loading
close
SON DAKİKALAR

Bakan Selçuk 'karma eğitimden geri adım atıldığı' sorusunu yanıtladı: Osmanlı'dan beri karma eğitim yapmayan okullar var

Bakan Selçuk 'karma eğitimden geri adım atıldığı' sorusunu yanıtladı: Osmanlı'dan beri karma eğitim yapmayan okullar var
Tarih: 09.11.2018 - 13:52
Kategori: Eğitim

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitim faaliyeti yürütülmeyen okullara yapılan öğretmen atamalarını kabul etti. Selçuk bunun hukuksuzluk olarak düşünülmemesi gerektiğini savundu.

MEB 2019 Yılı Bütçe Teklifi, önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Bütçe görüşmeleri sırasında söz alan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sayıştay’ın “MEB Denetim Raporu 2019”da yer alan tespitlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Eğitim öğretim faaliyeti yürütülmeyen "tabela okullar"a çok sayıda öğretmen atanmasının, “İstisnai bir durum” olduğunu savunan Selçuk, “Bu usulsüzlük olarak, herhangi bir kural dışı ya da hukuksuz bir iş olarak düşünülmesin lütfen” dedi.

Kurallar belliydi

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Selçuk, koşullardan şikâyet eden öğretmenlere yönelik, “(Başvurmasaydınız) anlamına gelmiyor bu ama baştan kurallar belliydi” diye konuştu. Kadrolu öğretmenlerin yüzde 80’ini “bazı bölgelerde” tutmakta zorlandıklarını ifade eden Selçuk, sözleşmeli istihdam modelinin bu nedenle getirildiğini söyledi.

Tablet öncelikli değil

Eğitim alanındaki tartışmalarda sıklıkla gündeme gelen FATİH Projesi de bütçe görüşmeleri sırasında da tartışıldı. Selçuk, FATİH’in bugüne kadarki toplam maliyetinin 3.4 milyar TL olduğunu kaydetti. Proje kapsamında harcanan paranın çok büyük kısmının akıllı tahtalara ve dijital altyapıya gittiğini anlatan Selçuk’un, “Ben bu konularla yani eğitim bilimiyle uğraşan birisi olarak tabletin çok öncelikli olduğunu düşünmüyorum” sözleri dikkati çekti.

Osmanlı’dan beri var

Komisyon üyeleri Milli Eğitim Bakanı Selçuk’a, karma eğitimden geri adım atıldığı haberlerini de sordu. Milli Eğitim Temel Yasası’nda karma eğitimin esas olduğunun net biçimde ifade edildiğini belirten Selçuk, “Gerekli” görüldüğü durumda kız ve erkeklerin ayrı eğitim aldığı okulların kurulabileceğini söyledi. Selçuk, Osmanlı döneminden beri karma eğitim yapmayan okullar olduğunu söyleyerek şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye’deki bütün okulların karma olmasından vazgeçilecek’ deniyorsa, böyle bir şeyi oturup konuşmamıza gerek yok. Ama bazı okulların kız okulu olarak düzenlenmesi bütün dünyada olduğu gibi bir çeşitlendirme anlamında benim için hiçbir sakıncası yok.”

10 milyar çalıştaya, geziye

Sayıştay’ın MEB bütçesinden 2017 yılında eğitim yatırımları için ayrılan payın 10 milyar TL’sinin çalıştay, fuar, ödül töreni gibi etkinliklere harcandığı bulgusu da komisyonun gündemine geldi. Sayıştay raporunda anlatılanların Bakanlığın kamuoyunu yeterince bilgilendirmemesi nedeniyle infial yarattığını belirten Selçuk, “Usul dışı harcamalar var” demenin yanlış olacağını savundu. Selçuk, Türkiye’deki projelerde bu tür harcamalar olabildiğini söyledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları