loading
close
SON DAKİKALAR

Çanta ağırlığına dikkat!

Çanta ağırlığına dikkat!
Tarih: 12.09.2011 - 11:30
Kategori: Eğitim

Okul çantasının tek omuzda taşınması omurga eğriliğine, ağır çanta ise duruş bozukluğuna yol açıyor.

Araştırmalar, okul çocuklarında bel ağrısı görülme sıklığının yüzde 70 olduğunu gösteriyor.

Bilinçsiz kullanılan sırt çantalarının çocuklarıngelişimini olumsuz etkilediğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Rabia Cerrah Karanfil uyardı. Bel ve sırt ağrılarının okul çağındakı çocuklarda görülme sıklığının yüzde 70 civarında olduğunu ifade eden Karanfil, ‘’Çantaların ağırlığına bağlı olarak omurgaya aşırı yük gelir. Çantanın uygunolmayan pozisyonda taşınması okulçocuklarının gelişmekte olan eklem, kas ve eklemleri birbirine bağlayan bağlarda zorlanma, bozuk yürüyüş ve bozuk duruşa neden olarak belde kas gerginliğimekanizmasını başlatabilir, hatta ciddi kronik bel ağrısına sebep olabilir.

Çocukların çantayı tek omuzda taşıması omurga eğriliklerine neden olur. Normalden ağır çantaların kullanılması çocukların öne doğru eğilmesine sebep olarak duruş bozukluğu oluşturur’’ dedi. Eve götürülmesi gerekmeyen okul gereçlerinin, çantanın yükünü hafifletmesi için okulda bırakılmasının iyi olacağını belirten Karanfil, şu tavsiyelerde bulundu: ‘’Ağır olanmalzemeler sırta en yakın bölgede en arkada taşınmalı. Yük sırta eşit dağıtılmalı, her iki omuz askısı takılmalı, dar askı omuz baskısını artırıp dolaşımı bozduğu için omuz askısı geniş çantalar tercih edilmeli. Çantalarda bel kemeri kullanılmalı, kenar göğüs askıları kullanılmalı, yük vücuda yakın olmalı. Çantalar, çok sert malzemeden olmamalı, ortopedik sırt desteğine sahip olmalıdır. Sırt çantası uzun süre kullanılmamalı, uzun süreli kullanımgerekiyorsa tekerlekli olanı tercih edilmelidir.’’

VÜCUT AĞIRLIĞININ YÜZDE 15’İNİ GEÇMEMELİ

Çocukların taşıdığı çantaların omuz askısının, normalden daha fazla omuz bölgesine baskı yapmasının dolaşım bozukluğuna sebep olduğunu ve ağrıya yol açtığını ifade eden Karanfil, “Çocuklarda okul çantasının ağırlığı vücut ağırlığının yüzde 15’ini geçmemelidir’’ diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları