loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu İş'in OHAL ve KHK'larla ilgili basın açıklamasına polis biber gazı ve plastik mermilerle saldırdı

Birleşik Kamu İş'in OHAL ve KHK'larla ilgili basın açıklamasına polis biber gazı ve plastik mermilerle saldırdı
Tarih: 30.12.2017 - 16:23
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş ve demokratik kitle örgütlerinin OHAL ve KHK'lara ilişkin basın açıklamasına polis saldırdı.

Birleşik Kamu-İş, demokratik kitle örgütleriyle birlikte bugün Ankara'da Sakarya Caddesi'nde OHAL ve KHK'lara ilişkin basın açıklaması yapmak istedi. Basın açıklaması için toplanan kitleye polis biber gazı, jop ve plastik mermilerle saldırdı.

Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık ve konfederasyon yöneticileri müdahale sonrası Birleşik Kamu İş'in genel merkezinde basın açıklaması yaptı. 

Genel merkezdeki basın açıklamasında Avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu ve CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da açıklamalarda bulundu.

Mehmet Balık, 695 ve 696 sayılı KHK’lar’ın bir an evvel kaldırılmasını beklediklerini belirterek, "Bu KHK’larla ilgili ciddi kaygılarımız var. İki önemli alanda anti demokratik ve hukuk dışı uygulamaların 'kararname' biçiminde oluşturulduğunu görmekteyiz" dedi.

Tek tip elbise dayatmasının çağdaş hukuk sistemlerinde aşıldığını vurgulayan Balık, "Tutuklular için daha da büyük bir hak ihlali vardır, zira henüz masumiyet karinesinin korunduğu, yargılama aşamasının sürdüğü bir evrede, tutuklular hem psikolojik, hem sosyal, hem de siyasal olarak damgalanmış, örselenmiş, hem de hüküm olmaksızın ifşa edilmiş olacaklardır. İkinci ve daha korkunç olanı ise resmî bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın, darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılmasına katılan sivil kişilerin de hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmayacağının düzenlenmesidir" diye konuştu.

Birleşik Kamu İş'in OHAL ve KHK'larla ilgili basın açıklamasına polis biber gazı ve plastik mermilerle saldırdı

Mehmet Balık KHK'lara ilişkin şu açıklamaları yaptı:

"Hukuk ve yasa dışı yapıların cinayetlerine, yargısız infazlarına açıkça zemin hazırlayan böyle bir düzenlemenin benzerini, 12 Eylül faşist darbecilerine getirilen 15. Madde dokunulmazlığında hatırlamaktayız. Ancak o madde bile sivil yapıları hukuktan bağışık tutmamaktaydı.

Bu KHK’lar yasamayı tamamen devre dışı bırakmakta, hukuku yok saymakta ve muhalefetsiz bir düzen amaçlanmaktadır. Bu KHK’lar yasama, yürütme ve yargı erklerini rafa kaldırmakta ve sınırsız yetkiler kullanmanın önünü açmaktadır. Siyasal iktidarın, OHAL ve KHK’ları kalıcı hale getirmesiyle parlamenter demokratik sistemimizi geri götürdüğü gibi onarılmaz yaralar açmıştır. Siyasal iktidarın KHK’lar konusunda parlamenter demokratik sistemin olmazsa olmazları milletvekilliği işlevsizleştirilmekte hatta muhalefet göstermelik bir hale getirilmektedir. İktidarı denetleme görevi olan parlamento görevini yapamaz noktaya getirilmektedir.

Bu KHK’ların bir hukuk devletine uygun olması düşünülemez. Siyasal iktidarı, mevcut Anayasaya da, uluslararası hukuka da açıkça aykırı olan KHK’lar konusunda geri adım atmaya çağırıyoruz ve Meclis yetkilerini KHK’larla işletmesini ve devretmesini kabul etmiyoruz.

Tüm yurttaşlarımızı ve demokrasiden yan olan herkese çağrımızdır; Siyasal iktidarı, bu yanlış uygulamalardan vazgeçmeye davet ediyoruz; emekçileri ve yurttaşlarımızı da bu KHK’lara karşı mücadele etmeye çağırıyoruz.

Laik, demokratik parlamenter sistemin daha fazla zarar görmemesi için TBMM’nin acil olarak KHK’lar konusunda harekete geçerek “Milli İradeye” sahip çıkmasını bekliyoruz. Meclis’in, OHAL’in ve KHK’ların derhal kaldırılması için hareket geçme iradesini göstermesini istiyoruz.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak demokrasi ve hukuk dışı her türlü uygulamalara karşı demokratik ve meşru zeminde mücadele etmeye kararlıyız."

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları