loading
close
SON DAKİKALAR

Başkanlık Türkiye'si: Düşük baraj, çifte sandık!

Başkanlık Türkiye'si: Düşük baraj, çifte sandık!
Tarih: 31.01.2015 - 12:30
Kategori: Siyaset

Sabah gazetesinde yer alan bir haberde, AKP'nin seçim kampanyasının odağında olması beklenen sistem değişikliğiyle ilgili iddialar yer aldı.

Türkiye , genel seçime kısa bir süre kala başkanlık sistemini tartışırken, Sabah gazetesinde yer alan bir haberde, AKP ’nin seçim kampanyasının odağında olması beklenen sistem değişikliğiyle ilgili iddialar yer aldı. Sabah’ın “Düşük baraj çift sandık” başlıklı haberinde “Başkanlık sisteminde vatandaşın önüne iki sandık koyulacak. 5 yılda bir hem Başkanlık hem de milletvekilliği seçimleri aynı anda yapılacak” denildi. Haberde, “AK Parti , yine tek Meclis'li olacak sistemde, bütün kesimlerin temsil edilebilmesi için baraj uygulamasının kaldırılmasına veya düşürülmesine sıcak bakıyor” denildi.

Sabah gazetesinde Eda Işık imzasıyla yayımlanan ve " AK Parti 'nin daha önce Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu başkanlık modelinin çerçeve alınacağı sistem" olarak sunulan modelde olacağı belirtilen temel uygulamaların şöyle olacağı iddia edildi:
- Seçim barajı düşecek.

- Tek Meclis'li olacak sistemde, bütün kesimlerin temsil edilebilmesi için baraj uygulamasının kaldırılmasına veya düşürülmesine sıcak bakılıyor.

- Seçilme yaşının 18'e düşürülmesine sıcak bakılıyor.

- Başkan hakkında yaptığı işlerden dolayı Meclis'te milletvekillerinin üçte ikisinin teklifi ile soruşturma açılabilecek, yine milletvekillerinin dörtte üç çoğunluğu ile yargılanabilecek.

- Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı'nı Anayasa Mahkemesi 'Yüce Divan' sıfatıyla yargılıyor. Başkan, milletvekilleri ve Anayasa Mahkemesi üyelerinden oluşan güçlendirilmiş bir heyet tarafından' yargılanabilecek.

- Başkanlık sisteminde vatandaşın önüne iki sandık koyulacak. 5 yılda bir hem Başkanlık hem de milletvekilliği seçimleri aynı anda yapılacak.

- Başkanlık sisteminde yürütmeye güvenoyunu başkanı seçerek vatandaş verecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları