loading
close
SON DAKİKALAR

Bedelli Askerlik, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndan 21 gün olarak geçti

Bedelli Askerlik, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndan 21 gün olarak geçti
Tarih: 23.07.2018 - 19:37
Kategori: Gündem

Bedelli askerliğin 21 gün yapılması TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi...

Bedelli askerlik düzenlemesinde yurt dışında yaşayan vatandaşların 2 bin avro karşılığında bedelli askerlik yapmasını içeren madde ile temel askerliğin 21 gün yapılması teklifi TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi...

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda teklifin tümü üzerine görüşmeler yaklaşık 5,5 saat sürdü.

Ardından yapılan oylama ile madde görüşmelerine geçildi.

Komisyonda dövizli askerlikte yaş şartını kaldıran ve 2 bin euro ödeyip Milli Savunma Bakanlığı'nca verilecek uzaktan eğitimi alanların askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalarını öngören teklifin 1. maddesinin görüşmelerine başlandı.


Komisyon Başkanı Sadi Bilgiç, teklifin TSK ile ilgili 1-2-6 ve 9. maddelerini peş peşe görüştüreceğini açıkladı.

Dövizli askerliği düzenleyen 1. madde kabul edildi. Bedelli askerlik maddesinin görüşmelerine başlandı.

Bedellide eğitim süresi 21 güne indi.

Komisyonda asker kökenli AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal'ın imzasını taşıyan önergenin kabulüyle bedelli askerlikte eğitim şartı 28 günden 21 güne düşürüldü.

CHP'nin eğitim şartının tümden kaldırılmasına ilişkin önergesi ise komisyonda MHP'lilerin de desteğiyle reddedildi.

MHP kanadından temel askerlik eğitimiyle ilgili yapılan açıklamalara karşın, CHP önergesinin oylamasında MHP'liler, AK Partili vekillerle birlikte "ret" oyu kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Muş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuştu. Muş, bedelli askerlik konusunda karşı karşıya kalınan yığılmadan dolayı bunun çözümü için teklifte bulunduklarını ifade ederek, kararların net olduğunu kaydetti. Muş, bedelli askerlikle ilgili olarak temel eğitim konusunda, ''Hem kamuda hem de özel sektörde çalışanlar için düzenlemede izinli sayılacaklar diye şart koyduk.

Burada çalışanlarımız celp dönemlerine müracaat eder ve askere giderse bunları izinli sayacaklar. 38 yaştan sonra gelenler için 2 bin euro, 38 yaş öncesi için bin euroyu, bunu eşitledik. 2 bin euro yaptık. Türkiye'de 15 bin TL'dir. Makul bir fiyatla bu mesele teklif edilmiştir. Askere gidenler izinli sayılacaktır'' dedi. 

Bedelli askerlikle ilgili 25 yaş, 15 bin lira ve 21 günü içeren 2. madde, komisyonda kabul edildi.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları