loading
close
SON DAKİKALAR

Çanakkale’de CHP’nin programı tutmuş

Çanakkale’de CHP’nin programı tutmuş
Tarih: 29.05.2015 - 00:00
Kategori:

Mehveş Evin; Çiftçi, emekli ve üniversite öğrencilerinin kenti Çanakkale’de ibre CHP’den yana...

Çiftçi, emekli ve üniversite öğrencilerinin kenti Çanakkale’de ibre CHP’den yana... Ak Parti kırsalda güçlü ancak bir vekili MHP’ye kaybedebilir. HDP oylarını ikiye katlayabilir...

Gelibolu Yarımadası’ndan Çanakkale’ye geçmeden bir kahvede duraklıyorum. Bir masada çay içen yaşlı beyefendilere yaklaşıp görüşlerini sorunca kimi heyecanla, kimi “nereden geldiğim ve neci olduğum” şüphesiyle çekinerek konuşuyor. 

“Kâğıt fabrikası satıldı, iş yok” diyorlar. Özellikle gençler için. Hepsi emekli ve geçim sıkıntısı yaşıyorlar. Ceplerindeki 5-10 lirayı gösteriyor ve “Bize proje değil, ekmek lazım” diyorlar.

Kılıçdaroğlu’nun vaatlerini gerçekçi bulan, rant için tarım arazilerinin toplandığından yakınan, yolsuzluktan şikâyet eden emekliler için manzara net: Kim memleketi, işçi, emekli ve öğrenciyi düşünüyorsa; kim demokrasiyi destekliyorsa o partideniz” diyorlar.

Benzin istasyonu müdürü olan orta yaşlı bir bey, “60 yaş üstünün kafasını kessen yine CHP’ye oy verir” diye sohbete dahil oluyor: “İş yok, bu yalan. Gençlere iş beğendiremiyoruz. Tarlada çalışacak işçi bulamıyorum.”

Kadınlar sağa, erkekler sola

Çanakkale merkezde Ak Parti mitingi için meydan süslenmiş, bin kadar insan Başbakan’ı bekliyor. Bir süre önce Çanakkale’ye yerleşen bankacı Tamer Gürsoy’la sohbet ediyorum. “Hizmet” isteyenler açısından Ak Parti’nin üç vekili zorlayacağını düşünüyor.

Mitinge katılan orta yaşlı bir çift, Ak Parti’yi neden desteklediklerini şöyle anlatıyor: “Yolsuzluklara inanmıyoruz. IMF’ye borcumuz kalmadı. Erdoğan’ın başkanlığını da destekliyoruz”.

Alana girerken polis defterimi alıyor; yasakmış! Kadınlarla erkekler barikatlarla sağ ve sola bölünüp ayrı yerlere alınıyor. Her yaştan ve gruptan kadın, öğle sıcağına rağmen coşkulu.

CHP’nin 1. sıra adayı Muharrem Erkek, miting için İÇDAŞ’ın tatil edilip otobüslerle
 işçileri getirdiğini söylüyor. Çanakkale’de birinci çıkacaklarından emin olan Erkek, çiftçi-köylü-emekli projelerinin bölgede yankı bulduğunu, Kaz Dağlarındaki altın madenciliğinin bölgeyi mahvettiğini anlatıyor: “Burayı kaybedersek tüm bölge çok kötü etkilenecek. Çanakkale tarıma dayalı sanayi istiyor. Eko turizm yapmak isterken, yol-köprü projeleri kentte sağlıksız büyümeye neden olacak.”

MHP İl Başkanı İsmet Balkan, turizmci olduğundan benzer endişeleri dile getiriyor: “Tarım bitirilmiş durumda. Çiftçi kredi borcuna battı. Sahilleri büyük tehlike bekliyor, araziler ucuza kapatılıyor. Mevcut dört termik santrale yenileri de eklenecek, insanlarımız zehirlenecek.” 
 
Bir milletvekili çıkaracaklarından emin olan Balkan’ın tabiriyle “Çanakkale ruhu sermaye yapıldı”. Gelibolu Yarımadası’nın Milli Park statüsünün değiştirilip 2017’de “uluslararası park” ilan edileceğini, 1 milyona mal edilip 10 milyon dolar olarak açıklanan anıt müzenin hesabının sorulması gerektiğini de sözlerine ekliyor.

Muhalefet partilerinin bu yorumlarına karşın Ak Parti, özellikle Lapseki, Yenice ve Biga’da güçlü. Burada halk köprü ve yol projelerini istiyor, yeni termik santrallerin istihdam yaratacağına inanıyor. Ak Parti 1. sıra adayı, TÜRGEV Genel Kurulu üyesi ve İstanbul Milletvekili Bülent Duran genç bir avukat. Lapseki doğumlu ancak pek tanınmıyor. 
 
HDP’nin kadın adayları

Çanakkale’den kadın aday gösteren tek parti HDP: Dört adaydan üçü kadın. Emekli sağlık çalışanı Leyla Yavuz, HDP’den aday olunca tavırların değiştiğini anlatıyor: “Cinnet toplumundayız, herkes kavga ediyor. Kendi vatanında aşağılanmanın ne demek olduğunu partiye katılınca gördüm. Bana ‘annemsin’ diyen bir genç, adaylığımı öğrenince ‘bunun bedelini ödeyeceksin’ dedi. Bunları görünce daha çok çalışmak istiyorum.”

Nüfusunun yüzde 54’ü tarımla geçinen Çanakkale’de halkın en büyük sorunu ürettiğini satamamak. Yakın geleceğin sorunları ise kentin suyunu besleyen Atikhisar Barajı’nın yanında altın aranması, 1/100 binlik imar planı ve yeni termik santraller... Kim seçilirse seçilsin; bu bereketli, tarihi toprakların kıymetinin bilinip korunması, tek temenni.     

Mehveş Evin-Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları