loading
close
SON DAKİKALAR

Akseki'deki HES projesi için bilirkişi raporu: Yapılamaz

Akseki'deki HES projesi için bilirkişi raporu: Yapılamaz
Tarih: 19.04.2017 - 18:16
Kategori:

Antalya Akseki'de planlanan ve Dedegöl Enerji tarafından işletilecek HES projesiyle ilgili itiraz ilk sonucunu verdi. Proje ilgili verilen ÇED olumlu raporuna karşı açılan davada bilirkişi raporunu ''Sinanhoca’da HES yapılamaz'' diyerek düzenledi.

ÇED olumlu raporunun iptali için açılan davada yaklaşık 15 gün önce bölgede inceleme yapan bilirkişi heyeti raporunu tamamladı. Değişik üniversitelerden bilim insanlarının hazırladığı raporda, Sinanhoca Regülatör ve HES projesinin Akseki ve İbradı Önemli Doğa Alanı, Üzümdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Altınbeşik Milli Parkı’na yakınlığı sebebiyle mevcut ekosisteme tehdit teşkil ettiği belirtildi. Raporda, projenin gerçekleşmesi halinde ekosistemde ve mikroklimada değişmelerin olması ve bu özel koruma alanlarının etkilenmesinin kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

Raporun detaylarında ise akarsudaki karabalık, gökkuşağı alabalığı ve sazan gibi birçok balık türü ve diğer sucul canlıların, yapılacak projeden en çok etkilenmesi muhtemel canlılar olduğuna dikkat çekildi.

'Doğal hayata darbe vurur'

Yörede çok sayıda endemik önemi olan alan ve bu alanlarda yırtıcı kuşlar ve Akdeniz ormanlarına ait kuş türü tespit edildiği belirtilen raporda, projenin doğal hayata onarılmaz darbe vuracağının altı çizildi. Yırtıcı kuşlardan özellikle gökdoğan, tavşancıl ve küçük kartalın önem taşıdığı dile getirildi. Projenin neslini olumsuz etkileyeceği önemli türler arasında Akdeniz bölgesinin endemik bir memeli türü olan yünlü kaya yediuyurunun burada yaşadığı, endemik ve nesli küresel ölçekte tehlike altında olan bir kara semenderi Lyciasalamandra atifi, endemik Toros kertenkelesi ve Antalya kertenkelesinin de burada yaşadığı vurgulandı. Bu nedenlerle faaliyet alanının, yaban hayatı açısından çok önemli bir alan olduğu ifade edildi.

'Mahkemeden karar bekliyoruz'

Akdeniz Derelerin Kardeşliği Sözcüsü Birsen Tanyeri ise bilirkişi değerlendirmesinin son derece önemli olduğunu söyledi. Tanyeri “ÇED olumlu kararına karşı iptal davası açılmıştı. Bu dava için iki ay çalışıp yöreyi gezip 80 sayfa karşı itiraz raporu hazırladık. Görselleri ile birlikte raporu mahkemeye avukatımız sundu. Bilirkişi inceleme yaptı ve kararını yazdı: "Sinanhoca’da HES yapılamaz” dedi. Bu mücadelemiz için önemli bir kazanımdır” diye konuştu.

Bölgede çok sayıda ekolojik davayı üstlenen Avukat Münip Ermiş ise “Mahkemeden yürütmenin durdurulması talebimiz bulunmaktadır. Bu konuda bir karar verileceğini umuyoruz. Mahkemenin bilirkişi raporunu dikkate almasını bekliyoruz” dedi.

BirGün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları