loading
close
SON DAKİKALAR

Ben de Sizi Tanımiyorum

Ben de Sizi Tanımiyorum
Tarih: 03.03.2015 - 00:00
Kategori:

Av. Zühal Dönmez; Evren tıpkı bugünün cumhurbaşkanı RTE gibi her konuda fikir beyan ediyor, uzun uzun konuşuyor TRT’nin tek kanallı televizyonunda ve radyosunda neredeyse 24 saat yer alıyordu.

İçişleri Bakanı Anayasayı tanımıyorum deyince şöyle bir geçmişe gittim. Anayasayı tanımayanların bu ülkeye bıraktıkları kötülükler geldi aklıma. 1981 yılının sonbaharında başladığım Ankara Hukukun 1.sınıfında Anayasa dersi okuyorduk ama ülkemizin bir Anayasası yoktu. Her şeye Kenan Evren ve MGK karar veriyordu. Evren tıpkı bugünün cumhurbaşkanı RTE gibi her konuda fikir beyan ediyor, uzun uzun konuşuyor TRT’nin tek kanallı televizyonunda ve radyosunda neredeyse 24 saat yer alıyordu.

Mümtaz Soysal’ın MGK’ca yasaklanmış Anayasaya Giriş kitabında, bugünün neredeyse tüm partilerinin yerden yere vurduğu 61 Anayasasını 71 değişikliğinden önceki halini hayranlıkla okuyordum. Bireyin özgürlüklerinin esas alındığı, iktidarı başı boş bırakmayan, alabildiğine güzel bir Anayasamız varken, tıpkı bugünün bakanı gibi bir darbeci çıkıp bu anayasayı tanımadığını söyledi ve bir gecede Anayasasız kaldık. Birinci sınıfın bütünlemesinde şu darbe Anayasası kabul edildi. Elbette önceki Anayasamızla kısaylanamazdı, kötüydü. Sonrasında bu yenisiyle de çok haşır-neşir oldum. Öyle çok değişiklik yapıldı ki ve hatta kimi değişiklikler aslından daha kötüydü.

Anayasayı tanımadığını söyleyen Bakan esas olarak iktidarı sınırlayan anayasal kurumlara kızgın. Diyor ki; millet egemenliğini milletvekilleri eli ile kullanır, referandum yoluyla kullanır. Hiçbir anayasal kurum millet egemenliği kullanma yetkisine sahip değildir, tanımıyorum. Ve bu sözleriyle darbeci Evren’den çok daha tehlikeli, çünkü istediği şey yeni bir anayasa yapmak değil yeni bir sistem kurmak. Bu sistemin dikta rejimi olacağını ise herkes biliyor.

Bu arada, başta Anayasa olmak üzere kanun ve diğer düzenleyici işlemlere göre asayişi sağlamakla görevli kurumlara bakan Bakanın Anayasayı tanımıyorum demesi özgürlükçü bir yaklaşımdır. Rahat olun çocuklar, çıkın sokağa ve yalnızca tanımıyoruz, değişsin diye bağırın, emin olun Bakanın emrindeki polisler size zarar veremez.

Av. Zühal Dönmez
Eski CHP YDK Üyesi

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları