loading
close
SON DAKİKALAR

Arkeolog yerine muhasebeci istihdamı!

Arkeolog yerine muhasebeci istihdamı!
Tarih: 24.06.2016 - 17:47
Kategori: Siyaset

Kültürel Kalkınma Eylem Planı' kapsamında bin 200 gencin geçici süre ile müze ve ören yerlerinde istihdam edileceği açıklanmıştı. İstihdam edilenlerin, muhasebe, büro yönetimi ve maliye bölümü mezunlarından seçildiği ortaya çıktı.

Nisan ayında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan “Kültürel Kalkınma Eylem Planı” kapsamında 1200 gencin geçici süre ile müze ve ören yerlerinde istihdam edileceği belirtilmiş ve İş-Kur kapsamında gerçekleştirilecek projenin tanıtım bölümünde İstihdam edilecek kişilerin “Kültür ve Turizm konusunda, istihdamın yapılacağı kentin tarihi konularında kendini yetiştirmiş temsil yeteneğine sahip olması” gerektiği açıkça belirtilmiş ve bu kapsamda alımların mülakatla yapılması istenmişti. 

Konuyu inceleyen İstanbul Milletvekili Ali Şeker yapılan alımlara bakıldığında istihdam edilen kişilerin Muhasebe, Büro Yönetimi, Maliye gibi bölümlerden mezun ve tanımda belirtilen yetkinlikten uzak kişilerden seçildiğine dikkat çekerek “bu durum müze ve ören yerlerinin, sergilenen eserlerin tanıtımı ve ziyaretçilere yardımcı olunması gibi uzmanlık gerektiren, istihdama konu olan işin amacına uygun yürütülmesine engel bir durumdur” dedi. İstihdama konu olan işin tanımında belirtilen yetkinliğine sahip Arkeoloji, Sanat Tarihi, Tarih, Müzecilik, Turizm, vb. bölümlerden mezun binlerce genin işsiz beklediğini belirten Ali Şeker, işe alınanların konuyla ilgisiz meslek gruplarından seçilmiş olmasının kurumlara olan güven ve meslek ahlakı konularında olumsuz düşüncelere neden olduğunu vurguladı.

Atamalar arkeologlar için hayal kırıklığı yarattı

22 Haziran 2016 tarihinde başvuruları başlayan KPSS 2016/1 personel atamalarına da değinen Ali Şeker mezun işsizlerin büyük bir umutla beklediği atama ilanının gençler ve ailelerinde büyük bir hayal kırıklığı yarattığını belirtti.
Lisans mezunları için ilan edilen bir elin parmaklarını geçmeyen kadronun AKP’nin yandaş atama politikasının da bir itirafı olduğunu söyleyen Ali Şeker son atama ile Arkeoloji, Sanat Tarihi ve Tarih, Turizm gibi bölümlerden hiç alım yapılmazken yalnızca 3 müze araştırmacısı alımı yapılmasını eleştirdi. 

AKP’nin söylediklerinin aksine tarihe ve tarihsel değerlere, kültürel mirasa sahip çıkmak gibi bir kaygısı olmadığını söyleyen Ali Şeker, soru önergesine konu olan iş alım sürecinin de bunun en önemli örneği olduğunu vurguladı.
Söz konusu duruma ilişkin çalışılacak alanlar olan müze ve ören yerlerinde arkeoloji, sanat tarihi, tarih, müzecilik, turizm gibi alanlarda eğitim gören ve işsiz olan binlerce gencin işe alındığını düşünenlerin yanıldığını belirten CHP’li Ali Şeker Başbakan Binali Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

- İşe yerleştirdiğiniz bin 200 genç arasında arkeoloji, sanat tarihi, tarih, müzecilik, turizm bölümlerinden mezun kaç kişi vardır?

- İşe alınacak gençleri seçmek için oluşturduğunuz mülakat heyetlerinde yeterli uzman var mıydı?
Elemeleri nasıl yaptınız?

- İstihdam edilecek kişilerle ilgili olarak İş-Kur müdürlüklerine AKP il ve ilçe başkanlıklarından işe alınacaklar listesi gönderilmiş midir?

- Kültürel Kalkınma Eylem Planı ve bu kapsamdaki istihdam programının verimliliğini denetleyecek herhangi bir birim oluşturulmuş mudur?

- Müze ve ören yerlerinin tanıtımı ve gelen turistlere yardımcı olunması işini; bu işi aldıkları eğitim ışığında mesleki yetkinlikle yapabilecek ilgili bölümlerden mezun kişilerin başvurularıyla kısıtlamak yerine neden 18 yaşını geçen ve işsiz olan herkesin başvuracağı şekilde ilana çıkılmıştır?

- İstihdam edilen kişilere işin niteliğine yönelik herhangi bir eğitim verilmiş midir?

Vişne Haber Ajansı






ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları