loading
close
SON DAKİKALAR

ABD, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nden çekildi

ABD, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nden çekildi
Tarih: 20.06.2018 - 11:29
Kategori: Dünya

ABD, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nden çekildi. Ülkesinin kararını, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile birlikte ortak bir basın toplantısı düzenleyen ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nikki Haley duyurdu.

Nikki Haley, Konsey'i "iki yüzlü ve kendisine hizmet eden bir kuruluş" olmakla suçladı.

Haley ayrıca Konsey'in "İsrail'e karşı kronik bir önyargısı olduğunu" iddia etti.

Amerikalı yetkili, kendileri gibi düşünen birçok ülkenin mevcut statükoyu değiştirme yolunda adım atmadıklarını, ABD'nin ise aldığı karara karşın insan hakları alanındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceğini söyledi.

BM: Hayal kırıklığı yarattı, ama şaşırtmadı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözcüsü aracılığıyla yayımladığı açıklamada, ABD'nin BM İnsan Hakları Konseyi'nde kalmasını tercih edeceğini kaydetti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad el Hüseyin, ABD'nin Konsey'den çekilme kararının "hayal kırıklığı yarattığını, ancak şaşırtıcı olmadığını" söyledi.

Twitter üzerinden yapılan açıklamada, "İnsan haklarının bugünün dünyasındaki durumu düşünüldüğünde, ABD çabalarını azaltmak yerine artırmalı" dendi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin kararını memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

Avrupa Birliği'nden ise "(Washington'ın kararı) ABD'nin demokrasi şampiyonu ve destekçisi olarak rolünü zayıflatıyor" açıklaması geldi.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü ise, ABD'nin Konsey'den ayrılma kararını kınadı ve Trump'ın insan hakları politikasının "tek yönlü" olduğunu öne sürdü.

2006'da kuruldu, bazı üyeleri tartışma konusu oldu

BM İnsan Hakları Konseyi, BM İnsan Hakları Komisyonu'nun yerine 2006'da kuruldu.

Ancak Konsey de tıpkı Komisyon gibi, insan hakları sicili kötü bazı ülkelerin üyeliğine izin verdiği gerekçesiyle zaman zaman eleştirildi.

Konsey'in 47 üyesi üçer yıllık dönemlerle seçiliyor.

2003 yılında Çin, Rusya, Suudi Arabistan, Cezayir ve Yemen de üye seçildiklerinde, bazı insan hakları kuruluşları bu durumdan şikayetçi olmuşlardı.

ABD ise 2009'da eski Başkan Barack Obama döneminde Konsey üyesi olmuştu.

Konsey İsrail'ı sık sık Filistinlilere yönelik uygulamaları nedeniyle eleştiriyor.

ABD ise Başkan Donald Trump döneminde daha önce de Paris İklim Anlaşması ile İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmişti.

Kaynak : BBC Türkçe

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları