loading
close
SON DAKİKALAR

Bahar aylarında baş ağrısının nedeni anevrizma olabilir

Bahar aylarında baş ağrısının nedeni anevrizma olabilir
Tarih: 20.04.2015 - 15:59
Kategori: Sağlık, Yaşam

Memorial Şişli Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü Nöroradyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Geyik, anevrizmanın geçiş mevsimlerinde daha sık görüldüğünü belirtti.

Memorial Şişli Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü Nöroradyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Geyik, anevrizmanın geçiş mevsimlerinde daha sık görüldüğünü belirterek, bu mevsimlerde yaşanan ani ve şiddetli baş ağrılarının önemsenmesi gerektiğini belirtti.

Geyik, yaptığı yazılı açıklamada, baş ağrılarının genellikle uykusuzluk, stres gibi faktörlere bağlı olarak görüldüğünü, bazen de ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini belirtti. Geyik, halk arasında baloncuk olarak bilinen anevrizmanın, damar duvarından köken alarak oluşan üzüm tanesi şeklinde bir çıkıntı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

ANEVRİZMA BAHAR AYLARINDA DAHA SIK GÖRÜNÜR

"Kan basıncına dayanıklı olan damar duvarı çeşitli nedenlerle zayıflayarak üzüm tanesi şeklinde bir çıkıntı yapabilir. Anevrizma ilkbahar ve sonbahar gibi geçiş mevsimlerinde daha sık görülmektedir. Bu mevsimlerde yaşanan ani ve şiddetli baş ağrılarının önemsenmesi gerekmektedir."

ÇOK ŞİDDETLİ VE ANİ BAŞ AĞRISI EN ÖNEMLİ BELİRTİ

Serdar Geyik, genellikle 40-60 yaş arasında görülen anevrizmanın, gelişen tanı yöntemleri sayesinde patlamadan belirlenebildiğini belirtti.

YOĞUN SPOR VE AĞIR YÜK KALDIRMA SONRASI AĞRI DA ETKİLİ

Prof. Dr. Geyik, anevrizmanın en sık görülen belirtisinin ani ve şiddetli gelişen baş ağrısı olduğunu kaydederek, özellikle yoğun spor, ağır yük kaldırma ve cinsel aktivite sonrasında baş ağrısı gelişmesi durumunda anevrizma varlığından şüphe duyulması gerektiğini vurguladı. Geyik, anevrizmanın belirtileri arasında ani ve şiddetli baş ağrısının yanı sıra, göz kapağında düşme, geçici uyuşmalar ile yutma ve görme bozuklukları olduğunu aktardı.

YÜKSEK TANSİYON BALONCUĞU PATLATABİLİR

Anjiyografi ile belirlenebilen anevrizmanın ne zaman patlayacağının tespit edilemeyeceğini kaydeden Geyik, baloncuğu büyütecek ve patlamasına neden olabilecek yüksek tansiyon gibi farklı etkenler varsa bunların da kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Serdar Geyik, anevrizmanın patladığı ve beyin kanamasının gerçekleştiği durumların ölümcül olabildiğini ifade ederek, şunları aktardı:

"Yapılan çalışmalarda beyin kanaması geçirenlerin yüzde 12'sinin hastaneye gelemeden hayatını kaybettiği belirlenmiştir. Tedavi edilmediği durumlarda ikinci beyin kanaması riskinin yanı sıra felç ve koma halleri de görülmektedir."

Anevrizması patlamadan müdahale edilen hastaların sigara ve alkolden uzak durması gerektiğine işaret eden Geyik, bu hastaların tansiyonlarının da kontrol altında tutulması gerektiğini kaydetti.

AA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları