loading
close
SON DAKİKALAR

Alpullu Şeker Fabrikası’nda bu yıl üretim yapılacak mı?

Alpullu Şeker Fabrikası’nda bu yıl üretim yapılacak mı?
Tarih: 04.08.2015 - 13:25
Kategori: Siyaset

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu; Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle kurularak 1926'da üretime başlayan Alpullu Şeker Fabrikası yıllardır kaderiyle baş başa bırakılışını TBMM'ye taşıdı.

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu; Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle kurularak 1926'da üretime başlayan Alpullu Şeker Fabrikası yıllardır kaderiyle baş başa bırakılışını TBMM'ye taşıdı.

Gündoğdu' nun Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesi şöyle:

Kırklareli’nin Babaeski İlçesinde Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle kurularak 1926'da üretime başlayan Alpullu Şeker Fabrikası yıllardır kaderiyle baş başa bırakılmıştır. 

Alpullu Şeker Fabrikası Trakya Bölgesi, özellikle de Kırklareli için ekonomik ve sosyal değer taşımaktadır.

Şeker fabrikasının üretime başlaması demek yaklaşık 100 milyon liralık bir katma değerin Trakya’ya, Kırklareli’ne entegre olması demektir. Bu da sadece fabrikada çalışanlar için değil hayvan besicisinden, nakliyecisine, hatta köydeki, şehirdeki esnafa kadar herkesin ekonomisini direk ve dolayı yoldan olumlu etkileyecektir. Bölge ekonomisiyle birlikte, bölgenin sosyal yapısına da katkısı olan Alpullu Şeker Fabrikası açılmadığı takdirde bölge ciddi göç vermeye başlayacaktır.

Ayrıca 1 dekar pancarın, 10 dekar çam ormanının sağladığı oksijeni ürettiği düşünüldüğünde pancar üretiminin azalması ekolojik dengeyi olumsuz etkileyecek, hava kirliliğinin artmasına neden olacaktır.

Bu doğrultuda,

1-Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 4 kez ihalesi yapılan, 2011 yılında Hükümetiniz tarafından son ihalesi iptal edilen Alpullu Şeker Fabrikası’nın özelleştirme süreci hangi aşamadadır?

2-Hükümetinizin uyguladığı özelleştirme politikası ile yıllardır atıl durumda bırakılan 2 yıldır üretim yapılmayan fabrikayı gerçek değerinde nasıl özelleştireceksiniz, fabrikayı değerinin altında bir fiyatla vermek için mi özelleştirme süreci uzamaktadır, yoksa fabrikayı özelleştirme kapsamından çıkarmayı mı düşünüyorsunuz?

3- Alpullu Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi sonucunda fabrika kapanacak mıdır, özelleştirme sonrası üretiminin devam etmesi konusunda ihaleyi alan firmaya yaptırımınız olacak mıdır, üretim devam edecekse pancar ekimi ve üretimi konusunda üreticiyi bilinçlendirme, yönlendirme ve teşvik kapsamında neler yapacaksınız?

4-Bölge ekonomisine ciddi katkıları olan Alpullu Şeker Fabrikası’nın kapatılması durumunda bölge halkının, üreticinin, çiftçinin ve esnafın ekonomik kayıplarını nasıl karşılayacaksınız?

5-Özelleştirme sürecindeki Alpullu Şeker Fabrikası’nda geçtiğimiz yıllarda yenilenme yapılarak üretime hazır hale getirilmiştir. Bu yıl bölgemizde önemli miktarda pancar üretiminin de olduğu düşünüldüğünde çalışanın, üreticinin ve bölge esnafının sabırsızlıkla beklediği Alpullu Şeker Fabrikası’nda bu yıl üretim yapılacak mıdır, kapalı olan fabrika açılacak mıdır?

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları