loading
close
SON DAKİKALAR

Çağlayan’dayız

Çağlayan’dayız
Tarih: 01.12.2015 - 09:57
Kategori: Medya

BirGün yöneticileri Barış İnce, Berkant Gültekin ve Can Uğur’un ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasından hapis cezası talebiyle yargılanmasına gazeteciler tepki gösterdi

BirGün yöneticileri Barış İnce, Berkant Gültekin ve Can Uğur’un “Hırsız, Katil Erdoğan” manşetinden dolayı “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasından 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanmasına Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, Uluslararası Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Otmar Lahodynsky, Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş ve G 9 Platformu Dönem Sözcüsü Prof.Dr. L. Doğan Tılıç tepki gösterdi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, “Ne yazık ki gazeteciler ve yazarlar, iktidarın sürekli ve ağır baskısı altında. BirGün de bundan nasibini aldı, almayı da sürdürüyor. İktidar ve onun başındaki Tayyip Erdoğan, gazeteciler ve yazarlar için Cumhuriyet tarihi boyunca en fazla dava açma rekorunu elinde bulunduruyor. Cumhurbaşkanlığı’nı yapamıyor, halkı ayrıştırıyor. Açıkça görülüyor ki kendi görevini yapamıyor ve gazetecilik yapmaya soyunuyor. Herkes anladığı işi yapsın. Buna Cumhurbaşkanı da dahil. Bu davayı derhal geri çekmelidir. Çünkü yapılan iş gazeteciliktir. Onu da gazeteciler bilir. Evrensel gazetecilik ilkeleri, bu haberlerin yapılmasını öngörür. Ona akıl verenler, yanlış yoldalar. Gazetecilerin, Cumhurbaşkanı dahil kimseden akıl almaya ihtiyacı yoktur” dedi.

Yakından izleyeceğiz

Uluslararası Gazeteciler Birliği (AEJ) Genel Başkanı Otmar Lahodynsky ise “Bir süredir Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne dönük yoğunlaşarak süregelen saldırıları yakından ve kaygıyla izliyoruz. Daha geçen gün iki gazeteci hakkında tutuklama kararı verilmesi bizim için şok edici olmuştu. Dilerim BirGün gazetesi çalışanlarının yargılanması da benzer bir sonuç vermez. Gazetecilerin yargılanması ve bununla kalmayıp tutuklanması, bütün Avrupa’da Türkiye’nin demokrasisi sorgulanan bir ülke olmasından başka hiçbir şeye hizmet etmiyor. BirGün çalışanlarının davalarını da bütün diğer yargılanan gazeteciler gibi dayanışma içerisinde yakından izleyeceğiz” diye konuştu.

G 9 Platformu Dönem Sözcüsü Prof.Dr. L. Doğan Tılıç da “Yıllardır gazeteciler ve ifade özgürlüğü sistemli bir saldırı altında. Her geçen gün bu saldırının yeni örnekleri ile karşılaşıyoruz. Silivri, gazeteciler için adeta ikinci bir adres oldu. Dün Nedim Şenerler Ahmet Şıklar, Soner Yalçınlar bugün Can Dündarlar, Erdem Gül’ler… Umarım yarın onları başka meslektaşlarımız izleyemeyecek. Ancak bunun için ummak yetmiyor, mutlaka basın ve ifade özgürlüğünden yana olan herkesin en geniş dayanışmasını ulusal ve uluslararası düzeyde örmek zorundayız. BirGün’den meslektaşlarımızın duruşmaları da G 9 Platformu ve Gazeteciler Özgürlük Platformu tarafından bu anlayışla yakından izlenecektir” ifadelerini kullandı.

Gazetecilik suç değilidir

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş: “AKP iktidarı her geçen gün gazeteciler üzerindeki baskılarını arttırıyor. Gazeteciler artık zamanların büyük çoğunluğunu adliye koridorlarından geçirir oldular. Geçen hafta Can Dündar ve Erdem Gül haber yaptıkları için tutuklandılar. Barış İnce, Berkant Gültekin ve Can Uğur haber yaptıkları için yargılanıyorlar. BirGün’deki arkadaşlarımız gibi daha onlarcası hemen hergün hakim karşısına çıkmak zorunda kalan. Biz Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak ‘Gazetecilik suç değildir’ diyoruz. Bunun için bütün gazetecileri meslektaşlarıyla dayanışmaya çağırıyoruz. TGS olarak bugün hâkim karşısına çıkacak olan üyelerimizin yanında olacağız. Tüm gazetecileri de arkadaşlarımızın yanında olmaya çağırıyoruz.” TGS dün Twitter hesabından da “#BirGun’deki üyelerimiz ‘Hırsız, katil Erdoğan’ manşetinden dolayı 4 yıl hapisle yargılanıyor. Saat 10 / Çağlayana”çağrısında bulundu.

Hüseyin Şimşek / Dilara Dede - Birgün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları