loading
close
SON DAKİKALAR

Bize her gün barış

Bize her gün barış
Tarih: 01.09.2014 - 00:00
Kategori:

Mehveş Evin; Dünya 21 Eylül’ü barış günü olarak kutlarken, 1 Eylül kutlaması yalnızca Türkiye ve KKTC’ye mahsus.

Dünya 21 Eylül’ü barış günü olarak kutlarken, 1 Eylül kutlaması yalnızca Türkiye ve KKTC’ye mahsus.

Bu karışıklığın nedenini, Adil Hakyemez ve Ali Keskin’in yazılarından öğrendim:

* 1 Eylül, Nazilerin Polonya’yı işgal ettiği ve 2. Dünya Savaşı’nın başladığı tarih. Yani Türkiye ve KKTC ile pek alakası yok.

* İnsanlık tarihinin en acı savaşlarından birinin yarattığı yıkımın unutulmaması için BM, bir zamanlar 1 Eylül’ün “barış günü” olarak kutlanmasını önermiş.

* 1 Eylül’ün barış günü olarak taçlanması, SSCB döneminde, komünist ülkelerin etkin olduğu Dünya Barış Konseyi vasıtasıyla kabul edilmiş.

Ne var ki SSCB dağıldı ve artık 1 Eylül’ü “barış günü” olarak kutlayan yok.

* Ancak BM Genel Kurulu, 1981’de her yıl Genel Kurul oturumlarının başlangıç günü olan Eylül ayının üçüncü Salı gününü “Uluslararası Barış Günü” ilan etti.

Son karar: 21 Eylül

BM, “barış günü tarihi” için son kararını 2001’de verdi: 21 Eylül. Amaç, özellikle çatışma alanlarında bir günlük ateşkesi teşvik etmek, kalıcı barışı desteklemek...

Geçen yıl Ban ki Moon, bu günün savaşları engellemek için, barış eğitimine adandığını ilan etti.

Ali Keskin, 21 Eylül’ün barış günü olarak kutlanmasında, İngiliz film yapımcısı Jeremy Gilley’in 1999 tarihinde başlattığı ve “hiç olmazsa tüm dünyada bir günlük barış olsun” fikriyle ortaya koyduğu ‘Peace One Day’ isimli kampanyasının etkili olduğunu yazıyor.

Peki Türkiye neden hâlâ “Dünya Barış Günü”nü 1 Eylül tarihinde, hem de tüm dünyada kutlanıyormuş gibi devlet düzeyinde mesajlar yayımlayarak kutluyor? Buna karşılık neden 21 Eylül’ü pas geçiyor?

Kürt hareketi benimsedi

Ama, galiba Kürt hareketinin 1 Eylül’ü sahiplenmesi, son 10 yılda 1 Eylül’de gösteri ve yürüyüş düzenlemesi, toplumun da bu tarihi hafızasına barış günü olarak kazıdı.

Her gün barış günü ilan edilsin, bence hiç mahsuru yok! Nasılsa ister 1, ister 21 Eylül olsun; ‘Yeni Türkiye’ insanların herhangi bir nedenle sokakta toplanmasını engellemeye kararlı.

Malum, “Savaş değil barış” diye bugün Kadıköy’de yapılmak istenen yürüyüş, komik gerekçelerle yasaklandı. Umarız bugün barış için çıkılan sokaklar, savaş alanına dönmez...

Barışseverlere not:
Ortadoğu halklarının ve tüm dünyanın barışını desteklemek için yine de 21 Eylül’ü ihmal etmeyin.

FUNDA ŞİRİNKAL VE BEBEĞİ ESİR!

Oyuncu Funda Şirinkal’ın sosyal medya üzerinden yayınladığı mesajlar, son derecede üzücüydü. Eşi Rene Cannao’nun terk ettiği Şirinkal, babasını görsün diye gittiği Malta’ta çocuğuyla alıkonulmuş.

* Rene Cannao, 1 yaşındaki oğulları Leonardo Deniz’in pasaportuna el koyup Malta’dan çıkışına yasak koymak için mahkemeye başvurmuş. Oğlunu bırakamayan Şirinkal ise Malta’da esir kalmış vaziyette.

* 18 Eylül’de Malta’da dava görülecek, Şirinkal ise “planlanan bir oyunun içine düştüğü” için yardım çağrıları yapıyor. Dışişleri, benzer aile dramlarında devreye girip meseleyi çözmüştü. Umarız bu defa da gereken diplomatik/hukuki yollara başvurulur ve anneyle bebeği kurtulur.

Mehveş Evin - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları