loading
close
SON DAKİKALAR

Çavuşoğlu: ÖSO desteklensin

Çavuşoğlu: ÖSO desteklensin
Tarih: 22.10.2014 - 08:40
Kategori: Siyaset

Çavuşoğlu, peşmergenin Türkiye üzerinden silahlı mı geçeceği yönündeki soru üzerine, 'Hassas konularda yanlış bilgi vermek istemeyiz. Henüz netleşmemiş konular' dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Irak’taki Kürt Yönetimi’ne bağlı peşmerge güçlerinin henüz Türkiye üzerinden destek için IŞİD tehditi altında bulunan Kobani’ye geçmediğini, bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Çavuşoğlu, dün NTV’de canlı yayında soruları yanıtladı. Peşmerge güçlerinin henüz Kobani’ye geçmediğini belirten Çavuşoğlu, “Gerek güvenlik gerekse istihbaratımızla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor” dedi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Ama bizim bu konuda pozisyonumuzda hiç bir zaman değişiklik olmadı. Kobani meselesinde de başından beri son derece net olduk. Ne politikalarımızda ne görüşlerimizde ne tutumuzuda değişiklik oldu. Biz elbette Kobani’nin düşmesini istemeyiz. IŞİD gerek rejimden aldığı silahlarla gerek Musul’a ulaştıktan sonra Irak ordusunun bıraktığı silahlarla şimdi diğerlerine göre daha güçlü duruma geldi. Ama esas itibariyle IŞİD ile PYD ve diğer terör örgütlerinin bir farkı yok. Hepsinin amacı Suriye’nin istikrarsızlaştırılması. Irak ve Suriye’nin bölünmesine yönelik emelleri var.”
Türkiye’nin siyasi ve askeri muhatabının OSÖ olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “IŞİD’e karşı da Özgür Suriye Ordusu’nun mücadele etmesi lazım. Kobani’ye girerken de aynı şeyi söyledik. Püskürtülmesi bakımından da Esed konusunda da ÖSO’nun desteklenmesi gerekiyor. PYD’nin kapsamlı biçimde desteklenmesine karşıyız. Desteklenecekse OSÖ desteklensin. Sadece ÖSO, demokratik bir Suriye arzusundadır. Diğerlerinin emelleri farklıdır.” dedi. Kobani’de PYD ile birlikte toplam 8 grubun yer aldığını belirten Çavuşoğlu şunları söyledi:

“ABD de yardımı tüm bunlara yapıyor, PYD öne çıksa da. Güzergah da belli değil. Havadan mı karadan mı bu görüşmeler de devam ediyor. Bu grupların ne kadar olacağı da PYD ile peşmerge arasındaki görüşmelerde belli olacak.”

Çavuşoğlu: ÖSO desteklensin

Çavuşoğlu, peşmergenin Türkiye üzerinden silahlı mı geçeceği yönündeki soru üzerine, “Hassas konularda yanlış bilgi vermek istemeyiz. Henüz netleşmemiş konular” dedi.

Müslim’e söz vermedik

Çavuşoğlu, ABD’nin PYD’nin terör listesinde olmadığı yönündeki soru üzerine, “Bir dönüşüm yok ABD politikasında. PYD, yeni bir oluşum. Hiçbir ülkenin terör listesinde değil. Biz de resmi olarak terör listesine almadık ama PKK’nın uzantısı olduğu ve anlayışı değişmezse PYD de terör listesine alınır, tedbirler de ona göre alınır” dedi. Çavuşoğlu, Türkiye’nin PYD lideri Salih Müslim’e verilmiş bir sözünün olmadığını da kaydetti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları