loading
close
SON DAKİKALAR

Bir Balkan geleneği olan 'Koleda' Büyükmandıra’da hayat bulacak

Bir Balkan geleneği olan 'Koleda' Büyükmandıra’da hayat bulacak
Tarih: 03.01.2019 - 16:38
Kategori: Yerel

Kırklareli ilinin Babaeski ilçesine bağlı Büyükmandıra'da, bir Balkan geleneği olan "Koleda Gecesi" düzenlenecek.

Büyükmandıra Atatürk İlkokulu ve Cumhuriyet Ortaokulu'nun öğretmen ve okul aile birliği yöneticilerinin ortak olarak planladığı etkinliğe Büyükmandıra Belediyesi de destek verecek.

"Koleda Gecesi", 5 Ocak Cumartesi günü Büyükmandıra Belediyesi önünden fener alayı ile başlayacak. Yürüyüş sonrası Kültür Park’ta organize edilecek olan etkinlikte; okul aile birliklerinin kuracağı stantlarda yapılan satışların gelirlerinin tamamı okul aile birliklerine kalacak.

Etkinliğe ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Soğuk kış gecelerinin geleneksel bir eğlencesi olan “Koleda” bir Balkan kültürüdür. Balkanlarda uzun yıllar gerçekleşen bu kültür kışın en soğuk gecesinde tertiplenir. Koleda Gecesinde aile bireyleri, konu komşular toplanıp, ailenin ileri gelenleri, büyükleri, kötü ve karamsar düşünceleri temsil eden kıyafetler giyerek hikayeler anlatırlar. (Bu kötü ve karamsar düşünceleri içeren hikâyelerin çocuklara anlatılmasının sebebi çocukların dinç, dinamik ve kendilerine gelebilecek kötülüklere karşı duyarlı olmalarını sağlamak içindir!) Bu hikayeler anlatılırken bazı karamsarlık ve kötü düşünce sembolü olan kıyafetler de giyilir, giyilen bu kıyafetler tamamen karamsarlığı ve kötülüğü sembol eder. Bunun sebebi de anlatılan hikayeleri çocukların gözlerinin önünde canlansın ve hayal güçleri kuvvetlensin diyedir. Hikayeler anlatılırken de peçka üzerinde kabak tatlısı pişirilir, kabakların kabukları güzel kokular yayması için peçka üzerine konulur. Kabakla birlikte mısır, buğday kaynatılır, patates pişirilir ve gecenin sonunda tüm bu yiyecekler aile bireyleri ve komşularla birlikte yenilir. Komşularla birlikte yenilmesinin sebebi de bizleri kötülüklerden ancak dostlarımız kurtarabilir düşüncesi bilinir. (Balkanlardaki dayanışmanın bir göstergesidir.) Tüm bu pişirilen ve kaynatılan yiyeceklerin hoş kokuları sayesinde aileden, hanelerimizden ve yaşadığımız yerden tüm kötülüklerin uzaklaştığı bilinir. Balkanlarda Hıristiyan inancına sahip olanların haç çıkarma ve cadılar bayramına karşın Müslüman inancına sahip olanların organize ettiği “KOLEDA GECESİ” kuşaktan kuşağa Müslümanların yaydığı bir gelenek olarak bilinmektedir.

Gelenek, görenek ve değerlerine sahip çıkan bir gençlik yapısı Büyükmandıra’da atalarının kültürüne sahip çıkıyor. Buradaki amaç bir kış gecesi sadece bir etkinlik düzenlemek değil, asıl amaç yüz yıllardır bilinen bir kültürün bugün kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlamaktır.

Büyükmandıra’daki Atatürk İlkokulu ve Cumhuriyet Ortaokulu'nun öğretmen, öğrenci ve okul aile birlikleri olarak bu çalışmayı organize etmek için götürdüğümüz Belediye Başkanı Sertaç Balyemez tarafından da beğenilip sahiplenilmesi Büyükmandıralılar olarak bizleri çok mutlu etti.

5 Ocak Cumartesi günü Büyükmandıra Belediyesi önünden fener alayı ile başlayacak yürüyüş sonrası Kültür Park’ta organize edilecek olan etkinlikte; okul aile birliklerinin kuracağı stantlarda yapılan satışların gelirlerinin tamamı okul aile birliklerimize kalacaktır. Bu vesileyle birlikte aynı zaman bir dayanışma gecesi de olacaktır.”

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları