loading
close
SON DAKİKALAR

CHP 70 belediye başkan adayını daha açıkladı

CHP 70 belediye başkan adayını daha açıkladı
Tarih: 16.01.2019 - 16:52
Kategori: Siyaset

CHP, 31 Mart yerel seçimlerinde aday olacak isimleri belirlemeyi sürdürüyor. Bugün toplanan MYK ve PM toplantıları sonrasında 70 belediye başkan adayı daha kamuoyuyla paylaşıldı.

CHP, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde aday olacak isimleri belirlemeye devam ediyor. Şu ana kadar Parti Meclisi (PM) toplantılarında 628 aday belirlenerek kamuoyuyla paylaşıldı.

CHP'de ilk olarak 24 Ekim 2018'deki 104 belediye başkan adayı açıklanmıştı. 14 Kasım'daki PM toplantısının ardından 144 belediye başkan adayı duyurulmuş, 6 Aralık'taki PM toplantısının sonrasında ise adaylığı kesinleşen 212 isim daha kamuoyuyla paylaşılmıştı. 18 Aralık'ta yapılan PM toplantısının ardından 4'ü büyükşehir olmak üzere toplamda 68 aday, 4 Ocak'taki PM toplantısı sonrasında ise 102 aday daha duyurulmuştu.

Bugün yerel seçim gündemiyle toplanan MYK ve PM'nin ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, açıklamalarda bulundu. Torun, Diyarbakır büyükşehir belediye başkan adayını ve 4 ilin adaylarını da açıkladı.

Torun'un açıklamaları şöyle:

"En iyi, en sorumlu, en becerikli, en saygın isimleri aday göstermek için çalışıyoruz. Adaylarımızı seçerken toplumun bütün kesimlerinin görüşlerine başvuruyoruz. Öne çıkardığımız her isim, kendilerine gösterilen teveccühün ve altına girdiği yükün farkında adaylardır.
Bugün toplam 70 adayımızı açıklıyoruz.  Adaylar arasında 1 büyükşehir belediye başkan adayımız bulunuyor: Diyarbakır büyükşehir belediye başkan adayımız Sayın Veysi Aghan. 4 ilimiz bulunmakta. Adaylarımızın isimlerini açıklıyorum. Amasya Sayın Arife Serpil Saraçoğlu, Bartın Sayın Mehmet Arslan, Kars Sayın Taner Toraman, Kastamonu: Sayın Mustafa Öztürk. 

Bugün açıkladığımız adaylarla birlikte toplamda 698 adayımızı açıklamış olduk. Bunların 16sı Büyükşehir ve 28’i il belediye başkan adayı.
Yerel Seçimler milletin huzur ve refah aradığı seçimler. CHP şehirlerin belediyelerine değil, yerelden ülkenin huzurunu tesis etmeye aday.  Bu bir yerel seçimdir. Bu seçimi genel seçim havasına sokmak istiyorlar. Kendilerine başkan seçimi çıtaları koyuyor, çıtanın altına düşerse meşruiyetleri sarsılır diye kaygıya kapılıyorlar. Yerel seçimi millete referandum gibi sunmaya çalışıyorlar. Milleti devletin bekasını isteyenler-istemeyenler diye bölüyorlar. Kendilerini vatansever, kendilerinden olmayan herkesi hain ilan ediyorlar. Milleti bölmekten, birbirine düşman etmekten medet umuyorlar. Oysa bu seçimlerde aday olanlar, düşman değil, siyasi rakipler. Milleti birbirine düşman etmeden, devletin imkanlarını kullanmadan adil ve demokratik seçimler yapmalıyız. Millet en doğru bulduklarını özgürce seçebilmeli. Devletin bekası baskıyla, zorla, devletin imkânlarına el koyarak, milleti birbirine düşürerek sağlanamaz. Devletin bekası demokrasiyle milletin birbiri ile barış içinde yaşadığı bir hayatla sağlanır.

Türkiye, iktidarın toplumu kutuplaştırmasından bunaldı. İnançları, mezhepleri, kültürleri birbirine düşman etmekten beslenen, intikamcı politikaların yükünü taşımaktan bezdi. Millet AK Parti'nin kendisini komşusuna, okul arkadaşına, iş arkadaşına karşı kışkırtan dilinden yoruldu. Devletin bütün olanaklarını kullanarak seçim çalışmaları yürütüyorlar. Devletin arabalarını, uçaklarını, paralarını, salonlarını kullanıyorlar. Ak Partililer, memurlar, işçiler, öğrenciler de artık devletin araçlarıyla Ak Parti mitinglerine taşınmanın haram olduğunu görüyor. Haramla finanse ettikleri seçimleri helal yönetemezler. Millet bunun farkında. Millet adil ve helal seçim istiyor.

Cumhurbaşkanı değil belediye başkanı seçiyoruz. “Devletin bekası, cumhur ittifakı, %52 çıtası” diyerek esas meselelerimizi gizliyorlar. Hakikati milletten saklıyorlar. Ne kadar saklasalar da millet hakikatin farkına her gün bir kez daha varıyor. Hayat her geçen gün daha pahalı hale geliyor. Bütün toplum kaygı içinde. Ak Parti doların iniş çıkışlarından, faizlerden söz ederken, millet evine yemek götürememekten, çocuğunu pahalı ve kalitesiz eğitime teslim etmekten, işsiz kalmaktan söz ediyor. Doların inişi çıkışı, faizlerin oranları AK Partililerin ve ailelerinin zenginliğini azaltıp çoğaltıyor olabilir. Ama ekonomik kriz yoksullar için açlık demek, çalışanlar için işsizlik, yoksulluk demek.
Tekrar ediyorum. Bu seçim yerel seçim. Yerel seçimlerde bizim gündemimizde hayatı nasıl ucuzlatacağımız, nasıl huzur getireceğimiz var. Hakikatleri saklamamaya, anlamaya, açıklamaya, sorunları çözmeye geliyoruz. Yerel seçim yerel seçimden daha fazla bir şey değil. Yerel seçimlerde Cumhurbaşkanı seçmeyeceğiz. Milletin iradesini Cumhurbaşkanının gölgesinde bırakmayın.

Belediye başkan adayları şehirlerin yoksullaşmasını konuşsun. Nasıl engelleyeceklerini anlatsın. İnsanlar ulaşımın pahalılığından bıkmış durumda. Asgari ücretle çalışan biri kazandığı paranın neredeyse hepsini otobüse, trene, metroya veriyor. Toplu taşım ulaşım ucuzlasın diye yapılır. Bunlar ulaşımı kar edecekleri dükkân gibi görüyorlar. Bizim adaylarımızın kazandığı şehirlerde otobüs, tren, metro, vapur, tüm toplu taşım ucuzlayacak. Bizim adaylarımız kimsenin geçmediği yollar, tüneller, köprüler planlamıyor.
Bu projeleri millete en ucuza nasıl kullandıracağının hesabını yapıyor. Bizim anlayışımızda şehirlere yapılan projeler kar ettiğimiz dükkanlar değil, hizmet ettiğimiz araçlardır.
Şehirler kadınların, çocukların, yaşlıların, engellilerin şehre güven içinde erişebildiği bir hayat istiyor. Ak Partinin şehirlerinde kadınlar sokaklarda, otobüslerde güven içinde hissetmiyor.  6 yaşında çocuklar sabahın kör karanlığında trafik cehenneminde, gözünden uyku akarak saatlerce yolculuk yapıyor. Yaşlılar, engelliler İstanbul'un giderek vahşileşen hızında sokaklara çıkamıyor, hayata katılamıyor.
Şehirlerin bostanları, bahçeleri, yeşil alanları, insanların onlarca yıldır yaşadığı mahalleleri yandaş iş adamlarına peşkeş çekiliyor, sokak hayvanları şehrin uzak kırsallarında açlığa, ölüme terk ediliyor.

Millet ucuz ve sağlıklı bir hayat istiyor. Millet hastanesine ucuza ve güven içinde gidebildiği bir şehir istiyor. Millet ucuz ve sağlıklı gıdaya erişebilecek çözümler istiyor. Millet işine, okuluna, alışverişine bir servet harcamadan gitmek istiyor. Millet huzur ve barış içinde yaşadıkları bir şehir istiyor.

Türkiye'de yaşayan herkesin derdi aynı. Evine, işine, okuluna, komşusuna, arkadaşına, eğlencesine güven içinde gitmek, sağlığına halel gelmeden huzurlu bir hayat sürmek istiyor. CHP'li yerel yöneticiler Türkiye'nin en iyileri olduklarını en itibarlı uluslararası zeminlerde kanıtladılar. Aynı araştırmalara Ak Partili şehirler de konu oldu. Aynı yarışmalara onlar da başvurdu. Ama hepsinde sınıfta kaldılar. Ak Parti bağa, bahçeye, bostana bina diker. Biz mutlu hayatlar kurarız. Ak Parti parkları, yeşil alanları dikenli tellerle, polis barikatlarıyla çevirir. Biz telleri, barikatları kaldırır, buraları gençlere, çocuklara, yaşlılara, kadınlara açarız. Bu seçimler şu soruyu yanıtlayacak: Bütün şehirler Ankara'dan cumhurbaşkanlığından mı yönetilsin yoksa şehirler seçmenlerin seçtiği yönetimlerce mi yönetilsin? Şehirlerde ulaşımı, gıdayı, suyu, hizmetleri nasıl ucuzlatacağımızı mı konuşalım yoksa komşumuza, iş arkadaşımıza, çocuğumuzu okuldaki arkadaşının ailesine neden düşman olmamız gerektiğini mi?

(Aziz Kocaoğlu'nun adaylık açıklaması) Aday olmayacağını açıklamıştı. Aday aday olmaya karar verdi. Gerekli kurullar süreçte açıklamayı yapacaktır.

(Celal Doğan'ın Antep adaylığı) Gaziantep ittifak görümeleri çerçevesinde İYİ Parti tarafından değerlendirilecek. Celal Doğan'ın adı da zaman zaman gündeme geliyor. Ama adaylığı konuşulmuş, üzerinde değerlendirme yapılmış değil.

(YSK'nın 140 yaşın üzerinde seçmen listesi) YSK insan ömrünü erkenden uzatmış. YSK'nın ne kadar titiz bir çalışma yaptığının da göstergesi."

CHP'nin PM'de belirlediği 70 belediye başkan adayı şöyle:

1 Adıyaman Besni Çakırhüyük- Hüseyin Gürer
2 Aksaray Eskil -Yakup Gök
3 Aksaray Merkez Topakkaya -Battal Akçay
4 Aksaray Merkez Bağlıkaya - Recep Özkök
5 Aksaray Gülağaç Saratlı PM - Zeki Türker -CHP Belediyesi
6 Amasya Merkez-Arife Serpil Saraçoğlu
7 Amasya Taşova-Ömer Özalp
8 Antalya Kepez- Murat Dinç
9 Balıkesir Edremit -Selman Hasan Arslan- CHP Belediyesi
10 Balıkesir Marmara- Yakup Aksu
11 Bartın Merkez-Mehmet Arslan
12 Bartın Amasra-Recai Çakır
13 Bingöl Karlıova-Ahmet Karabulak
14 Bingöl Merkez Ilıcalar -AbdulmelikKocihan
15 Bingöl Merkez Sancak-Cevdat Keskin
16 Bitlis Güroymak-Mehmet Şefik Aysoy
17 Bitlis Hizan - Servet Özdemir
18 Bolu Mengen Gökçesu -Niyazi Dedeoğlu -CHP Belediyesi
19 Çankırı Çerkeş-Erdoğan Çubukçuoğlu
20 Denizli Honaz- Yüksel Kepenek
21 Denizli Babadağ- Ali Atlı
22 Diyarbakır Büyükşehir - Veysi Aghan
23 Diyarbakır Bağlar-Hebun Kaplan
24 Diyarbakır Bismil-Selim Yılmaz
25 Diyarbakır Kocaköy- Muhyettin Çelik
26 Elazığ Palu-Adnan Karadağ
27 Erzincan Üzümlü-Elif İnci Utlu
28 Erzincan Çayırlı - Nihat Alptekin
29 Erzincan Refahiye- Yavuz Dumanlı
30 Erzincan Tercan- Derya Kırdım
31 Erzincan Kemah - Ali Sin
32 Erzincan İliç-Gökmen Yıldırım
33 Giresun Espiye Soğukpınar-Mustafa Eyice
34 Hakkari Yüksekova Büyükçiftlik- Kadri Zeydan
35 Hakkari Merkez Durankaya- Naci Erik
36 İzmir Kemalpaşa-Rıdvan Karakayalı
37 İzmir Aliağa-Özcan Durmaz
38 İzmir Kınık- Ahmet Özkan
39 İzmir Ödemiş-Muhittin Cumhur Şener
40 Kahramanmaraş Ekinözü- Fatih Vicdan
41 Kars Merkez -Taner Toraman
42 Kastamonu Merkez -Mustafa Öztürk
43 Kırıkkale Çelebi -Oktay Babadağ
44 Kırıkkale Merkez Hacılar- Necati Koyuncu
45 Konya Kulu -Galip Polat
46 Kütahya Simav-Gülcan Bütün
47 Mersin Aydıncık- Abdullah Servili
48 Mersin Çamlıyayla- İslam Sarı
49 Muğla Yatağan-Halil Arslan -CHP Belediyesi
50 Muğla Ortaca-Mehmet Sertkaya- CHP Belediyesi
51 Muğla Köyceğiz-Hüseyin Erol
52 Muş Merkez Konukbekler-Fikret Güler
53 Nevşehir Merkez Nar -Remziye Tok
54 Nevşehir Kozaklı -Bülent Öcal
55 Nevşehir Hacıbektaş-Arif Yoldaş Altıok
56 Niğde Merkez Alay-Ahmet Demirbaş
57 Niğde Merkez Bağlama - Göksal Afşar
58 Niğde Merkez Kiledere -Yunus Karakaya
59 Ordu İkizce-Mustafa Kaynar
60 Ordu Altınordu- Birol Yılmaz
61 Sivas Doğanşar- Erdal Öztürk
62 Şırnak Silopi Başverimli-Süleyman Bayrak
63 Şırnak İdil Karalar-Ekrem Sağlam
64 Tokat Zile- Şükrü Sargın
65 Trabzon Çaykara-Hasan Düzgün
66 Trabzon Tonya-Şuaib Aydın
67 Yalova Merkez Kadıköy- Taner Ozan
68 Yalova Çınarcık Esenköy -Hıdır Hanoğlu
69 Yozgat Boğazlıyan Sırçalı -Hacı Mustafa Dilek
70 Yozgat Boğazlıyan Ovakent -Arif Şahingöz 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları