loading
close
SON DAKİKALAR

Artık her isteyen inşaat yapamayacak

Artık her isteyen inşaat yapamayacak
Tarih: 13.01.2019 - 15:11
Kategori: Ekonomi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müteahhitleri teknik ve mali yeterliliğine göre A’dan H’ye kadar sınıflara ayırıyor. Bundan sonra firmalar sınıfına göre yeni projeye başlayacak, altından kalkamayacağı iş için ruhsat alamayacak.

Türkiye'deki müteahhit sayısının giderek artması, yeterliliği olmayan kişilerin inşaat sektörüne girmesi hem vatandaşı hem de inşaat sektörünü olumsuz etkiliyor. Yarım kalan projelerle konutzedeler ortaya çıkarken, sektördeki dengelerin de bozulduğu belirtiliyor. İnşaat sektöründeki bu temel sorun çözüm yoluna girdi.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz aylarda “Önüne gelen inşaat yapamayacak” açıklamasıyla yapılacak düzenlemenin sinyalini vermişti. Yapı müteahhitlerini teknik ve mali durumuna göre sınıflandıracak kanun düzenlemesi kasım ayında yapıldı, yönetmelikler için de sona gelindi.

Edinilen bilgilere göre Bakanlık firmaları 9 sınıfa ayıracak yönetmelik taslağını tamamladı. Özel sektörde yapım işlerini yüklenecek müteahhitlerin belirli ekonomik, mesleki ve teknik yeterliklere sahip olması koşulu getirilecek. Bu şekilde, yetki belgesi numarası sahibi müteahhitler, yeterlikleri dikkate alınarak gruplara ayrılacak. Her firma kendi grubuna verilen haklar doğrultusunda yeni iş alabilecek.

3 YILLIK BİLANÇO

Yeterlilik sistemi temelinde firmaların mali göstergeleri esas alınacak. Yapılacak düzenlemede firmaların belge başvurularından önceki son üç yıl içerisindeki bilanço oranlarına bakılacak. Firmanın mali durumu cari oran, özkaynak oranı ve borç oranı olmak üzere üç farklı bilanço göstergesi kullanılarak değerlendirilecek. Firmanın mali yeterliliği banka referans mektubu ile de desteklenecek. Üstlenilecek iş tutarının yüzde 10’u kadar teminat mektubu da istenecek. Ayrıca firmaların yeni başlayacakları projenin yüzde 25’i kadar yıllık ciroya sahip olması gerekecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları