loading
close
SON DAKİKALAR

BM'den flaş 'Suriye' kararı

BM'den flaş 'Suriye' kararı
Tarih: 17.12.2014 - 20:17
Kategori: Dünya

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'ye sınır ötesi yardım için temmuzda kabul edilen BMGK kararının süresini bir yıl uzattı.

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'ye sınır ötesi yardım için temmuzda kabul edilen BMGK kararının süresini bir yıl uzattı.

Avustralya, Ürdün ve Lüksemburg tarafından sunulan ve BM Güvenlik Konseyi'nde oybirliği ile kabul edilen kararda, temmuzda kabul edilen 2165 sayılı kararda yer alan Türkiye, Ürdün ve Irak üzerinden Esad rejiminin rızası aranmaksızın BM gözetiminde insani yardım geçirilmesine verilen yetkinin süresinin 10 Ocak 2016'da kadar uzatılması kabul edildi.

Geçiş yetkisi verilen yerler arasında Türkiye'den Bab el-Hava ve Bab el-Selam, Ürdün'den El-Ramza ile Irak'tan El-Yarubiye geçişleri bulunuyor. BMGK, hem hükümet hem de karşıt gruplardan BM yardım konvoylarının ülkedeki tüm noktalara ulaşmalarına izin verilmesi ve kuşatma altındaki insanlara yardım ulaştırılmasının temin edilmesini de istedi.

Karar metninde BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Suriye'de çatışmaların dondurulması teklifi ve politik çözüm çalışmalarına da tam destek verildiği kaydedildi.

BM Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos BMGK'ya pazartesi yaptığı açıklamada 12.2 milyon Suriyelinin insani yardıma ihtiyacı olduğunu, toplam nüfusun neredeyse yarısının yerlerinden edildiğini kaydederek, "7.6 milyondan fazla Suriyeli ülke içinde yerlerinden edildi. 3 milyondan fazlası da komşu ülkelere sığındı. Dünya genelinde yerlerinden edilen her beş kişiden birisi Suriyeli" ifadelerini kullanmıştı.

AA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları