loading
close
SON DAKİKALAR

Bugün sona eriyor!

Bugün sona eriyor!
Tarih: 30.04.2016 - 13:03
Kategori: Bilim & Teknoloji

İnsansız hava araçlarına (İHA) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından getirilen kayıt ve tescil zorunluluğundaki süre bugün sona eriyor.

İnsansız hava araçlarına (İHA) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından getirilen kayıt ve tescil zorunluluğundaki süre bugün sona eriyor. Bu günden sonra kayıt ettirmeden İHA kullananların, 17 bin liraya kadar para cezasıyla cezalandırılacakları bildirildi.

Bu arada Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) kayıtlarını yaptıran bazı İHA kullanıcılarının ise sosyal medya hesaplarındaki paylaşımları nedeniyle başvurularını kabul edilmediğini, paylaşımların devamı halinde de savcılığa başvurulacağını açıkladı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) bu sabah resmi Twitter sayfasında yaptığı bir uyarı ile İHA kullanıcılarının öncelikle uymaları gereken kuralları sıraladı. Buna göre önemli olan ilk 5 madde şöyle:

"1-Uçacağınız bölge Mülki İdare Amirliği tarafından yasaklanmışsa, uçmayın.

2-Gündüz en az 2 km’den daha düşük görüş şartlarında ve gece uçuş yapmayın.

3-İHA aracınız sizden yatayda 500 metre daha uzakta olacak şekilde uçuş yapmayın.

4-Yerden (AGL) 400 feetden (120 metre) fazla yükseğe çıkmayın.

5-İnsan ve yapılara 50 metreden daha fazla yaklaşacak şekilde uçmayın."


İHA Sistemleri Talimatı 23 Şubat 2016 tarihinden itibaren SHGM internet sitesinde yayınlanmaya başlandı. Talimat, İHA sistemlerinin ithalatı, satışı, kayıt ve tescili, uçuşa elverişliliğin sağlanması, sistemleri kullanacak kişilerin sahip olması gereken nitelikler, hava trafik hizmetleri ve İHA operasyonlarına ilişkin usul ve esasları içeriyor.

Talimat çerçevesinde, azami kalkış ağırlığı 500 gramla 25 kilogram aralığında olan İHA’ların ve bunları kullanacak pilotların Genel Müdürlük tarafından oluşturulan internet tabanlı "Kayıt Sistemi"ne kayıt edilmesi gerekiyor. Azami kalkış ağırlığı 25 kilogram ile 150 kilogram aralığında olan ikinci gruptaki İHA’lar ile azami kalkış ağırlığı 150 kilogram ve daha fazla olan İHA’ların da Türk hava araçları tesciline kayıt yaptırma zorunluluğu bulunuyor.

DHA 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları