loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu-İş; Kış gelmeden Zam geldi

Birleşik Kamu-İş; Kış gelmeden Zam geldi
Tarih: 30.11.2015 - 17:04
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş Ar-Ge Bölümü, Türkiye’deki gıda maddelerinin fiyat değişimini izlemek amacıyla en fazla tüketilen 115 ürünün fiyatlarını aylık olarak derlemeye başladı.

Türkiye’deki en yoksul kesimlerin, gelirlerinin önemli bir bölümünü gıda için harcadığını dikkate alan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu gıda fiyatlarındaki gelişmeleri aylık olarak izlemeye aldı.

Birleşik Kamu-İş Ar-Ge Bölümü, Türkiye’deki gıda maddelerinin fiyat değişimini izlemek amacıyla en fazla tüketilen 115 ürünün fiyatlarını aylık olarak derlemeye başladı. Tüketici fiyatları endeksindeki ağırlıkları dikkate alınarak izlemeye alınan söz konusu gıda maddelerinin ortalama fiyat artışları hesaplandı.

NİÇİN GIDA FİYATLARI

TÜİK’inHanehalkı Tüketim Harcaması Araştırmasının (2014) sonuçlarına göre Türkiye’deki yoksullar harcamalarının yüzde 70’ine yakınını gıda ve konut-kira için yapmak zorunda bulunuyorlar. En yoksul yüzde 10’luk kesim harcamalarının yüzde 30,9’unu gıda harcamaları, 34,8’ini ise konut ve kira harcamaları meydana getiriyor. En yoksul ikinci yüzde 10’luk kesim ise harcamalarının yüzde 27,4 ünü gıda, yüzde 31,5’ini ise kira harcamaları meydana getiriyor. Oysa TÜİK, Tüketici Fiyatları Endeksini hesaplarken, gıda harcamalarının payını yüzde 24,25, konut ve kiranın ağırlığını ise yüzde 15,79 olarak dikkate alıyor. Bu farklılık nedeniyle, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranları, özellikle toplumun yoksul kesimleri arasında inandırıcı bulunmuyor.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, bu nedenle yoksul kesimlerin gelirlerinin büyük bölümünü harcamak zorunda kaldıkları gıda fiyatlarını yakından izlemeye

başladı. Araştırma kapsamında, mevsimlik olarak değişmekle birlikte yaklaşık 115 temel gıda maddesinin fiyatları aylık olarak derleniyor.

GIDA HARCAMALARI NEREYE GİDİYOR

Türkiye’deki aileler gıda için yaptıkları her 100 liralık harcamanın 6,7 lirasını meyve, 11,5 lirasını sebze, 19,6 lirasını et, et ürünleri ve balık, 16,2 lirasını süt, süt ürünleri, yumurta ve bal, 18,1’ini ekmek, un ve diğer unlu ürünler, 3,8 lirasını kuru gıda, 4,2 lirasını yağ, 2,5 lirasını kuruyemiş, cips, 4,1 lirasını alkolsüz içecekler, 13,3 lirasını ise konserve şeker, çay, kahve ve benzeri diğer ürünler için harcıyor.

KASIM AYI GELİŞMELERİ

Piyasa payı en fazla olan en az üç markanın fiyatının ortalaması alınarak ve mevsimi olmayan meyve ve sebzeler hariç tutularak yapılan araştırmanın ilk sonuçları, kış gelmeden zamlarının geldiğini gösteriyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, gıda fiyatları Kasımda bir önceki aya göre yüzde 5.53 oranında artış kaydetti.

Bu yüksek orandaki artış ağırlıklı olarak meyve ve sebze fiyatlarından kaynaklandı. Kasımda meyve fiyatları bir önceki aya göre yüzde 16,7, sebze fiyatları ise yüzde 24,7 oranında artış kaydetti. Meyve fiyatlarındaki artışta elma, nar, muz ve kivi gibi meyvelerin fiyatında gözlenen artış, sebze fiyatlarındaki artışta ise domates, kabak, kuru soğan, marul, patlıcan, patates gibi ürünler belirleyici oldu.


GIDA HARCAMALARI (KASIM 2015)

 

Bir önceki aya göre

ortalama artış (%)

Grubun toplam gıda harcamaları İçerisindeki payı (%)

Meyve

16,7

6,7

Sebze

24,7

11,5

Et-balık

2,36

19,6

Süt, süt ürünleri yumurta bal

1,52

16,2

Ekmek-un ve unlu ürünler

-0,5

18,1

Kuru gıdalar

3,71

3,8

Yağlar

0,91

4,2

Kuruyemiş - cips

8,61

2,5

Alkolsüz içecekler

3,32

4,1

Diğer

3,15

13,3

GIDA ORTALAMA

5,53

100,0



Kasımda, et ve et ürünleri ile balık fiyatlarında ise ortalama yüzde 2,36 artış kaydedildi. Bu gruptaki fiyat artışları ise özellikle dana eti ve salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden kaynaklandı. Süt, süt ürünleri, yumurta ve bal gurubunda ise ortalama yüzde 1,5 oranında artış kaydedildi. Bu artışa da büyük ölçüde beyaz peynir ve yumurta fiyatlarında gözlenen artışlar yol açtı.

Kasım ayında, ekmek, un ve unlu ürünlerde de yüzde 0,5 oranında fiyat düşüşü yaşandı. Bu düşüş de buğday unu fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandı. Bakliyat ve benzeri kuru gıda fiyatlarında da Kasımda yüzde 3,72 oranında artış kaydedildi. Pirinç ve bulgur fiyatlarında gözlenen artışlar kış aylarına girerken kuru gıdanın aile bütçesine olan yükünü artırdı.

Kasımda, yağ grubunda fiyatlar yüzde 0,91 artarken, kuruyemiş-cips grubunda yüzde 8,6, alkolsüz içecek fiyatları yüzde 3,31 artış kaydederken, büyük bölümünü işlenmiş gıda ürünlerinin oluşturduğu diğer gıda maddelerinde ise yüzde 3,14 oranında fiyat artışı artış gözlendi.

YÜZDE 5,53 ORANINDAKİ ARTIŞA KATKILAR

Gıda fiyatlarında yaşanan ortalama yüzde 5,53 oranındaki artışın 1,12 puanlık kısmı meyve, 2,84 puanlık kısmı ise sebze fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Et, et ürünleri ve balık fiyatları ortalama artışa 0,46 puanlık, süt, süt ürünleri, yumurta ve bal fiyatları 0,25 puanlık, kuru gıda 0,14 puanlık, yağ grubu 0,03 puanlık, kuruyemiş, cips grubu 0,21, alkolsüz içecekler 0,13 puanlık, diğer gıda maddeleri ise 0,12 puanlık bir katkı yaptı.

Kasım ayında gıda fiyatlarında gözlenen yüksek oranlı artıştaher ne kadar mevsimlik ürünler belirleyici olsa da işlenmiş gıda fiyatlarında yaşanan artışların da önemli bir etkisi oldu.

BİRLEŞİK KAMU - İŞ YÖNETİM KURULU

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları