loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Akar: Dünyanın tarım ambarı; Hollanda

CHP'li Akar: Dünyanın tarım ambarı; Hollanda
Tarih: 01.07.2016 - 18:36
Kategori: Siyaset

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar SODEM’nin kent ve kent çevresi tarım, yerel yönetimlerin tarıma verebileceği destekler, tarım sektörünün kurumsal yapıları ve tarım politikalarına ilişkin çalışmaları yerinde incelemek üzere Hollanda’ya gitti.

CHP Kocaeli Milletvekili ve PM üyesi Haydar Akar SODEM( Sosyal Demokrat Belediyeler Birliği)’nin kent ve kent çevresi tarım, yerel yönetimlerin tarıma verebileceği destekler, tarım sektörünün kurumsal yapıları ve tarım politikalarına ilişkin çalışmaları yerinde incelemek üzere Hollanda’ya gitti. 

Hollanda da Rauf vakfı, Wageningen Üniversitesi ve Almera belediyelerini ziyaret edip tarım konusuna ilişkin bilgi alan heyet yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

YÜZÖLÇÜMÜ KÜÇÜK İHRACATI BÜYÜK

Akar, Konya kadar yüzölçümüne sahip Hollanda’nın tarım da ihracat rekoru kırdığını ve ihracatta dünya da 2. Sırada olduğunu belirterek ‘Devlet ve yerel yönetimler bu konuda tarıma çok büyük destek veriyor dünyanın tarım alanında en gelişmiş bağımsız araştırma enstitüsü burada yaptıkları çalışmalar ve sonuçlarına baktığımızda maalesef ülkemizin bu konuda geride olduğunu görüyoruz’ dedi.

Hollanda’nın yıllık 86 milyar dolarlık tarım ihracatın da bulunduğunu belirten Akar, ülkemizde malesef bu rakam 16 milyar dolar civarında yani bizden 6 kat fazla ihracat yapıyorlar ayrıca Dünyanın en büyük 25 gıda ve içecek üreticisinden dört tanesi Hollandalı ve bu şirketlerin 12’sinin Hollanda’nın çeşitli bölgelerinde üretim ve AR-GE tesisleri var. Avrupa’da tarım ve gıda sektörüne ayrılan AR-GE harcamaları bakımından Hollanda ikinci sırada yer alıyor. ABD’den sonra dünyanın ikinci büyük tarım ihracatçısı olan Hollanda, şüphesiz bu başarısını sadece geleneksel tarımsal üretime değil, yenilikçi iş modelleri ve teknolojilerini kullanarak yapıyor dedi..
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Bolu Milletvekili Tufan Köse ve Çorum Milletvekili Tufan Köse’nin bulunduğu CHP heyeti 150 ulustan 10 bin öğrencisi bulunan ve Dünya’nın tarım konusunda bir numaralı Wegeningen Üniversitesini de ziyaret etti.

ARAŞTIRMA VE SORU ÖNERGESİ VERDİ

Akar, tarım politiklarının araştırılarak gerekli adımların atılması için Araştırma Komisyonu kurulması gerektiğini belirterek Meclise önerge verirken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in cevaplaması istemi ile de soru önergesi verdi. Önergesinde Hollanda örneğini veren Akar’ın soruları şöyle;

Türkiye’nin 2002 yılında toplam işlenen tarım alanı ne kadardır? 2016 yılı itibari ile işlenen tarım alanı ne olmuştur?
Bazı verilerde Türkiyenin son 10 yılda Konya ilinin yüzölçümü kadar tarım alanın yok olduğu belirtilmektedir. Bu iddilar doğru mudur? Doğru ise bu tarım alanları neden yok olmaktadır? Bakanlık olarak tarım alanlarının kaybını önlemeye ve geliştirmeye ilişkin hangi tedbir ve adımlar atılmaktadır?
Kanunen çifçiye verilecek olan destek milli gelirin %1 ‘nin altında olamaz denilmektedir. 2002-2016 yılları arasında yıllar bazında Milli gelirin yüzde kaçı çiftçimize destek olarak veilmiştir?
2002-2016 yılları arasında yıllar bazında Tarımın gelişme hızı yüzde kaç olmuştur? Yine 2002-2016 yılları arasında yıllar bazında Tarım ihracatımız nasıl gerçekleşmiştir?

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları