loading
close
SON DAKİKALAR

ABD Savunma Bakanı Hagel istifa etti

ABD Savunma Bakanı Hagel istifa etti
Tarih: 24.11.2014 - 20:27
Kategori: Dünya

ABD, Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın istifasıyla sarsıldı.

ABD, Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın istifasıyla sarsıldı. Cumhuriyetçi bakanın istifasını isteyen ABD Başkanı Barack Obama'nın "IŞİD tehdidine karşı, Hagel'inkinden daha farklı bir yaklaşım gerektiğini düşündüğü" belirtiliyor.

New York Times, Hagel'ın, ABD Başkanı Barack Obama'nın talebi üzerine istifa ettiğini bildirdi. Gazeteye konuşan yetkililer, Obama'nın, Hagel'ı IŞİD'le mücadele konusunda yetersiz bulduğunu söyledi. New York Times, son aylarda kabine görüşmelerinde sessiz kalmakla eleştirilen Hagel'in sahneyi ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'ye bıraktığını ve Dempsey'nin özellikle IŞİD'e karşı askeri müdahalede bulunulmasını tavsiye ederek Obama'nın güvenini kazandığını belirtti.

ABD'nin 2003'teki Irak işgaline destek veren Hagel, ilerleyen dönemde bu ülkedeki Amerikan varlığına karşı çıkmıştı. Şubat 2013'ten beri görevde olan ve Amerikan askerlerinin Afganistan'dan çekilmesi sürecini yöneten Hagel, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) bütçesini azaltmıştı.

OBAMA'DAN TEŞEKKÜR
Hagel'ın istifa mektubunu kabul eden Obama, kabinesindeki tek Cumhuriyetçi isim olan 68 yaşındaki bakanla Beyaz Saray'da birlikte kameraların karşısına geçti.

Duygusal anlar yaşanan basın toplantısında Hagel'ın gözlerinin dolduğu görüldü.
İkilinin düzenlediği ortak basın toplantısında Obama, Hagel'a hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Obama, "Hagel geçen ay bana, savunma bakanı olarak görevini tamamlama zamanının geldiğini söyledi" dedi.

Obama, Hagel'ın, halefi ABD Senatosu tarafından onaylanana kadar savunma bakanlığı görevini sürdüreceğini belirtti.

YERİNE KİM GEÇECEK
Reuters'ın haberine göre, Hagel kamuoyunda sürpriz olarak algılanan istifa kararını birkaç haftadır Obama'yla ele alıyordu.
Hagel'ın yerine geçebilecek isimler arasında; Savunma Bakanlığı eski müsteşarlarından Michele Flournoy, eski bir subay olan Rhode Island Senatörü Jack Reed ve eski savunma bakan yardımcılarından Ashton Carter olduğu belirtildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları