loading
close
SON DAKİKALAR

ABD'li ünlü aktivist Tom Hayden öldü

ABD'li ünlü aktivist Tom Hayden öldü
Tarih: 24.10.2016 - 16:42
Kategori: Dünya

Sinemaya da uyarlanan ünlü ''Chicago 8'' davasının sanıklarından Tom Hayden, 76 yaşında öldü...

ABD'de 1960'larda Vietnam savaşına karşı gösterilerin öncü isimlerinden olan ve "Chicago 8" davasının sanıklarından Tom Hayden 76 yaşında hayatını kaybetti. Hayden'ın ölümünü eşi Barbara Williams duyurdu ve uzun süredir hasta olduğunu bildirdi.

California eyaletindeki Santa Monica kentinde dün hayata gözlerini yuman Hayden'ın ölümüne ilişkin Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti, Twitter üzerinden "Politik bir dev ve sevgili bir dostu kaybettik. Tom Hayden gibi inançları uğruna sıkı bir mücadele veren başka kimseyi tanımadım" diye açıklama yaptı.

Michigan'da 1939'da orta sınıf bir ailede hayata gelen Tom Hayden, Michigan Üniversitesi'nde öğrenciyken 1960 yılında Demokratik Toplum İçin Öğrenciler hareketinin kuruluşuna katıldı. Çevre, barış ve sivil hakların savunuculuğunu yapan Hayden, 1968'de Chicago'da Demokrat Parti kurultayında Vietnam Savaşı'nı protesto eden ve polisle çatışmaya giren bir grup gösterici arasında yer aldı.



Tom Hayden bu nedenle "Chicago 8" (Chicago Sekizlisi) diye bilinen davada, halkı isyana teşvik suçlamasıyla Abbie Hoffman, Jerry Rubin, David Dellinger, Rennie Davis, John Froines, Lee Weiner ve Bobby Seale ile birlikte yargılandı. Bu yargılama sırasında yaşananlar ve sanıkların mahkemedeki tutum ve savunmaları da ABD tarihinde hatırlanan önemli olaylardan. Bu yargılama 2010'da "The Chicago 8" adıyla Pinchas Perry'nin yönetmenliğini yaptığı bir filmle beyaz perdeye taşındı.

ABD'de siyasi kurumlarda reforma gidilmesini savunan çok sayıda yazı kaleme alan Tom Hayden, kariyeri boyunca 19 kitap yazdı ve baskıya hazırladı. Bu kitaplar arasında, aktivist geçmişini anlatan "Reunion" da bulunuyordu. California Meclisi ve Senatosunda yaklaşık 20 yıl hizmet veren Hayden, 1973 yılında savaş karşıtı protestolarda tanıştığı oyuncu Jane Fonda ile evlendi. Troy isimli bir oğulları bulunan çift, 1990'da boşandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları