loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri uyardı: Başkent itfaiyesi alarm veriyor

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri uyardı: Başkent itfaiyesi alarm veriyor
Tarih: 23.12.2018 - 09:35
Kategori: Sendika

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ndeki itfaiye personeli yetersizliği başkentte can ve mal güvenliğini tehlikeye sokuyor. Yasanın değişmesiyle çevre ilçelerinde büyükşehir belediye hizmetine eklenmesi itfaiye çalışanlarını yetersiz personelle yangınlara müdahale etmek zorunda bırakıyor. ...

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Mücahit Dede, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin itfaiyesi hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.

Ankara itfaiyesindeki çalışanların pek çok sorunla yüz yüze kaldığını belirten Dede,  “Nüfusu 5 milyonu aşan başkent’te, itfaiye personeli eksikliği yaşanmaktadır. Yetersiz personelle hizmet verilmeye devam edilmesi halinde başkentte bir felaket kaçınılmaz görülmektedir” dedi.

“Başkent İtfaiyesi Alarm Veriyor”

6 Aralık 2012 tarihli resmi gazetede yayımlanan 6330 sayılı kanunu hatırlatan Dede, “Bu kanunla birlikte ülkemizde mevcut büyükşehir belediyesi sayısı 30 olmuştur. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları il mülki sınırlarıdır. Ankara’nın nüfusu, fizikî ve coğrafî yapısı dikkate alınmadan geçilen Büyükşehir uygulaması birçok sorun yaratmıştır. Personel alınmayan Ankara İtfaiyesi’nde Kazan, Şereflikoçhisar, Nallıhan, Ayaş, Temelli, Çamlıdere, Kalecik, Evren, Polatlı, Çubuk, Haymana, Çayırhan, Bala gibi ilçelerin de merkeze bağlanmasıyla personel sıkıntısı daha da büyümeye devam etmiştir. Ankara’nın mahallî müşterek ihtiyaçları karşılamak üzere kanunla oluşturulan ve zamanında, yeterli, kaliteli, etkin ve ekonomik şekilde sunulmasını sağlayacak bir yerel yönetim sistemi hedefinden çok uzakta bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Mahalli İdarelerde çalışan kadrolu personel sayısında azalma yaşandığının altını çizen Dede,  “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet satın alma yöntemiyle personel çalıştırmada sürekli bir artış gözlemlenmektedir. Belediye Ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke Ve Standartlarına Dair Yönetmelikte 5.000.000-7.499.999 nüfuslu büyükşehir belediyelerinde 1711 itfaiyeci olmasını hükmetmektedir. Bunun yanı sıra dünya standardı olarak 1000 kişiye düşen 1 itfaiyeci ölçeğidir. Belediye Ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke Ve Standartlarına Dair Yönetmelikte personel sayılarının altında personel çalıştırılmasını kabul edilememesi gerekir” şeklinde konuştu.

“Yangına Benzin Dökmektir”

Dede, Personel yetersizliğinin en fazla görüldüğü birimde emek ve beden yoğunluğunun yüksek olduğunu ve bu şekilde çalışma yürüten itfaiye teşkilatının alarm verdiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ankara İtfaiye Dairesi Başkanlığında 47 istasyon ve 2 haber alma merkezinde toplamda itfaiye personel sayısı 784 kişiyi bulmaktadır.  Bu sayı 3 posta çalıştıkları göz önüne alındığında ve idari personel düştükten sonra günlük 234 kişiye düşmektedir. Yetersiz personelle hizmet verilmeye devam edilmesi halinde başkentte bir felaket kaçınılmaz görülmektedir.  Çalışma koşulları ve eksik personelle 24 saat sürekli görev başında olan mesleki bir statüye dahi sahip olmayan itfaiye personelinin; sorunlarının başında can güvenliği, özlük hakları, gelirlerdeki yetersizlik, yüksek risk ve stres olarak karşımıza çıkmakta ve iş yoğunluğu ile birlikte iş kazaları riskini de arttırmaktadır.”

Ankara itfaiyesindeki sıkıntıların bugüne kadar çözülmediğini vurgulayan Dede, “Ankara’nın belediye başkanları itfaiyeyi gözden çıkarmış görünmektedir. Ankara’nın nüfusu, fizikî ve coğrafî yapısı dikkate alınmadan yürütülen Büyükşehir uygulaması adeta yangına benzin dökmekle eş değer olarak değerlendirilmelidir” sözlerini kullandı.

“Türkiye’deki Tüm Belediyelerde İtfaiye Personeli Yetersizliği Var”

İtfaiye Personel yetersizliği Ankara Büyükşehir Belediyesinde olduğu gibi tüm belediyelerde de yaşandığına işaret eden Dede, “7.500.000 üzeri nüfuslu büyükşehir belediyesinde 6179 itfaiyeci bulundurulması gerekmektedir. Yani 30 büyükşehir belediyesinin toplam itfaiyeci sayısı 22,793’tür. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün faaliyet raporuna göre ülkemizde toplam itfaiyeci sayısı 8.815’tir. Hali hazırda sadece Büyükşehir Belediyeleri için itfaiyeci personel eksiği 13.053’tür. Bu kadar eksik personel ile halkımıza kaliteli bir itfaiye hizmeti sunulması imkânsızdır” değerlendirmesine bulundu.

31 Martta göreve gelecek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanının, 31 Mart sonrasında Ankara İtfaiye Teşkilatındaki sorunları görmesini ve çözüm bulma çağrısı yapan Dede, sözlerini şöyle sonlandırdı:

Personel yetersizliği;

-Belediye Ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke Ve Standartlarına Dair Yönetmeliğine,

-İtfaiye çalışanları için 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Kanununa,

-Anayasanın 5. Maddesine,

-Hukuk Devleti ve Sosyal Devlet anlayışına aykırıdır.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığında personel sayısını Belediye İtfaiye Teşkilatlarının Norm Kadro İlke Ve Standartlarına Dair Yönetmelikte belirtilen sayıda itfaiyeci personeli çalıştırmasını, personel alımı ilanı için ilgili yasal sürecin başlatılmasını, aksi taktirde Ankara halkının can ve mal güvenliği ile itfaiye personellerinin yaşayacakları iş kazalarından sorumlu olacaklarını hatırlatıyoruz.”

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları