loading
close
SON DAKİKALAR

Cem Say: Yapay zeka sanatçının işini hem kolaylaştırabilir hem de zorlaştırabilir

Cem Say: Yapay zeka sanatçının işini hem kolaylaştırabilir hem de zorlaştırabilir
Tarih: 20.01.2019 - 11:10
Kategori: Bilim & Teknoloji

Star TV'de Özlem Denizmen'in sunduğu Kadınca programına katılan Prof Cem Say, yapay zekanın yaratıcı olup olamayacağı ile ilgili olarak "yapay zekanın" yaratıcı olabileceğini ve milyonlarca kombinasyon deneyerek daha iyi bir tasarım ortaya koyabileceğini belirtti.

20 Ocak itibarı ile başlayan 4 hafta boyunca sürecek olan Star TV'de Özlem Denizmen'in sunduğu Kadınca programının ilk bölümünde yapay zekanın yaratıcılığı konusu ele alındı. 

Programa Prof. Dr. Cem Say, Tansu Yeğen, Bager Akbay konuk oldu. Programda yapay zeka ve yaratıcılık konusuna ilişkin şu ifadeler yer aldı:

Prof. Cem say:  Yaratıcılık nedir, sanat nedir?  Önce bunu anlamamız lazım. Bir zaanatı uygularken bir takım aşamalar var, temel teknikler var.   Değişik eser yaratmak da o zanaatı yaratırken hangi sırayla doğru sıralayabildiğiniz anlamına geliyor. Yeni eser, kimsenin yapmadığını yapmak anlamına geliyor.  Yapay zeka  yaratıcı olabilir. Araka arkaya sıralama işini daha hızlı yapabilir. Milyolarca kombinesyonu deneyebilir daha güzel olanları ortaya koyabilir. Yapay zeka insanların beyinleriyle yaptığı bilişsel işleri, makaneleri mühendislere yaptıran bir iş.

Tansu Yeğen: Yapay zekada en son araştırmalar makinalerin de duygusal özellikleri  olabileceğini söylüyor..  Yapay zeka Selimiye cami yapabilecek mi? Neden olamasın ilerde robotları kullanarak yapabilir. Yapay zeka en beğendiğimiz cami tasarımlarını bir araya getirerek daha iyi bir cami tasarımı ortaya çıkarabilir.

Bager Akbay: Eseri üretirken teknoloji kullanıyoruz. Biz diyoruz ki eseri üretirken  sanatçı yapalım, eseri üreten sanatçıyı üretebilir miyiz diyoruz. Yaratıcı da yönelim var.  Değişimi anlayan sistemi düşünmemiz lazım. Henüz insanları iyi taklit eden yapay zeka yapıyoruz. Bir camiyi yaparız ama bu sefer de yapay zekanın bizden öğrenerek yaptığını söyleyeceğiz.  

Cem Say: Sanat izleyicinin gözünde olup biten bir şey. Yapay zeka sanatçının işini hem kolaylaştıabilir hem de zorlaştırabilir. Çıkacak olan eseri eleştirmenlere insanın elinden mi yapay zekadan mı çıktığını söylemeden sunmak lazım.

Tansu Yeğen: Yapay zeka bizlerin önüne geçip eser yaratmakta çok zorlanacak.

Bager Akbay: Sanatçı üretirken en iyisini üreteyim demez. İnsan sanat eserine bakarken üretilen şeyin hikayesine bakar.

Cem Say: Aslında insanlar da bir tür makine. İnsanların yaptığı bir şeyi makinaler de yapabilir. Yapay zekanın bu işlere el atması insanı değersizleştirmiyor. Tam tersine bu halimizle bu güzelikleri ortaya çıkarabilmemizle insanlara verdiğimiz değer artmalı.

Tansu Yeğen: Rönesans devrimi birçok sanat eserinin oluştuğu bir zaman. Birer robot gibi çalışıyoruz. Halbuki biz şöyle bir geleceğe layığız: Robotların üzerimizden işleri aldığı; birçok sanat eserini ürettiğimiz, onlara bu işleri bırakmadığımız bir gelecek diliyorum.

 

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları