loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Metal-İş'ten '1 Eylül Dünya Barış Günü’ mesajı: Barış ancak umutla, mücadeleyle kazanılır

Birleşik Metal-İş'ten '1 Eylül Dünya Barış Günü’ mesajı: Barış ancak umutla, mücadeleyle kazanılır
Tarih: 01.09.2018 - 13:50
Kategori: Sendika

Birleşik Metal-İş: "Emperyalizmin ülkemizde, Ortadoğu’da ve dünyadaki savaş politikalarına ortak olmakla değil, karşı olmakla barış elde edilebilir. “Savaşa karşı barış, emperyalizme karşı savaş” şiarını yükseltmekle barışa yürüyebiliriz."

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayımladı.

Birleşik Metal-İş'ten yapılan açıklama şöyle:

"Barışa en susadığımız, barışı en çok özlediğimiz, ürkerek barıştan söz ettiğimiz dönemler şüphesiz savaşın giderek artan yakıcılığını, yıkıcılığını ensemizde hissettiğimiz zamanlardır. İşçi sınıfı ve dünya halkları hiçbir zaman savaşı arzulamazlar. İşinde gücünde, ekmek mücadelesi veren sade insanların savaştan bir çıkarı olamaz. Çünkü savaş binlerce ton bombadır, on binlerce kurşundur. Çünkü savaş evlerin, köylerin, şehirlerin enkaza dönmesidir; binler, on binler, milyonlarca insanın ölmesi, yurdundan edilmesi, evsiz, işsiz kalmasıdır.

Peki, bu kadar kan, yıkım, gözyaşı neden ve ne uğruna olabilir? Emperyalistlerin, sermayenin hiçbir değer tanımaz, insafsız kar hırsından başka ne olabilir... Sermaye daha çok pazar, daha çok hammadde, daha ucuz işgücü, serbest dolaşım, daha derin sömürü için emrine amade olmayan bütün ulusları, halkları, işçileri acımasızca cezalandırır. Yine bu emellerle, bundan tam 79 sene önce, 1 Eylül 1939'da Hitler faşizmi,  Polonya'ya saldırarak İkinci Dünya Savaşını başlatmıştı. Bu dehşetten ders alınması için 1 Eylül Dünya Barış Günü olarak ilan edildi.

Günümüzde Amerikan emperyalizmi bir taraftan Ortadoğu’da savaşı sürdürmeye çalışırken, diğer tarafta dünyanın muhtelif yerlerinde savaş kışkırtıcılığı yapmayı sürdürüyor. Venezüella, Türkiye gibi ülkelerde darbeler, siyasi cinayetler tezgâhlıyor. Rusya, Çin, İran, Türkiye, Venezüella başta olmak üzere daha birçok ülkeye ekonomik savaş açıyor. Hatta kolektif sömürüyle, dünya pastası bölüştükleri Batı Avrupa kapitalist devletlerine dahi parmak sallıyor, mafyatik yöntemlerle Amerikan emperyalizminin giderek gerileyen tek kutuplu dünya iktidarını sürdürebilmek için yeni yollar deniyor.  

Bütün bunlar olurken açlık, yoksulluk, işsizlik, evsizlik, sağlıksızlık, eğitimsizlik giderek artıyor. Ülkemizde, zaten düşük ücretlerle yaşamak zorunda olan emekçiler, Türk Lirasının hızla değer kaybetmesiyle iyiden iyiye yoksullaşıyor. AKP’nin sermaye dostu, emekçi düşmanı yasal düzenlemeleri, uygulamaları çemberi daraltıyor, emeğiyle sade bir yaşam sürmek isteyen insanları derin bir çıkmaza sürüklüyor.
Oysa barış; ekonomik, siyasal, sosyal ve askeri olarak emperyalizmden bağımsız olmakla gelir. Barış çiftçinin, yerli üreticinin emperyalizme karşı desteklenmesi, korunmasıyla, sömürgecilerin ekonomik kurumlarından kurtulmayla gelir. Barış Amerikan askeri üstlerinin topraklarımızdan sökülüp atılmasıyla gelir. Barış, dünyanın hemen her köşesinde savaş tamtamları çalan NATO gibi işgalci birliklere karşı olmakla gelir. Emperyalizmin ülkemizde, Ortadoğu’da ve dünyadaki savaş politikalarına ortak olmakla değil, karşı olmakla barış elde edilebilir. “Savaşa karşı barış, emperyalizme karşı savaş” şiarını yükseltmekle barışa yürüyebiliriz. Sözde emperyalizm karşıtlığıyla ne antiemperyalist ne de barış yanlısı olunabilir.

Bütün işsizler ve emekçiler güvenli, sendikalı işte, insanca yaşayacak ücret alarak yaşayabilmelidir. Bütün yurttaşlar sosyal güvenlik hakkından yararlanabilmeli, erişilebilir ve kamusal sağlık, eğitim hakkı tüm yurttaşlarımıza sunulmalıdır. Emeğin azgın şekilde ezildiği, sömürüldüğü bir ülkede barıştan söz edilemez. Toplumsal barış ancak emeğin, sermayenin boyunduruğundan kurtulmasıyla, emekçilerin refahıyla, mutluluğuyla mümkündür.

Türkiye işçi sınıfının dişiyle tırnağıyla çabalayarak, onlarca yıllık emek mücadelesi ve deneyimlerinden doğan, büyüyen Birleşik Metal-İş Sendikası olarak biliyoruz ki; barış ancak umutla, mücadeleyle kazanılır.  Hem ülkemizde hem bölgemizde ve dünyada barış için soluksuz çalışmaya devam etmeliyiz. 1 Eylül Dünya Barış Günümüz Kutlu olsun."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları