loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu-İş: Kamu iş görenleri, gerçekçi enflasyon oranında zam beklemektedir

Birleşik Kamu-İş: Kamu iş görenleri, gerçekçi enflasyon oranında zam beklemektedir
Tarih: 01.08.2018 - 15:41
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'ndan yapılan açıklamada "3 milyon kamu iş görenini ve 2 milyon kamu emeklisini açlığa, sefalete mahkûm eden enflasyon oranını ve zamları kabul etmiyoruz, acilen gerçekçi çözümler beklemekteyiz" denildi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Balık, ülkede ardı ardında gelen zamlara ve ekonominin gidişatına ilişkin bir açıklama yaptı. "AKP iktidarı, ekonomiyi yönetememekte ve ülkeyi ekonomik kriz sarmallarına sürüklemektedir. Daha da önemlisi ekonomi verilerini gösteren; zamlar, enflasyon ve işsizlik rakamları bir türlü düşürülememektir" diye konuşan Balık, "AKP iktidarı, ülkedeki ekonominin kötüye gidişinin faturasını kamu iş görenleri ile emekçilere borç, zam, faiz ve enflasyon olarak yansıtmaktadır. Kamu iş görenleri ve emekçiler, işsizliğe ve açlığa sürüklenmektedir" dedi.

Kamu-iş görenlerinin sadaka değil, refah artışından payına düşeni almak istediklerini dile getiren Balık, "Bugün itibariyle de enflasyon farkının her ay maaşlara yansıtılmasını ve memura ek zam verilmesini beklemekteyiz" dedi.

Ülkedeki ekonomik verilerin her geçen gün daha da kötüye gittiğini ifade eden Mehmet Balık, şunları söyledi:

"Ülkemizde, işsizlik ve enflasyon hızla artmakta, ekonomik kriz derinleşmektedir. Emekçilerin en temel ekonomik, siyasi ve toplumsal talepleri karşılanamamaktadır. Kamu iş görenleri ve işçiler, ekonomik krizi yaşamın her alanında yakıcı bir şekilde hissetmektedir.

Merkez Bankası’nın enflasyon beklentisini yüzde 14.3 olarak açıklamasının ardından elektriğe ve doğalgaza yüzde 9, sanayide yüzde 14 zam yapıldı. Ekonomi verilerini gösteren; zamlar ve enflasyon rakamları ekonominin krizde olduğunu göstermeye yetmektedir. Çünkü ne hükümet ne de Merkez Bankası, ülkedeki ekonomik verileri öngörememektedir.

Bu rakamların yanı sıra kaygı verici noktaya geldiğimizi göstermesi açısından ülkedeki dolar, euro ve altın yükselmeye devam etmektedir. Bugün itibariyle USD 4,93 TL, EURO 5,75 TL, Çeyrek Altın 310 TL, benzin 6,34 TL, motorin 5,76 TL’ye yükselmekte ve daha da kötüsü fiyatların nerede duracağı belli değildir. Ekonominin kötü gidişatı durdurulamamakta ve bu şekilde ilerlemesi durumunda maalesef ülke ekonomisi uçuruma sürüklenecektir.

AKP iktidarı, ekonomiyi yönetememekte ve ülkeyi ekonomik kriz sarmallarına sürüklemektedir. Daha da önemlisi ekonomi verilerini gösteren; zamlar, enflasyon ve işsizlik rakamları bir türlü düşürülememektir.

AKP iktidarı, ülkedeki ekonominin kötüye gidişinin faturasını kamu iş görenleri ile emekçilere borç, zam, faiz ve enflasyon olarak yansıtmaktadır. Kamu iş görenleri ve emekçiler, işsizliğe ve açlığa sürüklenmektedir. Yoksullar daha yoksul; zenginler daha zengin olmaktadır. Hükümetin oluşturduğu bütçe ve cari açığın bedeli de milyonlarca emekçiye KDV ve ÖTV olarak dönmekte ve çarşı da ve pazarda kendini göstermektedir.

AKP’nin kendi eliyle kurup, kolladığı emek düşmanı bir yandaş konfederasyon ile hükümet arasında yapılan sözde toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda kamu iş görenleri yoksulluğa, açlığa ve ezilmeye mahkûm edildiği bugün daha iyi anlaşılması gerekmektedir. 2018 yılının ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için ise yüzde 3,5 zam, 2019 yılının ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı içinse yüzde 5 olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Çünkü o gün imzalanan sözde toplu sözleşme kamu iş görenlerini ve emeklileri sefalete mahkûm etmiştir, bugün ise yapılan zamlarla kamu iş görenleri açlığa sürüklenmektedir.

Kamu-iş görenleri, öncelikle sadaka değil, enflasyon farkı da değil refah artışından payına düşeni almak istemektedir. Bugün itibariyle de enflasyon farkının her ay maaşlara yansıtılmasını ve memura ek zam verilmesini beklemekteyiz.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; 3 Milyon kamu iş görenini ve 2 milyon kamu emeklisini açlığa, sefalete mahkûm eden enflasyon oranını ve zamları kabul etmiyoruz, acilen gerçekçi çözümler beklemekteyiz."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları