loading
close
SON DAKİKALAR

Arınç: İstiklal mahkemeleri zabıtları da açıklansın

Arınç: İstiklal mahkemeleri zabıtları da açıklansın
Tarih: 25.11.2011 - 13:03
Kategori: Siyaset

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dersim olaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dersim tartışmalarını bir ileri boyuta taşıyarak, İstiklal Mahkemesi zabıtlarının açıklanmasını istedi.

Yerel ve bölgesel ve uilusal yayın yapan dört tv kuruluşunun ortak yaptığı yayında soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dersim olaylarının CHP'nin iç meselesi olmadığını, böyle görmemek gerektiğini söyledi. Arınç, "Ben kendi adıma zaten hiç bir partinin iç meselesiyle ilgili söz söylemem. Bunları dile dolamak ahlaken de doğru değil. Bu benim işim değil, ama Dersim'i CHP'nin iç meselesi olmaktan çıkaran, bir unsur var o da Türkiye'nin yakın tarihidir. Türkiye'nin yakın tarihinde dersim ve dersim benzeri olaylar yaşandı. 

Belli dönemlerde Türkiye'de trajedilerin yaşandığını, sıkıntıların yaşandığını halka karşı mevcut iktidarların baskıcı davrandığını şahsen biliyorum. Bu bilgim sadece CHP ile sınırlı değil imparatorluğu sona erdiren gelişmelerin içinde ittihat ve terakki çok önemli yer tutuyor. İttihat ve terakkinin kuruluş ve tarihini de bilmek lazım" dedi.

Türkiye'de AK Parti olarak hiçbir zaman devletçi düşüncede olmadıklarını vurgulayan Bülent Arınç, CHP'nin uzun yıllar tek parti iktidarı olduğunu, Milletin ise çok partiyi istediğini belirtti. Arınç, şöyle konuştu:

"Baskıcı sistem partiyi devletle bütünleştiren sistem 1950'ye kadar devam etti. Vali partinin il başkanı, ilçe başkanları ise kaymakam gibi hareket ediyordu. Şimdi bir taraftan böyle bakmalı. İkincisi o tarihlerde yaşanmış bir takım olaylar var. Bunlardan birisi Dersim'dir. Birilerine göre isyandır. Dersim'de bu tarihlerde yaşanan olaylar fevkalade üzücü. Ama isyanın bastırılma şekli bombalama olmamalıydı. Sürgünle olmamalıydı.

Ellerinde kelle fotoğrafını taşıyanlar tarafından teşhir edilmemelidiydi. Üzerini ne kadar kaparsanız kapayın, bunların bir zaman konuşulması mecburi hale geliyor. Bir şey ne kadar gizlenirse, o kadar zarar verir. Kapalı kapılar zardından konuşulması daha zarar verir. Konuşulması da doğaldır. Ortaya çkacaktır. 

Kapalı kapılar ardında konuşulması daha kötüdür. Bırakınız insanlar ellerindeki bilgi ve belgelere göre konuşabilsinler"

Dersim olayları ile ilgili açıklanan belgeleri kendilerinin çok daha önceden bildiklerini kaydeden Arınç, "13 bin kişi fiilen katledilmiş, ölmüş, öldürülmüştür. Mağaraları bombalanmak suretiyle , süngülenmiş, dereya atılmak suretiyle, vesaire. Bir başkalarına ibret olsun diye. Şüphesiz yanlış bir olaydır. Devletin belli birimlerinin bu işin içinde yer aldığını bildiğimize göre, üzüntümüzü söylemek lazım. Alkışlanacak bir olay değil. Mesela Özalp'da Mustafa Muğlalı hadisesi var. İran'a izinsiz geçtiler gittiler geldiler diye 33 köylü getirirler, sorgusuz sualsiz kurşuna dizerler. 

Olay duyulur, askeri mahkeme orgaerali yargılar. Askeri mahkeme çok ağır bir ceza verir, cezaevindeyken adam ölür. Ama bunu yapan kişi sonradan garip bir şekilde kahraman olarak ilan edilir ve aynı ilçedeki kışlaya ismi verilir. Ve biz bu ayıptan yeni kurtuluyoruz" şeklinde konruştu.

"Nasıl olsa ortaya çıkacak, tarihte yazılı. Tarihte yazılı, o acıyı hissedenlerin çocukları evlatlık verilmiş. Dersimin kayıp çocukları diye şimdi köklerini aramaya başlamış. 8 bin kişi sürgün edilmiş. Bu olayın mübsebipleri hayatta değil. Bu olay sadece Dersimli yada Tuncelili olması hasebiyle sadece Kemal Kılıçdaroğlu'nun sorunu değil. Herkesin tarihte yaşanan bu acı olaydan dolayı üzgünüz demesi lazım. Bunu söylemezseniz, gerçekleri örtmüş olursunuz. Bunu söylemezseniz kendi tarihinizle yüzleşmemiş olursuzun, bunu söylemezseniz,. 

Kendinizi aldatırsınız. Nitekim sayın Kılıçdaroğlu'nun yaptığı budur. Başbakan'ın söylediği başka bir şey, O'nun söylediği (Ben üç tane aslan gibi evlat yetiştirdim. Laik, Demokrat, Cumhuriyetçi bir adamım.) onun cevabı bu değil. Sen böylesin amenna biz inanıyoruz İla Maşaallah. Allah daha ziyade etsin. Ama yaşanan bir olay var ve bu olaydan senin ailenden de ölenler var. Sen bu gerçek karşısında oh olsun diyenlerden misin? 

Yoksa çok acı bir olay müsebbiplerini kınıyorum. Bu halka karşı böyle bir zulüm yapılmamalıydı diyenlerden misin? Hiç topu taca atmaya gerek yok"

Dersim olayının 74 milyon insanın, devletin, Türkiye'nin, siyasetin, hukukun olayı olduğunu vurgulayan Bülent Arınç, "Devletin bir tek yüzü olmalı, o da hukuk. Dersim de hukuk yok. İstiklal Mahkemeleri'nde yaşanan olayları hepimiz biliyoruz. En azından ben biliyorum. Okuduğum için biliyorum. Bu konuda yazılanları biliyorum. Üç Ali'nin önce idamın infazına bilahare şahitlerin celbine diye karar verdiğini biliyorum. 

Sorgusuz sualsiz çocuk yaşta olanların büyük acılar içersinde idam edildiğini bliliyorum. Ve istiklal mahkemelerinin zabıtları meclis başkanlığı yaptığım için biliyorum henüz değişmemiştir, açıklanmamaktadır. Bunun açıklanmasına Meclis Başkanlığı karar verecek. Bir de onlar açıklanırsa, kaç tane Dersim faciasının yaşandığını hep beraber göreceğiz. Bakın (devlet olarak bana düşüyorsa bu görev özür diliyorum) dedi sayın Başbakan. Ama sen de o beldenin bir çocuğu olarak zamanında anlatılanlar, yazılanlar çünkü Kemal Kılıçdaroğlu'nun İhsan Sabri Çağlayangil'e bundan bahsettiğini o zaman yaşanan acı olayların Çağlayangil tarafından da başkalarına aktarıldığını biliyoruz." dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları