loading
close
SON DAKİKALAR

Bakan Akar: Güvenli bölge sadece Türkiye'de olmalıdır

Bakan Akar: Güvenli bölge sadece Türkiye'de olmalıdır
Tarih: 15.02.2019 - 16:53
Kategori: Gündem

Milli Savunma Bakanı Akar, YPG'nin bölgeden çıkarılması, hudutların ve halkın güvenliği açısından en önemli konu olduğunu belirterek,"Güvenli bölgede sadece Türkiye olmalıdır" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar,  Fırat Kalkanı ve  Zeytin Dalı Harekatları'nda 3 binden fazla radikal DEAŞ üyesi teröristin etkisiz  hale getirildiğini belirterek, "ABD’nin Suriye’den çekilmesinden sonra oluşacak  boşluk teröristler için güvenli bölge haline gelmemelidir." dedi. Akar, Soçi’deki Liderler Zirvesi’nin ardından Münih Güvenlik  Zirvesi’ne katılmak üzere Almanya’ya geldi.

Zirve kapsamında gerçekleştirilen  DEAŞ’la mücadele toplantısına  iştirak eden Akar,  ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere savunma bakanlarının da  bulunduğu toplantıda,  Türkiye’nin terörizmin her çeşidiyle mücadele ettiğini,  mücadeleye bundan sonra da devam edeceğini belirtti.

'3 BİN DEAŞ'LI TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ'

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatları'nda 3 binden fazla radikal  DEAŞ üyesi teröristin etkisiz hale getirildiğini aktaran Akar, "ABD’nin  Suriye’den çekilmesinden sonra oluşacak boşluk teröristler için güvenli bölge  haline gelmemelidir." diye konuştu. DEAŞ ile mücadele kapsamında Türkiye’de konuşlu koalisyon  kuvvetlerinin hava harekatları düzenlediğini hatırlatan Akar, bunun da  Türkiye’nin DEAŞ ile mücadelede verdiği desteğe iyi bir örnek olduğunu bildirdi.

"Fırat Kalkanı Harekatı bir NATO üyesi ülke tarafından DEAŞ’a karşı  icra edilen ilk ve tek karadan yapılan harekat olma özelliğini taşımaktadır."  diyen Akar, DEAŞ ile mücadeleyi göğüs göğüse yapan tek ordunun Türk Silahlı  Kuvvetleri olduğunu vurguladı. Fırat Kalkanı Harekatı'nda Türk Silahlı Kuvvetlerinden şehitler  verildiğini kaydeden Akar, "Tüm harekat boyunca toplam 21 bin hedef ve yaklaşık 3  bin DEAŞ’lı terörist etkisiz hale getirilmiştir" dedi.

DEAŞ ve diğer terör örgütlerinin baskısı sonucu aralarında çocuk ve  kadınların da bulunduğu 3,6 milyon insanın Suriye’deki evlerini terk ederek,  güvenli gördükleri Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldığını anlatan Akar,  Türkiye’nin, kucak açtığı Suriyeliler için yaklaşık 35 milyar dolar harcama  yaptığını vurguladı.

Akar, PYD/YPG’nin Kürtleri temsil etmediğini belirterek, “Kürtler  bizim kardeşimiz. Bizim tek hedefimiz teröristlerdir. Bazıları PKK’yı Kürtler  olarak niteliyor. Bu son derece yanlış. DEAŞ’lı teröristlerin Müslümanları temsil  etmediği gibi PKK'lı teröristler de etle tırnak gibi bir bütün olduğumuz Kürt  kardeşlerimizi temsil etmemektedir.  Unutulmamalıdır ki PKK, PYD, YPG aynıdır. Bu  nedenle YPG terör örgütünün bölgeden çıkarılması hudutlarımızın ve halkımızın  güvenliği açısından en önemli konudur.” diye konuştu.

'GÜVENLİ BÖLGEDE SADECE TÜRKİYE OLMALIDIR'

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald  Trump’ın telefon görüşmelerinde Suriye’de güvenli bölge oluşturulması konusunda  fikir birliğine vardığını anımsatan Akar, şöyle konuştu:

"Fırat’ın doğusundaki 440 kilometrelik sınır hattında oluşturulacak  güvenli bölgenin emniyetinin koalisyon tarafından sağlanması uygun ve yeterli  olmayacaktır. Güvenli bölge sadece Türkiye için değil, evlerini terk etmek  zorunda kalan Suriye mültecilerin vatanlarına güvenli şekilde dönmeleri için de  önemlidir. Güvenli bölgede sadece Türkiye olmalıdır."

Bakan Akar, Türkiye'nin güneyi sınırları boyunca bir terör koridoru  oluşturulmasına asla izin verilmeyeceğini de tekrarladı. Türkiye’yi batıdan uzaklaştığına yönelik iddiaları hatırlatan Akar,  "Türkiye batıdan uzaklaşmadı, NATO başta olmak üzere tüm sorumluluklarını  eksiksiz yerine getirmeye devam ediyor." dedi.

'KONUYU TAKİP EDİYORUZ'

Bakan Akar, toplantının ardından Türk gazetecilerin sorularını da  yanıtladı. Bir gazetecinin “ABD’liler bölgeden çekilme konusunda kararlı mı”  sorusu üzerine Akar, “Çalışıyorlar. Konuyu takip ediyoruz, temaslarımızı da  sürdürüyoruz.” yanıtını verdi.

Akar, konuyla ilgili özel bir görüşmesinin olup olmayacağına ilişkin  soruya ise “Bazı temaslarımız, görüşmelerimiz var. Bunları çalışıyoruz."  karşılığını verdi.

"Görüşmelerinizde diğer ülkelerin bizim güvenlik endişelerimizi   anladığını hissettiniz mi” sorusu üzerine Akar “Biz endişelerimizi, isteklerimizi  tekrar tekrar dile getiriyoruz. Bunlarda da çok açığız. Sadece ABD’li  muhataplarımız değil, diğerleri de bizim söylemlerimizin mantıklı, geçerli,  coğrafyaya ve genel duruma uygun olduğunu görüyor.” değerlendirmesini yaptı.

 

 

Kaynak : AA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları