loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu İş Genel Başkanı: AKP'nin 100 günlük eylem planında sermaye çıktı

Birleşik Kamu İş Genel Başkanı: AKP'nin 100 günlük eylem planında sermaye çıktı
Tarih: 07.08.2018 - 14:50
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, ülkedeki ekonomik, siyasi ve emek dünyasına ilişkin a.ıklamada bulundu. Balık, konfederasyonumuz bünyesindeki Ar-Ge ve Kamu-Ar araştırmalarına ilişkin bilgiler vererek Erdoğan’ın 100 günlük eylem planı açıklamasına tepki gösterdi. ...

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, Antalya’da düzenlediği basın açıklamasında Ar-Ge birimimizin Temmuz ayı açlık-yoksulluk sınırı sonuçlarında dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 7 bin 912 liraya, açlık sınırının ise 2 bin 130 liraya yükseldiğini belirtti 
 
Türk lirasının hızla değer kaybettiğinin altını çizen Balık, “Enflasyon son 14 yılın rekorunu kırarken dar ve sabit gelirliler arasındaki yoksullaşma da derinleşmeye devam etmektedir.  Son bir yıllık dönemde açlık sınırı yüzde 24,7 yoksulluk sınırı ise yüzde 17,28 oranında artış gösterdi. Buna göre açlık sınırı temmuzda bir önceki aya göre 40,9 lira ile 2 bin 130 lira olurken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 47 liralık artışla 5 bin 782 lira düzeyine çıktı. Gıda ve gıda dışı ihtiyaçların insan onuruna yaraşır bir şekilde ve yoksunluk hissi çekilmeden karşılanabilmesi için gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise 6 liralık artışla 7 bin 913 lira oldu.” dedi. 
 
İŞ CİNAYETLERİ ARTMAKTADIR
 
Balık, Kamu-Ar haftalık (31 Temmuz-06 Ağustos ) çalışma ve emek gündemine ilişkin de şu bilgileri verdi: 
“İSİG Meclisi verilerine göre, iş cinayetleri temmuz ayında 195’e ulaşarak 2018 yılının en yüksek aylık rekoruna ulaştı. En çok ölüm yine iktidar tarafından teşvik edilen inşaat sektöründe yaşandı. Ölenlerin yüzde 98’inin herhangi bir sendikası bulunmamaktadır. Ayrıca OHAL dönemi süresince 4000’e yakın işçi iş yerlerinde yaşamını yitirdi. Özel sektöre devredilen 7 şeker fabrikasında, hükümetin 'İşçiler mağdur edilmeyecek' sözüne karşın 775 işçi atıldı, 811 işçi emekliğe zorlandı. Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesine göre, özelleştirme yasasıyla Özelleştirme Yüksek Kurulu’na (ÖYK) verilen yetki ve görevleri Cumhurbaşkanı kullanacak. Bu yetki ve görevler arasında, kuruluşların özelleştirme programına alınması ve yapılan ihalelerde verilen nihai kararları onaylamak da bulunmaktadır.”
 
100 GÜNDE EMEKÇİLERE YÖNELİK BİR PLAN ÇIKMADI
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 400 projeden oluşan 100 günlük eylem planı açıklamasının ülkemizdeki ekonomik krizi örtmeye yönelik ve yaklaşan yerel seçimlere hazırlık olarak değerlendirdiğini ifade eden Balık,  sözlerini şöyle tamamladı:
 
“Ekonomik ve siyasi kriz nedeniyle yüzlerce icraat açıklandı ancak emekçilerin ve vatandaşın sorunlarına yönelik bir çözüm bulunmamaktadır. AKP’nin 100 günlük programda eğitim sorunlarının yer almaması, eğitimin ve eğitim çalışanlarının mesleksel ve kurumsal sorunlarından bahsedilmemesi, programın eğitimin sorunları gerçeğinden ne kadar uzak eylem planı olduğunu göstermektedir. Çünkü 20 bin sözleşmeli öğretmen alımı ile artık kadrolu öğretmen alımını azaltılacağı aynı işi yapan meslektaşlarıyla öğretmenlerin emeğinin sömürüleceği gösterilmektedir. Söz konusu planda; yeni şirketlerin, doğanın talanına ve yeni ihaleler yoluyla yap-işlet-devret modeliyle sermayeye teşvikler bulunmaktadır. Daha da önemlisi patronlara verilecek 5,2 milyarlık teşvikin kaynağının açıklanmamasını kabul etmiyoruz. Çünkü bizlerden alınan vergiler ile patronlar zengin edilmektedir. Kamu iş görenlerine ve işçilere kemer sıkma politikası uygulanmaktadır. Hatta 100 günlük planda kamu iş görenleri değil sermaye ve sermayenin büyümesi çıktı. Kamu idarelerinin harcamalarında tasarruf azami düzeye çıkartılacak bu tasarruf kamu emekçilerinden yapılacaktır.” 
 
Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları