loading
close
SON DAKİKALAR

Başbakan: Muhtar ve müftü nikâh kıyabilecek!

Başbakan: Muhtar ve müftü nikâh kıyabilecek!
Tarih: 28.06.2016 - 12:39
Kategori: Siyaset

Başbakan Binali Yıldırım, AKP grup toplantısında konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, AKP grup toplantısında konuştu.

Yıldırım, "Esnaf ve sanatkarlarımızın borçlarının gecikmiş faizlerini tamamen siliyoruz. Geri kalan borçlarını da yeniden yapılandırıyoruz. Bu şekildeki 110 bin esnafımızın tamamını, 400 milyon liralık yükten kurtarmış oluyoruz" dedi. Yıldırım, "Bir değişiklik de evlendirme yetkisi ile ilgili. Bundan böyle büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen köylerin muhtarlarına da evlendirme yetkisi vereceğiz. Ayrıca il ve ilçe müftüleri de resmi nikah kıyabilecek" diye konuştu. Pasaport ve ehliyet işlemi artık bundan böyle nüfus idaresinde yapılacak.

Başbakan Yıldırım’ın konuşmasının satır başları şöyle:

İsrail ile Mavi Marmara olayından bu yana kesilmiş olan diplomatik ilişkiler iki ülke arasında varılan mutabakatla normalleşme sürecine girmiş oluyor. Mavi Marmara’da hayatını kaybeden şehitlerimize tekrar Allah’tan rahmet diliyorum. Bu mutabakat kolay olmadı. Bugün imzalar atıldı.Türkiye öncülüğünde artık Filistinli kardeşlerimiz nefes alacak, Gazze’deki çile sona erecek. Mutabakatın ilk semeresi de bu Cuma göndereceğimiz insanı yardım gemisidir.

10 BİN TON İNSANİ YARDIM GİDECEK

10 bin ton insani yardım malzemesi Mersin’den yola çıkacak ve İsrail’in Aşdod limanına gidecek. Kanayan bir yara durmuş, çözüm bekleyen bir sorun çözüme kavuşturulmuştur.

Türkiye olarak temel prensibimiz kendimiz için istediğimiz başkaları için de istemektir. Zamanın akışı bazen olağanüstü gelişmeleri gündeme getirebiliyor. Kriz istisna, normalleşme esastır.

RUSYA İLE ÖNEMLİ GELİŞMELER VAR

Tıpkı İsrail gibi Rusya ile son dönemlerde atılan adımlar bizim normalleşme kararlılığımızı bir göstergesidir. Rusya ile bugünlerde önemli gelişmeler olduğunu paylaşmak isterim. Bir süredir devam eden dolaylı temaslar sonuç vermiş durumda. Karşılıklı temaslar Rusya ve Türkiye arasındaki buzların çözülmesini sağladı. Her iki ülke halkı için hayırlı uğurlu olsun. İşlerin bu noktaya gelmesinde birçok gayret emek var. Özellikle kardeşlerimiz Kazakistan, Azerbaycan ve bölge ülkelerinin liderlerinin yoğun çabaları için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu dönem başta bir şey söyledim. Dostlarımız artıracağız düşmanlarımız azaltacağız. Bu doğrultuda çalışmalarımız devam ediyor.

İNGİLTERE’NİN AB’DEN ÇIKMA KARARI

AB’nin bu kararı iyi okuyarak kucaklayıcı bir gelecek vizyonu içinde olması büyük önem taşıyor.

AB İLE YENİ FASIL AÇILIYOR

AB sürecinde 30 Haziran'da bir fasıl daha müzakereye açılacaktır. Hayırlı olsun. İlgili bakanlarımız 30 Haziran'da Brüksel’de hazır bulunacak ve bir faslın daha açılışını gerçekleştireceklerdir.

Türkiye, demokrasi ve hukuk ilkesinden taviz vermeden terörle mücadeleyi sürdüren nadir ülkelerden biridir.

ESNAF VE ÇİFTÇİYE YENİ MÜJDELER

Öncelikle esnaf kardeşlerime seslenmek istiyorum. Esnaf ve sanatkarlarımızın borçlarının gecikmiş faizlerini tamamen siliyoruz. Geri kalan borçlarını da yeniden yapılandırıyoruz. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın yaptığı titiz çalışma sonucu bu şekildeki 110 bin esnafımızın tamamının 400 milyon liralık yükten kurtarıyoruz. Birkaç müjdemiz de çiftçilerimiz için var. Ülke genelinde bugünlerde hububat hasadı devam ediyor. Toprak mahsulleri alımlara başladı. 1,5 ay içinde 250 bin ton buğday alımı gerçekleşti.

Çiftçilerimiz ürünlerini Toprak Mahsulleri'ne satmak isterlerse ürün bedellerinin tamamını bayramdan önce peşin olarak alabilecekler.
Özellikle Trakya bölgesinde buğday fiyatları biraz düşüş eğiliminde bu nedenle Toprak Mahsulleri hububat müdahale fiyatlarını açıklama gereği duymuştur. Bu nedenle hububat sert buğday fiyatını ton olarak 910 lira olarak belirlenmiş durumda.

“184 OVA TARIMSAL SİT ALANI İLAN EDİLECEK”

6,5 milyon hektar büyüklüğündeki 184 ovamızı tarımsal sit alanı ilan ediyoruz. Buraya tohum atılacak fidan dikilecek. Hiçbir çivi çakılmayacak tarım arazisi olacak. Ekilmeyen arazileri de kiraya vereceğiz. Her işletmeyi tarım bakanlığından 16 bin personele zimmetledik.Genç çiftçilerimize 30 bin lira hibe desteği yapacağız. Hayvancılıkta havza modelini geliştireceğiz.Meraların kullanımını sağlamak için mera ıslah çalışmalarını daha da hızlandırıyoruz.

PASAPORT VE EHLİYET ARTIK NÜFUS İDARESİNDE...

İçişlerinde vatandaşlık hizmetlerinde devrim gibi düzenlemeler geliyor. Evlenme ölüm gibi nüfus olayları için artık nüfus müdürlüklerine gitmeye ihtiyaç kalmayacak.Vatandaş acısını sevincini bir kenara bırakıp bürokrasiyle uğraşmayacak.Vatandaş mahkeme kararını ihtiyaç duymadan adını soyadını değiştirebilecek. Adınız hoşunuza gitmiyor. Bunun için mahkemeye gitmeye gerek olmayacak. Değiştirebileceksiniz. Bununla da sınırlı değil. Pasaport ve ehliyet işlemi artık bundan böyle nüfus idaresinde yapılacak.Polisten alınıyor nüfus idaresine veriliyor. Emniyetteki 5 bin polis asli hizmetlerine dönecek.

MUHTAR VE MÜFTÜYE EVLENDİRME YETKİSİ

Bir değişiklik de evlendirme yetkisi ile ilgili. Bundan böyle büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen köylerin muhtarlarına da evlendirme yetkisi vereceğiz. Ayrıca il ve ilçe müftüleri de resmi nikah kıyabilecek.

Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları