loading
close
SON DAKİKALAR

Ayvalık'taki ağaçlandırma çalışmaları doğa savunucularını ikiye böldü

Ayvalık'taki ağaçlandırma çalışmaları doğa savunucularını ikiye böldü
Tarih: 14.12.2017 - 16:16
Kategori:

17 Ağustos ‘ta Ayvalık ilçesindeki Küçükköy Mahallesi’nde, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içinde yer alan Şeytan Sofrası mevkiinde planlanan ağaçlandırma çalışması tartışmalara yol açtı.

17 Ağustos ‘ta Ayvalık ilçesindeki Küçükköy Mahallesi’nde, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içinde yer alan Şeytan Sofrası mevkiinde 20 hektarlık alanda çıkan yangında yaklaşık on bin ağaç yok olmuştu. Sabotaj ihtimali üzerinde durulan orman yangınıyla ilgili soruşturma sürerken, sanatçı Haluk Levent’in fidan dikme çağrısıyla birlikte yanan bölgede yapılması planlanan ağaçlandırma çalışması tartışmalara yol açtı. Ayvalık Kent Konseyi, mutlak koruma alanında çıkan yangın sonrası bölgede ağaçlandırma amacıyla yapılan çalışmalardan duyulan endişeyi dile getirdi.

“Yangında zarar gören alanlar dozerlerle tahrip ediliyor”

Bölgenin ağaçlandırılmamasını savunanların endişe duydukları konular şöyle:

*Yanan alanın mutlak koruma zorunluluğu bulunduğunda, bu alanda doğal bitki örtüsünü tahrip edici ve yaban hayata tehdit edici faaliyetlere izin verilemez.

*Bölgeye onarım için giren dozerler yangından etkilenmeyen toprak altı mikroorganizmalarını ve maki elemanı kalıntılarını tahrip edebilir. Bu nedenle dozerler bir an önce alandan çıkarılmalıdır ve yanan alan olduğu gibi bırakılmalıdır.

Bölgenin ağaçlandırılmasını savunanlar ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın doğru adım attığını, yanan bölgenin dokusuna uygun bir biçimde ağaçlandırılabileceğini, bu yüzden de bölgede onarım için bir takım çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor.

“Her iki yöntemin de avantajlı ve dezavantajlı yanları var”

Yeşilgazete'den Merve Damcı'nın haberine göre Ayvalık’taki orman yangını ile ilgili bu tartışmaları orman mühendisi Doç. Dr. Cihan Erdönmez, yanan alanın ormancılık dışı amaçla kullanılamayacağının Anayasa’nın 169. maddesindeaçıkça belirtildiğini dile getiren Erdönmez, yapılması gerekenin yanan alanı mümkün olan en hızlı şekilde en yüksek fayda ve en düşük zarar ilkesi çerçevesinden eski haline döndürmek olduğunu söyledi.

“Ayvalık’ta yanan alanda ağaçlandırmayla mı yoksa başka bir teknikle mi yeniden orman yetiştirileceği sorusuna yanıt verebilmek için o alanda özel incelemeler yapmak gerekir. Ancak, teorik olarak kızılçam ve maki hakimiyetinde olan bölgede basit koruma ve destekleme teknikleriyle yeniden orman yetiştirmenin mümkün olabileceğini söyleyebilirim. Elbette ağaçlandırmadan önce yapılması zorunlu olan makineli alan temizliği ve toprak işleme yöntemlerinin ekolojik yapıda bazı zararlar yaratacağı açıktır. Diğer yandan, ağaçlandırma yöntemiyle çok daha hızlı sonuç almak mümkündür. Özet olarak, her iki yöntemin de avantajlı ve dezavantajlı yanları bulunmaktadır. Çok yönlü düşünerek, en yüksek fayda en düşük zararı hedefleyen nihai kararları verebilmek için alanla ilgili pek çok teknik veriye ihtiyaç duyulacağını tekrar hatırlatmak isterim. Bu noktada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı teknik elemanlarının, bu verilerin ışığı altında en uygun yöntemi seçtiğini ummak istiyorum.”

“Seçilen teknik ne olursa olsun insan müdahalesi olmadan artık eski haline döndürmek olanaklı değil”

Erdönmez sözlerine şöyle devam etti:

“Yanan alanın Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın mutlak koruma alanında bulunması konuya farklı bir perspektif kazandırmaktadır. Korunan alanların mutlak koruma alanlarında doğaya müdahale edilmemesi gerekir. Ancak çıkan yangın bildiğim kadarıyla yıldırım düşmesi gibi doğal nedenlerle değil insan etkisiyle çıkmıştır. Yani doğaya istenmeyen bir müdahale zaten gerçekleşmiştir. Şimdi yapılması gereken alanı mümkün olan en hızlı şekilde, en yüksek fayda ve en düşük zarar ilkesi çerçevesinde eski haline döndürmektir. Seçilen teknik ne olursa olsun bunun insan müdahalesi olmadan gerçekleşmesi artık ne yazık ki olanaklı değildir.”

Hakkıbey Yarımadası yeniden ağaçlandırılıyor

Ağaçlandırma girişiminin doğa savunucularını ikiye böldüğü tartışmalar sürerken, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Kasım ayında ilk yağmurların düşmesinin ardından yaklaşık beş bin fidanla ağaçlandırma çalışmalarına başladı. Yarın (15 Aralık) saat 11.00’da Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve sanatçı Haluk Levent’in katılımı ile yanan alanda ağaç dikimi yapılacak. Ağaçlandırma çalışmalarına bölgedeki idari amirler, sivil toplum kuruluşları ve bölge halkı katılacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları