loading
close
SON DAKİKALAR

Borusan Filarmoni İngilizleri büyüledi

Borusan Filarmoni İngilizleri büyüledi
Tarih: 31.07.2014 - 10:14
Kategori: Kültür & Sanat

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın, Royal Albert Hall’da verdiği muhteşem konseri İngiliz müzikseverler ayakta alkışladı...

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın, Royal Albert Hall’da verdiği muhteşem konseri İngiliz müzikseverler ayakta alkışladı...

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) dünyanın en büyük klasik müzik festivallerinden biri olarak kabul edilen ve 120’nci yılını kutlayan BBC Proms’da müzikseverlerle buluştu. BİFO’nun Sascha Goetzel yönetiminde verdiği konserin solisti kemancı Daniel Hope oldu.
5 bin 751 dinleyicinin bulunduğu konserde Respighi ve Köçekçe eserleri dakikalarca ayakta alkışlandı. Bu yıl 70’inci kuruluş yıldönümünü kutlayan Borusan Holding’in 15 yıl önce kurduğu BİFO, dünyanın sayılı müzikhollerinden biri olan Royal Albert Hall’da konser veren ilk Türk orkestrası oldu.

Müzik sahnesinin zirvesi
BBC Proms dünyanın en büyük klasik müzik festivallerinden biri olarak kabul ediliyor. İlk kez 1895’de düzenlenen ve aralıksız olarak 120 yıldır gerçekleştirilen bu festivalde klasik müzik dünyasının önde gelen toplulukları, şefleri ve sanatçıları müzikseverlerle buluşuyor.
Her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin izlediği festivalde yer almak, sanatçılar ve orkestralar için klasik müzik sahnesinin zirvesine çıkmak anlamına geliyor. BİFO BBC’nin davetlisi olarak festivale katıldı.
Genç bir senfonik topluluk olan BİFO, 2010’da bir başka uluslararası klasik müzik zirvesi olarak kabul edilen Salzburg Festivali’nin açılış etkinlikleri kapsamında bir konser gerçekleştirmişti.
BİFO’nun BBC Proms’a katılımı dolayısıyla bir açıklama yapan Borusan Kocabıyık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi, “BİFO, tutarlı bir şekilde her yıl çıtayı biraz daha yükselterek kültür ve sanat yaşamımıza ses getiriyor. Konserlerimize duyulan ilgi, yurtiçi ve yurtdışı basında hakkımızda çıkan yazılar, müzikseverlerden sözlü ve yazılı geri bildirimler, bizi daha da çok motive etti ve orkestramızı daha da ileri taşıyacak gücü verdi. Hedefimize koyduğumuz Avrupa’da ilerlemeye devam edeceğiz. Bu gece gurur duyduk” dedi.

Borusan Filarmoni İngilizleri büyüledi

Doğu ve Batı klasikleri
Konserde doğu ve batı klasiklerini buluşturan BİFO, Balakirev’in Islamey, Holst’un Beni Mora, Mozart’ın Saraydan Kız Kaçırma Uvertürü, Handel’in Solomon Uvertürü, Respighi’nin Saba Melikesi Belkıs yapıtlarına hayat verdi. Konserin ilk yarısında büyük Rus besteci Sergey Prokofyev’in torunu olan besteci, prodüktör ve DJ Gabriel Prokofyev’in BBC Proms siparişi üzerine Birinci Dünya Savaşı anısına bestelediği keman konçertosunun dünya prömiyeri gerçekleştirildi.

Nevsal Elevli - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları