loading
close
SON DAKİKALAR

ÇGD: Türkiye; diğer adıyla basın kuruluşu ve gazeteci mezarlığı!

ÇGD: Türkiye; diğer adıyla basın kuruluşu ve gazeteci mezarlığı!
Tarih: 23.10.2016 - 15:01
Kategori: Medya

Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şubesi'nin, 2016 yılının Temmuz-Ağustos-Eylül aylarına ilişkin 'Medya Raporu', Şube Yöneticileri Çınar Livane Özer ile Mehmet Bilber tarafından Ankara'da Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şubesi'nin, 2016 yılının Temmuz-Ağustos-Eylül aylarına ilişkin 'Medya Raporu', Şube Yöneticileri Çınar Livane Özer ile Mehmet Bilber tarafından Ankara'da Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. 

Ankara Mülkiyeliler Birliği'nde ÇGD Ankara Şube yöneticileri Çınar Livane Özer ve Mehmet Bilber tarafından açıklanan rapora göre Temmuz-Eylül 2016 döneminde 118 basın kuruluşu kapatıldı, 184 gazeteci gözaltına alındı, 56'sı tutuklandı, 866 gazeteci işsiz kaldı, 620 gazetecinin basın kartı, 32'sinin de parlamento basın kartı iptal edildi. 

Açıklamada, Temmuz-Eylül 2016 döneminde basında yaşananlar şöyle özetlendi: 

— 1 gazeteci hayatını kaybetti. 
— 6 gazeteci darp edildi. 
— 184 basın emekçisi gözaltına alındı.
— 56 basın mensubu tutuklandı. 
— 6 gazeteci hedef gösterildi ya da tehdit edildi. 
— 8 haberle ilgili erişim engeli getirildi. 
— 2 olaya ilişkin yayın yasağı konuldu. 
— 6 haber sitesine erişim engeli getirildi. 
— 2 haber sitesi kapatıldı. 
— 24 yayın lisansı iptal edildi. 
— 2 gazete hakkında yayın durdurma kararı verildi. 
— 118 yayın kuruluşu kapatıldı. 
— 29 yayın evi ve dağıtım şirketi kapatıldı. 
— Bir mizah dergisinin dağıtımı engellendi. 
— 3 basın merkezine polis baskını düzenlendi. 
— 22 dava ve soruşturmaya devam edildi. 
— 6 yeni soruşturma ve dava açıldı. 
— 866 gazeteci işinden oldu. 
— 620 sarı basın kartı, 32 parlamento basın kartı iptal edildi. 

‘118 BASIN-YAYIN ORGANI AKP İKTİDARININ KARARIYLA KAPATILDI'  

ÇGD açıklamasında, basına yönelik baskıların ‘sistematik' hale geldiği ifade edilirken "Rakamlarla ortada olan geçen üç aydaki kara tabloda, iki gelişme var ki altını çizmeden geçmeyeceğiz. Bunlardan birincisi, mesleklerinin gereği eleştirel habercilik yapan basın-yayın organları ile buradaki meslektaşlarımıza yönelik süregelen baskıların, ‘yok etme' düzeyinde sistematik hale gelmesidir. 15 Temmuz 2016 tarihinde, Türkiye siyasal ve toplumsal hayatı bir darbeden kurtulmuştur ancak ‘düşünce, ifade ve basın ve yayın özgürlüğü', darbe üstüne darbe alarak adeta katledilmiştir. Yukarıda rakamlarını verdiğimiz raporumuzda da tek tek bulacağınız 118 basın-yayın organı AKP iktidarının kararıyla kapatılmış, meslektaşlarımız tüm hakları gasp edilerek işsiz bırakılmıştır" denildi. 

Geçen 3 ayda iktidar ile medyanın başka bir ilişkisinin de ortaya çıktığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

"Bir hacker grubunun yayınladığı elektronik postalarda, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan'ın damadı Doğan Yayın Holding Başkan Vekili ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Yalçındağ'ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan'a hemen hemen her gün bilgi verdiği ortaya çıktı. Basın patronları ile iktidarın kirli ilişkilerinin ortaya saçılması açısından tarihi nitelik taşıyan elektronik postalarda Yalçındağ'ın, başında bulunduğu Hürriyet grubunun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikaları doğrultusunda yayıncılık yapması için çalıştığına ilişkin birçok örnek yer alıyor."

Gazeteciliği savunmanın, özgürlükleri savunmak olduğu ifade edilen açıklamada "Mesleğimizi savunmak, en ağır bedelleri de öngörse artık yaşamsal önemdedir. Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak, mesleğimizi kimsenin propaganda aracı, yalan üretme makinesi ve kazanç kapısı yaptırmamakta kararlıyız. Gazeteciliğin ‘halkın doğru haber alma hakkı', ‘düşünce ve ifade özgürlüğü', ‘farklı görüşlerin yaşam bulduğu' kamusal bir faaliyet olarak kalması için tüm baskılara karşı duracağız" ifadelerine yer verildi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları