loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu İş'ten 'Lozan' mesajı

Birleşik Kamu İş'ten 'Lozan' mesajı
Tarih: 23.07.2018 - 14:21
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Lozan Antlaşması'nın 95. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Birleşik Kamu İş'in Lozan Antlaşması'nın yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında "Siyasal iktidar; ülkemizin bağımsızlığı, egemenliği ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık gerekçesi Lozan Antlaşması’nın 95. yıldönümünü unutturmaktan ve ülkemizin kurucu değerlerini ve önderlerini tartışmaya açmaktan ve eleştirmekten vazgeçmelidir." denildi. 

 Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Türk devletini ortadan kaldırmayı amaçlayan Sevr Antlaşması'nı tarihin çöplüğüne atarak 23 Temmuz 1923'te Lozan Barış Antlaşması'nı imzaladığı belirtilen açıklamada "Bu antlaşma adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır." ifadeleri yer aldı. 

Birleşik Kamu İş'in Lozan Antlaşması'nın yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesaj şöyle: 

"Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının ve egemenliğinin belgesi olan Lozan Antlaşması’nın 95.yıldönümünü kutluyoruz.

Türk ulusunun tarihinde dönüm noktası olan Lozan Barış Antlaşması, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre’nin Lozan şehrinde emperyalist devletlere karşı imzalanmıştır. Bu antlaşma Tam Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin onurlu antlaşmasıdır. Bu antlaşma ile ulusumuzun birliği, bütünlüğü koruma altına alınmış, Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları bu antlaşma ile belirlenmiş, bağımsız ve saygın bir devlet olarak tüm dünya devletlerine ilan edilmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk, Türk Kurtuluş Savaşı süresince emperyalist devletlerin Türkiye’ye dört defa barış şartları teklif ettiğini açıklamıştır. Bunlardan birinci Sevr taslağıdır, ikincisi Birinci İnönü Muharebesi'nden sonra toplanan Londra Konferansı'nın sonunda 12 Mart 1921 tarihinde yapılmıştır. Üçüncü barış teklifleri, 22 Mart 1922′de, yani Sakarya zaferinden ve Fransızlarla imzalanan Ankara Anlaşması'ndan sonra yapılmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk, getirilen antlaşmaların içeriğinin Sevr antlaşmasında bazı değişiklikler getirse de kabul edilecek gibi olmadığını çünkü sunulan antlaşmaların ana çizgileri ile milli ve bağımsız Türkiye Cumhuriyetinin kabul edeceği antlaşmalar olmaktan çok uzak olduğunu açıklamıştır.

Ülkemizin Kurtuluş Savaşı’ndaki zaferinin devamı niteliği taşıyan Lozan Antlaşmasında TBMM Hükûmeti Lozan Konferansı'na Misak-ı Milliyi gerçekleştirmeyi, Türkiye'de bir Ermeni devletinin kurulmasını engellemeyi, kapitülasyonları kaldırmayı, Türkiye ile Yunanistan arasında Batı Trakya, Ege adaları, nüfus değişim, savaş tazminatı gibi sorunları çözmeyi ve Türkiye ile Avrupa devletleri arasındaki ekonomik, siyasal, hukuksal sorunları çözmeyi amaçlamış Ermeni yurdu ve kapitülasyonlar konusunda taviz verilmemesi üzerine karar kılmıştır.

Atatürk, dördüncü teklifin de Lozan Antlaşması olduğunu ve bu antlaşmanın imzalanmasıyla da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin büyük bir barış antlaşması gerçekleştirdiğini açıklamıştır. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin hedeflediği sorunlar çözüm bulmuştur.

Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır” ifadelerini kullanın Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk tarihinin en büyük eseri Nutuk'ta Lozan zaferini Türk Milleti'ne, hem "tarih yaratıcısı" hem de "tarih yazıcısı" rolüyle, Lozan'daki zaferi gölgelemeye çalışanlara ve çalışacaklara ders niteliğinde, ilk ağızdan ve tüm detaylarıyla şöyle anlatmıştır:

“Saygıdeğer Efendiler, Lozan Barış Antlaşması'ndaki hükümleri öteki barış teklifleriyle daha fazla karşılaştırmanın yersiz olduğu düşüncesindeyim. Bu antlaşma, Türk milletine karşı, yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın sonuçsuz kaldığını bildirir bir belgedir. Osmanlı tarihinde benzeri görülmemiş bir siyasi zafer eseridir!”

Kurtuluş Savaşımızın ve Ulusal bağımsızlığımızın uluslararası bir tescilidir Lozan. Bu antlaşma ile yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, yıkılmış Osmanlı Devleti’nin toprakları üzerinde kurulmuş yeni ve uluslararası alanda diğer devletlerle eşit haklara sahip tam bağımsız bir devlet olduğu kesinlik kazanmıştır. Bu belge, ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütün olan Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığını, ekonomik ve siyasal bağımsızlığını, uluslararası düzeyde tartışmasız biçimde kabul ettirmiştir.

AKP iktidarı, bugün 95 yıl önce elde edilen Lozan Antlaşması’nın kazanımlarına ve ülkemiz için gurur duyulacak bağımsızlık belgesine sahip çıkmamaktadır. Ulusumuzun tarihinde bu kadar önemli ve anlamlı olan Lozan Barış Antlaşması’nın önceki yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tartışmaya açılmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın “1920'de bize Sevr'i gösterdiler. 1923'te Lozan'a razı ettiler. Birileri bize Lozan'ı zafer diye yutturmaya çalıştı” sözlerini sarf etmesi hafızalarda tazeliğini korumaktadır.

Siyasal iktidar; ülkemizin bağımsızlığı, egemenliği ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık gerekçesi Lozan Antlaşması’nın 95. yıldönümünü unutturmaktan ve ülkemizin kurucu değerlerini ve önderlerini tartışmaya açmaktan ve eleştirmekten vazgeçmelidir. 
Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Türk Devletini ortadan kaldırmayı amaçlayan Sevr Antlaşmasını tarihin çöplüğüne atarak 23 Temmuz 1923'te Lozan Barış Antlaşmasını imzalamışlardır. Bu antlaşma adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak, Lozan Antlaşması'nın 95. yıldönümünü kutluyor, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın önderi Büyük Devrimci Mustafa Kemal Atatürk’e ve arkadaşlarının ilke, devrim ve değerlerine sahip çıkma gururunu yaşıyoruz ve Cumhuriyetimize, onun kazanımlarına ve bağımsızlığımızın tapusu Lozan Anlaşması’na sahip çıkıyoruz."

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları