loading
close
SON DAKİKALAR

AB Bakanı Çelik; Türkiye geri adım atmayacak

AB Bakanı Çelik; Türkiye geri adım atmayacak
Tarih: 30.06.2016 - 13:38
Kategori: Gündem

AB ile yenil fasıl açılmadan önce gazetecilere konuşan AB Bakanı Çelik, vize serbestisi için uluslararası örgütün istediği terörle mücadele değişikliğine Ankara'nın yanaşmayacağını söyledi.

AB ile yenil fasıl açılmadan önce gazetecilere konuşan AB Bakanı Çelik, vize serbestisi için uluslararası örgütün istediği terörle mücadele değişikliğine Ankara'nın yanaşmayacağını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, 33 nolu Mali ve Bütçesel Hükümler başlıklı faslın açılacağı Hükümetler Arası Katılım Konferansı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.

AB ile varılan vize serbesitisi anlaşmasını da görüşeceklerini belirten Çelik, şu açıklamayı yaptı:

"Biz kriterleri karşıladığımızı söylüyoruz. Onlar kişisel verileri koruma ile ilgili ve terör konusu ile ilgili kriterlerden yeterince karşılanmadığını söylüyorlar. Kişisel verileri koruma ile ilgili arkadaşlarımız ortak bir çalışma yaptılar. Çok büyük bir problem orada görünmüyor.

Ama terörle mücadele konusunda da biz terörle mücadele kapasitemizi değiştirmeyecek ancak bazı değişiklikler yapabiliriz. Eğer bunlar terörle mücadeledeki kapasitemizi düşürecekse kuşkusuz bunlara yanaşmayız.

Açık bir şekilde de söylüyoruz; bin 295 kilometrelik sınırımızın öbür tarafında devlet yok, otorite yok. Biz böyle bir bölgede DAEŞ denilen terör örgütü ile PKK'yla DHKP-C’yle mücadele ediyoruz. 55 tane ülkenin koalisyon kurarak mücadele edemediği, yenemediği bir örgütle biz orada fiziki mücadele içindeyiz. En son olduğu gibi ilk veriler, Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyı da onların gerçekleştirdiğini gösteriyor.

Bu kadar ağır bir şeyin içerisinde ayrıca 3 milyon Suriyeli'yi ülkemizde ağırlıyoruz. Bütün bu şartlar içerisinde herkes aslında Türkiye’nin terörle mücadele konusundaki kapasitesini ve fedakarlığını anlayışla karşılıyor. Çünkü bu, ülkemizin güvenliğini sağladığı gibi, bölgenin güvenliğini de sağlayan, aynı zamanda Avrupa demokrasilerinin güvenliğine de katkı sağlayan bir mücadele. Terörle mücadele kapasitemiz zaafa uğratmamak hassasiyetimizi herkes anlayışla karşılıyor. Onun dışında ne yapacağız, beraberce bakacağız."

TOPYEKUN DEĞERLENDİRME İSTEDİ

Terörle mücadelede dayanışma mesajlarının ötesine geçilmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

"İstanbul'un güvenliğinin Brüksel'den, onun güvenliğini Londra'dan, Berlin'den, Paris'ten ayrı düşünemeyiz. Hepsinin güvenliğine ortak bir çerçevede bakmamız gerekir. Dayanışma duyguları, dayanışma mesajları çok iyi.

Bütün bu terör örgütleri ve terör eylemlerine karşı bizim de parçası olduğumuz Avrupa demokrasilerinin ve bu bölgenin güvenliğini nasıl sağlayacağız? Herhangi bir yerin güvenliğini diğerinden ayırt edersek demokratik değerleri koruma konusunda zaafa düşmüş oluruz. Topyekun değerlendirmemiz lazım ve dayanışma duygularını ötesine geçip bir ortak eylem çerçevesi içerisinde hareket etmemiz lazım."

DAHA GÜÇLÜ SÖZÜMÜZ OLACAK

Referandum sonrası İngiltere'nin AB'den çıkması ilgili ciddi değerlendirmeler yapılacağını ifade eden Çelik, "Avrupa içerisinde aşırı sağın yükselmesi gibi bir tehlike var. Eğer genişleme meselesinde bir zaaf olursa ve içe kapanma refleksi ortaya çıkarsa, Balkanlar dahil başka yerde birçok sorun ortaya çıkabilir. İngiltere'nin AB'den çıkması sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bu yeni dönemde de Türkiye'nin daha güçlü bir sözü olacak. Bizim Avrupa'nın geleceği, Avrupa demokrasilerin geleceği ile ilgili daha güçlü sözlerimiz olacak" dedi.

AA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları