in "Baba al benim bebeklerimi ve oyuncaklarımı Suriye'deki çocuklara götür. Onlar oyuncaklarını bombaların arasında kaybetmişlerdir" isteğinin ardındansa, 4 yıl önce ilk Suriye ziyaretini 100 oyuncakla gerçekleştirdi. Bölge halkına 6 bin dolar maddi destek veren Adham, çocukların mutluluğunu gördükten sonra 2 ayda bir ülkesine oyuncak taşımaya başladı. 

28 BÖLGEYE OYUNCAK GÖTÜRDÜ 

Bu yılın başında İngiliz Telegraph gazetesine de konuşan Adham, 'Suriye'deki çocuklar şu anda ölüm, güvensizlik ve tehidtlerle burun buruna. Oyuncaklar en azından bu zor yaşam koşulları içinde biraz da olsa gülümsemelerini sağlıyor" demişti. Adham, şimdiye kadar Suriye içindeki 28 farklı 'tehlikeli' lokasyona oyuncak taşıdı. Adha, geçen ay da Suriye'deki çocuklar için bir don oluşturmak üzere 'Go Fund Me' isimli bir bağış toplama kampanyası başlattı. 

'BANA OYUNCAK KAÇAKÇISI DİYORLAR' 

Başlattığı kampanya ile şimdiye kadar 30 bin euro toplamayı başaran Adham, kapanyasnın resmi web sayfasından paylaştığı yazıda "Bana 'oyuncak kaçakçısı' adını taktılar çünkü bu görevi yerine getirmek için son ik yıldır tüm sınırların kapalı olduğu Suriye'ye girmek amacıyla başka yollar kullanmak zorunda kalıyorum. Oyuncaklar, Suriye'deki çocuklar için topladığım, acil ilaç ve ihtiyaç malzemeleri almak için kullandığım paralarla birlikte sahip olduğum tek şey. Tüm dünyadaki insanları da umutsuzca yardıma muhtaç olan bu insanlara yardımcı olmam için bana destek olmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı. 

DEDESİ URFALI ÇIKTI 

44 yaşındaki 6 çocuk babası Adham, Suriye'ye her gidişinde Türkiye'yi ziyaret ettiğini de söyledi. Dedesinin Urfa'da doğmuş büyüdüğünü, babasının ise Urfa'da büyüdükten sonra Halep'e taşındığını belirten Adham, dünyanın birçok yerine vitamin ile sağlık ürünleri ihraç eden bir şirketin sahibi olduğunu ancak 2012 yılından itibaren asli işinin Suriyeli çocukların yeniden hayata tutunması olduğunu ifade etti.

Sputnik

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları