loading
close
SON DAKİKALAR

CHP- AKP görüşmesinden sonra ilk açıklamalar

CHP- AKP görüşmesinden sonra ilk açıklamalar
Tarih: 28.07.2015 - 20:55
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, yaklaşık 6.5 saat süren koalisyon görüşmeleri sonrasında CHP heyeti adına görüşme sonrası bilgi verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, yaklaşık 6.5 saat süren koalisyon görüşmeleri sonrasında CHP heyeti adına görüşme sonrası bilgi verdi. Koç’un ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de açıklamalarda bulundu.

AKP ve CHP heyetlerinin koalisyon görüşmesi kapsamında 6.5 saat süren bir toplantı gerçekleştirildi. Müzakereler kapsamında temel özgürlükler başta olmak üzere çok sayıda konu başlığı masaya yatırıldı.

CHP adına koalisyon görüşmelerini yürüten heyetin başkanı Prof. Dr. Haluk Koç şöyle konuştu:

“Evet arkadaşlar bugün de herhalde 7 saate yakın oldu. Planlandığı gibi görüşmeler devam ediyor. Farklı görüşlere sahip iki temel siyasi parti. Bütün konular çekinmeden açıkça masada konuşulabiliyor. Yani bugünkü konunun içerdiği bütün alt maddeler çok samimi bir şekilde tartışıldı. Uzlaşılan, uzlaşılmayan noktalar, tartışmanın derinleştiği hususlar oldu. Bu çerçeve içerisinde; yani Türkiye’nin bugün ihtiyacı olan noktaları da düşünerek görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Perşembe günü başka konu başlıklarında bu süreç devam edecek ve ilk başta açıkladığımız gibi büyük bir ihtimalle Pazartesi günü bütün başlıklar ele alınmış olacak. Daha sonra Sayın Genel Başkanlara bütün bu çalışmaların sonuçları birer rapor şeklinde sunulacak. Şimdilik bu kadarını ifade edeyim.

Soru- Uzlaşılan noktalar dediniz…

Haluk KOÇ- Bugün o detayları açıklama noktasında değiliz. O görüşme süreci halen devam ediyor. Bugün ele alınan başlıklar; temel özgürlükler, anayasa, yargı sistemi, hukuk düzeni, temel özgürlükler. Bu çerçevede aklınıza gelebilecek her konu çok net bir şekilde masaya getirildi, ifade edildi. Siyasi partiler kanunu, seçim kanunu, bütün bununla ilgili alt başlıklarda yer alabilecek tüm hususlar değerlendirildi. Her iki taraf görüşlerini sundu. Bunlarda mutabık olunan noktalar var. Çok doğaldır ortaklaşılmayan noktalar da var. Yani bu çerçeve içindeki bize verilen görev kapsamı içinde görüşmelerimizi sürdüreceğiz. 

Soru- Kaç toplantı daha yapılabilir efendim?

Haluk KOÇ- Şu anda planlanan buna benzer bir takvim içerisinde üç toplantı daha var. 

Soru- Efendim birde günaşırı olacağı belirtilmişti. 

Haluk KOÇ- Evet günaşırı çünkü bir hazırlık dönemi de gerekiyor. Yani çeşitli teknik ekipte görev alan arkadaşlarımız o günün belirlenen konu başlıklarına dönük alt yapı çalışmaları da gerekiyor. Bizlerin de hazırlanması gerekiyor. Yarın biliyorsunuz TBMM’de bir olağanüstü toplantı var. Yarının gündemi daha çok meclisteki çalışmalara yoğunlaşmış durumda. Perşembe günü yine aynı saatte kaldığımız yerden yeni konu başlıklarıyla görüşmeler devam edecek. 

Soru- Bu görüşmeyi okuduğunuz zaman efendim gelinen nokta itibariyle nereye geldiniz? Yani koalisyon kurmaya daha yakın mısınız?

GÖRÜŞMELERİ KOALİSYONMETRE ŞEKLİNDE ÖLÇMEMEMİZ LAZIM

Haluk KOÇ- Bakın söylüyorum, yani bunu bir koalisyon metre şeklinde ölçmememiz lazım. Biz şuanda Türkiye’nin ihtiyacı olan bir hükümet kurabilir miyiz noktasında partimizin bize verdiği yetki çerçevesinde seçim bildirgemiz, 7 Haziran’a kadar söylediklerimiz, bundan sonra olmasını arzu ettiklerimiz... Bu çerçeve içerisinde AKP’nin benzer konudaki görüşleri de karşı tarafta olmak üzere mutabık kalınabilecek, ortaklaşılabilecek, ortaklaşılamayacak tüm hususlar bir envantere dökülerek çalışmalar sürdürülüyor. Detayına şimdilik girmeyeyim bu kadar yeter.


Çelik şöyle konuştu:

Bugünün ana başlığı “anayasa, yeni anayasa, demokratikleşme ve özgürlükler konusuydu. Kuvvetler ayrılığına kadar geniş bir yelpaze var. Anayasanın nasıl bir tarza sahip olması konusunda geniş bir tartışma yaptık. Bundan sonrasında karşılıklı olarak yeni anayasaya ve kuvvetler ayrılığına, seçim sistemine, meclis iç tüzüğü konuları değerlendirildi.

Yargı reformuna nasıl bakıyoruz, hukuk devletini nasıl kavramlaştırıyoruz, bunun uzlaşma ve çatışma noktaları nelerdir, ortak noktalar nelerdir bunları değerlendirdik.

SON TOPLANTI PAZARTESİ GÜNÜ

Günaşırı toplanacağız. O ara günlerle de bu kadar saate yakın bir toplantı yapıyoruz. Perşembe günü tekrar bir araya geleceğiz. Sonrasında da pazartesi günü son toplantıyı yapacağız. Bazen 2, bazen 3 konu tartışacağız ve pazartesi günü son toplantıya ihtiyacımız olacak. Çalışma planımız bu şekilde. Bizim açımızdan faydalı bir toplantı oldu. Tüm başlıkları tartıştık. Bugünkü dosyamız bizim açımızdan tamamlanmış oldu.

Daha önce 60 maddenin Meclis’ten geçirileceğiz bizim tarafımızdan ifade edilmişti. Bu geçici bir çözüm. Asıl hedef yeni bir anayasa kazandırmak. Bu 60 madde elimizin altında. Türkiye’nin asıl hedefinin Yeni Anayasa olduğunu söylüyoruz.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

AKP resmi görüş olarak daha önce bunu bildirdi. 7 Haziran sonrasındaki tablo içerisinde bu tabloya bakmamız gerekiyor. Sistem tartışması meselesinden ziyade kuvvetler ayrılığı ve yargı reformunu nasıl değerlendirilmesi konusunda tartışıldı. Kurulur, kurulmaz bilinmez ama görüşmeleri yapıyoruz. Bu konuda zıt görüşlerimiz var. Ortak noktalar neler olduğu konusunda enerjimizi veriyoruz. Kendi aramızda tartışma olabiliyor ama toplantı sonrasında görüşlerimizi şeffaf bir şekilde sunuyoruz."

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları