loading
close
SON DAKİKALAR

Avusturya'da cumhurbaşkanlığı seçimleri yenilenecek

Avusturya'da cumhurbaşkanlığı seçimleri yenilenecek
Tarih: 01.07.2016 - 18:12
Kategori: Dünya

Avusturya Anayasa Mahkemesi 22 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini iptal etti.

Avusturya Anayasa Mahkemesi Başkanı Gerhard Holzinger "22 Mayıs seçimlerine yönelik Özgürlük Partisi lideri Heinz-Christian Strache tarafından getirilen itiraz kabul edildi" şeklinde açıklama yaptı.
Seçimlerin ileri bir tarihte tekrarlanması bekleniyor.

Aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Norbert Hofer, Yeşiller partisinin adayı Alexander Van der Bellen karşında Nisan ayındaki birinci turu kazanmış ancak Mayıs ayındaki ikinci turda yaklaşık 31 bin oyla kaybetmişti.

Özgürlük Partisi 8 Haziran'da seçimlerde "büyük usulsüzlükler" yapıldığı gerekçesiyle sonuca itiraz etmişti.
İddialar arasında on binlerce oyun seçim kurallarının öngördüğünden daha erken açılması ve kimi oyların yetkisi olmayan kişiler tarafından sayılması var.

Avusturya'da yaklaşık 750 bin kişi posta yoluyla oy kullanıyor.
Avusturya'nın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en önemli gündem maddesi Avrupa'nın içinde bulunduğu göçmen kriziydi.

2015'te yaklaşık 90 bin kişi Avusturya'da iltica başvurusunda bulunmuş, Özgürlük Partisi'nin göçmen karşıtı politikaları göçmen haberlerinin artmasıyla birlikte giderek artan sayıda destekçi bulmuştu.

Avusturya'da iltica başvurusu yapanların ülkenin toplam nüfusuna oranı yaklaşık yüzde 1 düzeyinde.

Bu yılki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini farklı kılansa, ilk tur seçimlerde hem merkez sağın hem de merkez solun büyük bir yenilgiye uğraması oldu.

Her ne kadar ülkede Cumhurbaşkanlığı sembolik bir öneme sahip olsa da, Hofer'in kazanması durumunda 2018 düzenlenecek genel seçimler için Özgürlük Partisi'nin güç ve moral toplayabileceği ifade ediliyor.

Hem Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, hem de Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Hofer'in sandıkta gösterdiği başarının ve aşırı sağın yükselişinin endişe verici olduğunu ifade etmişti.


BBC Türkçe

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları